Να κερδίσουμε ξανά το δικαίωμα στο καλοκαίρι, αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος.

Παραθέτοντας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφημα της Eurostat σχετικά με τις διακοπές, ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει πως «πάνω από το 40% των πολιτών αδυνατούν οικονομικά να κάνουν διακοπές μίας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αντιμετωπίζουν συνθήκες γαλέρας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, συνεχίζει λέγοντας πως «η πολιτική της κυβέρνησης μετατρέπει τις διακοπές σε προνόμιο. Ενώ η κλιματική κρίση και η άρνηση να αλλάξουμε το μοντέλο του υπερτουρισμού που την τροφοδοτεί, λεηλατεί τους φυσικούς πόρους».

Καταληκτικά ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογραμμίζει ότι «είναι ζήτημα αγώνα να αλλάξουμε κατεύθυνση, να κερδίσουμε ξανά το δικαίωμα στις διακοπές, το δικαίωμα στο καλοκαίρι».

Η ανάρτησή του:

Είδος πολυτελείας σε Ελλάδα και ΕΕ οι διακοπές

Είδος πολυτελείας παραμένουν για μεγάλη μερίδα κόσμου οι διακοπές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα αυξήθηκε 7,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν έναντι αύξησης κατά 6,6% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην ΕΕ, η τιμή των πακέτων διακοπών εσωτερικού αυξήθηκε κατά 11,1%, ενώ τα πακέτα διακοπών εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 5,7%.

Οι διακοπές

Η τιμή των οργανωμένων διακοπών αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ από τον Αύγουστο του 2021. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ξεπέρασε το 10% τους περισσότερους μήνες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και του 2023. Ειδικότερα, οι εγχώριες οργανωμένες διακοπές είδαν μια εκτίναξη των τιμών το 2023, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να ξεπερνά το 20% για 7 μήνες το ίδιο έτος.

Γράφημα της Eurostat

Τον Ιούλιο του 2024, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ανέφεραν θετικό ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού για τις οργανωμένες διακοπές που πωλούνται στο εσωτερικό των αντίστοιχων χωρών τους.

Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν για τα πακέτα διακοπών στη Γαλλία (+22,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023), την Ιταλία (+19,5%) και την Κύπρο (+16,7%).

Αντίθετα, 3 χώρες της ΕΕ ανέφεραν αρνητικό ρυθμό πληθωρισμού για τα πακέτα διακοπών: Μάλτα (-2,9%), Φινλανδία (-2,7%) και Δανία (-0,2%).

Γράφημα της Eurostat

Άλμα σε τουριστικές εισπράξεις

Νέο άλμα σημείωσαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, πιστοποιώντας την καλή εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Ειδικότερα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο 12,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκαν στα 6.921 εκατ. ευρώ.