Σάββατο 31 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Ποιος είναι ο σκοπός του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε εναρμόνιση με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με τον ν. 5108/2024 – Διατάξεις για τη δικαστική αστυνομία».

Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών, η αποφυγή καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης και η διευθέτηση ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων με βάση τις προβλέψεις του νέου δικαστικού χάρτη.

Επίσης, με τις διατάξεις για τη Δικαστική Αστυνομία, επιχειρείται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, διευκόλυνση του σχεδιασμού και της υλοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων για το προσωπικό του πολιτικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας, η ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας και, τέλος, η άμεση στελέχωση του πολιτικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024.

Πόσοι θα ενταχθούν στο νέο σώμα

Τα 500 άτομα που θα στελεχώσουν το ένστολο τμήμα του νεοπαγούς θεσμού βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης που γίνεται στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, και με το νέο δικαστικό έτος –από τον Σεπτέμβριο του 2024– θα βρίσκονται στις θέσεις τους συνδράμοντας ουσιωδώς στη φύλαξη των δικαστικών κτιρίων και στην εκτέλεση αποφάσεων, που έμεναν στα συρτάρια στερώντας έσοδα από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων ήταν ιδιαίτερο μεγάλο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 15.000.

Στο νέο σώμα θα ενταχθούν και 150 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν το πολιτικό τμήμα και με τις γνώσεις τους θα βοηθήσουν τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς στην ταχύτερη διερεύνηση σύνθετων υποθέσεων.

Το νέο ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα προκύψει έπειτα από τρίμηνη εκπαίδευση, που ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι θα βρεθούν για πρακτική εξάσκηση στα δικαστήρια.

Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για τον ατομικό οπλισμό που θα φέρουν, ενώ αναμένεται σύντομα και η προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας.

Only in

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το «Hard Rock Hotel & Casino Athens» στο Ελληνικό

Ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock International στο Ελληνικό για την κατασκευή του εμβληματικού IRC

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024