Άλλος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; – Οι… 3+1 «υποψήφιοι»
Τρία σηκωμένα χέρια διακρίνονται προς το παρόν για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Οι «87» παραμένουν ακέφαλοι με τα χέρια κάτω
Κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τις αναταραχές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι συνεχείς και σημαντικά στελέχη να θέτουν ανοικτά ή εμμέσως θέμα αμφισβήτησης του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και να ζητούν τη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών.
Ζήτημα ηγεσίας έχουν θέσει σημαίνοντα στελέχη των «87», μεταξύ των οποίων η Όλγα Γεροβασίλη, ο καρατομηθείς πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτης Φάμελλος και ο αποπεμφθείς (προσωρινώς;) από την κοινοβουλευτική ομάδα Παύλος Πολάκης, που με νέα ανάρτησή του στην οποία μιλά για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας, μάλλον ματαιώνει τις προσδοκίες ότι θα έκανε πίσω μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που πολλοί ερμήνευσαν ως χειροπιαστή απόδειξη καλής διάθεσης και προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μεταξύ του προέδρου και του αψύ Σφακιανού.
Εμμέσως αμφισβήτησε τον Κασσελάκη και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νικόλας Φαραντούρης, σπεύδοντας να δηλώσει την πρόθεση του να μετέχει ως υποψήφιος στη διαδικασία, εάν και όταν ανοίξει επισήμως, επιλογή στην οποία μένει πιστός, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, και μάλιστα ανεξαρτήτως πόσους και ποιους θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως «αντιπάλους».
Τα βλέμματα λοιπόν στρέφονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με σκέψεις για μετάθεσή της δύο εβδομάδες αργότερα να έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι, με όλους, ανεξαρτήτως εάν τάσσονται υπέρ ή κατά ή αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη προέδρου, να συμφωνούν πάντως ότι πρέπει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να κλείσει αυτός ο νέος κύκλος εσωστρέφειας, που πληγώνει το κόμμα και το απομακρύνει όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά και από την ίδια τη βάση. Φθορά που αναμένεται να καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις, τονίζουν οι γνωρίζοντες.
Τι ισχύει για την πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή
Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση μομφής κατά του προέδρου και να προχωρήσει η νέα εκλογή ηγεσίας από τη βάση, απαιτείται το 50%+1 των ψήφων των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Το καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αριθμεί 300 μέλη.
Οι «87» αριθμούν πάνω από 100 μέλη, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των στελεχών που θα μπορούσαν να συνταχθούν ή να υποστηρίξουν τελικά τον Παύλο Πολάκη. Σε αυτή τη δεύτερη ομάδα, ωστόσο, η οποιαδήποτε πρόβλεψη αριθμού είναι επισφαλής, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς στήριξαν και ίσως έχουν «δεθεί» και με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Με τις ισορροπίες να είναι πολύ ρευστές η επικρατούσα εκτίμηση -προς το παρόν- είναι ότι σίγουρες υπέρ της πρότασης μομφής θεωρούνται σχεδόν 130 ψήφοι. Η κίνηση δε του Στέφανου Κασσελάκη να αναβαθμίσει τον Νίκο Παππά, αντικαθιστώντας τον Σωκράτη Φάμελλο, ξανά ανακατεύει την τράπουλα, δεδομένου ότι ο ευέλικτος Νίκος Παππάς, διέθετε μέχρι πρότινος, τουλάχιστον, μεγάλη δυναμική στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, με τον ίδιο να μην έχει αποκλείσει πριν την «προαγωγή» ακόμη και το ενδεχόμενο στήριξης με κάποιο τρόπο προτάσεων των «87», κάτι βέβαια που τώρα ο Κασσελάκης εξασφάλισε ότι δεν θα συμβεί.
Ωστόσο και στο μπλοκ Παππά υπάρχουν ρήγματα, καθώς στελέχη όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου που βρισκόταν κοντά του (τον είχε στηρίξει στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές) εκτιμούν, πλέον, ότι πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη βάση.
Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή αναμενόταν να διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ωστόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αναβληθεί για μετά την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η στάση που κρατά ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι προεδρικοί, τα στελέχη που συντάσσονται δηλαδή περί του Στέφανου Κασσελάκη, δεν επιθυμούν προσφυγή στην κάλπη. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έδειξε αυτήν την πρόθεση με τις εσωκομματικές κινήσεις του αλλά και με δημόσια τοποθέτησή του. «Θα προτιμούσα να μας επιτρέψουν με αξιοπρέπεια να αναμετρηθούμε με το αύριο», είχε τονίσει σε μήνυμά του προς την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βούλα Κεχαγιά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών τονίζοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκη «έχει πει στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν θέλει να ταλαιπωρήσει άλλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως μπορεί να μην γίνεται να αποφευχθεί».
Τυχαία υπό την παρούσα κατάσταση στο κόμμα δεν θεωρείται και η επιλογή του Κασσελάκη, μετά το τέλος του γάμου με τον Τάιλερ Μακμπέθ στα Χανιά, να πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε πόλεις, μεταξύ των οποίων το Ηράκλειο, το Λασίθι και ο Βόλος.
Οι ακέφαλοι «87»
Οι «87» παρότι επιθυμούν τη διενέργεια εκλογών δεν διαφαίνεται κάποιο στέλεχός τους -αυτή τη στιγμή- να πρωτοστατεί ώστε να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως είχε αναφέρει η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, «τα μέλη και οι άνθρωποι του κόμματος είναι αυτοί που μπορούν να δράσουν λυτρωτικά. Να απευθυνθεί ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και τότε θα λυθούν όλα. Για να προχωρήσουμε μπροστά».
Το κρυφό χαρτί του Φάμελλου
Ο Σωκράτης Φάμελλος με τη σειρά του είχε αναφέρει στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» ότι «έχω ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας».
Ακόμη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης επισήμανε πως δεν θα επέλεγε «έναν νέο διχασμό με μία πρόταση μομφής», με την παράλληλη, όμως, παρότρυνση, ότι «δεν έχουμε σε τίποτα να φοβηθούμε τη γνώμη των οργάνων και των μελών του κόμματος».
Κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα μπορούσαν οι «87» να συνταχθούν πίσω από τον Σωκράτη Φάμελλο. Δεδομένης της στάσης που κράτησε ο τελευταίος στο Συνέδριο, αδειάζοντας τη Γεροβασίλη η αρνητική απάντηση μοιάζει ασφαλής. Ωστόσο, λένε γνωρίζοντες, η σύγκρουση του Φάμελλου με τον Κασσελάκη στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, έχει κάνει κάποιους να το ξανασκέφτονται.
Η διαρκής αμφισβήτηση του Κασσελάκη από τον Πολάκη
Ο Παύλος Πολάκης δεν έχει σταματήσει τις αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν διάθεση αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη, μιλώντας μάλιστα για «δικαίωση» μετά τον εξοβελισμό της Αθηνάς Λινού από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Παρότι ο Σφακιανός βουλευτής ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τόσο πριν τις εσωκομματικές εκλογές του 2023 όσο και μετά, πλέον δείχνει αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Τελευταίο χτύπημα ήταν η χθεσινή μεταμεσονύχτια ανάρτησή του, όπου ανέφερε ότι είναι «καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος φέρεται να απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι η στάση του επρόκειτο για επιχείρηση ενδυνάμωσης της εσωκομματικής του θέσης και επιμείνει ότι θα διεκδικήσει «βαθιές αλλαγές».
Ο αποφασισμένος Φαραντούρης
Ο Νικόλας Φαραντούρης από την πλευρά του με βίντεο που είχε αναρτήσει από τις Πρέσπες -τόπος σημαδιακός για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα (Συμφωνία των Πρεσπών) αλλά και τον Στέφανο Κασσελάκη (από τα πρώτα βίντεό του πριν κατέλθει υποψήφιος πρόεδρος)- ο ευρωβουλευτής επέλεξε να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, χωρίς να αναφέρει ρητά τη λέξη «υποψηφιότητα», άλλωστε δεν είναι ανοιχτή η κάποια διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τις επόμενες μέρες σε συνομιλητές του, σύμφωνα με πληροφορίες του in, υπογράμμιζε σε όλους τους τόνους ότι σε περίπτωση που διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές ο ίδιος θα είναι υποψήφιος.
- Στο στόχαστρο της Amazon και της SpaceX τα εργασιακά δικαιώματα, με τις ευλογίες του Τραμπ
- Υποκειμενική φτώχεια: Γιατί οι 7 στους 10 αισθανόμαστε φτωχοί; – Τι απαντάνε ειδικοί
- Coachella 2025: Lady Gaga, Green Day, Post Malone και Travis Scott είναι οι φετινοί headliners
- Και το ΠΑΣΟΚ εγένετο αξιωματική αντιπολίτευση
- Ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού: Τα κόμματα και οι ευθύνες τους
- Συνελήφθη 49χρονος για τη γιάφκα στο Παγκράτι