Το Ισραήλ αγοράζει διαφημίσεις στην Google ως μέρος εκστρατείας παραπληροφόρησης για τον πόλεμο στη Γάζα και το έργο του ΟΗΕ, κατήγγειλε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, Φιλίπ Λαζαρίνι.

O Λαζαρίνι κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση πως επενδύει στην παραπληροφόρηση κατά της UNRWA, υποστηρίζοντας ότι αγοράζει διαφημίσεις στο Google σε μια εκστρατεία υπονόμευσης και δυσφήμισης του έργου του οργανισμού, με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Λαζαρινί, η καμπάνια στοχεύει επίσης να εμποδίσει τους χρήστες του διαδικτύου, να δώσουν δωρεές στην Υπηρεσία. «Αυτό δεν βλάπτει απλώς τη φήμη της Υπηρεσίας, αλλά το πιο σημαντικό, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές του προσωπικού μας», τόνισε.

«Οι εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη μέσω της διάδοσης παραπληροφόρησης», επισήμανε. «Χρειάζονται περισσότεροι κανονισμοί για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους», σημείωσε ο επικεφαλής της UNRWA.

Οι κατηγορίες του Ισραήλ που μπήκαν στο αρχείο

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένως την UNRWA ότι προστατεύει «τρομοκράτες» της Χαμάς και μάλιστα είπε ότι μέλη της συμμετείχαν στις επιθέσεις στις 7 Οκτωβριου.

Την ίδια στιγμή όμως δεν έδωσε στοιχεία στον ΟΗΕ για τις κατηγορίες, απαγορεύοντας στις υπηρεσίες του να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που λέει ότι είχε. Ο οργανισμός έχει θέσει στο αρχείο κάποιες από αυτές τις καταγγελίες εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης στοιχείων.