Η Σερβία δεν προβλέπεται να ενταχθεί στην ΕΕ το 2028, εκτιμά ο πρόεδρος Βούτσιτς
«Δεν πρόκειται να συμβεί, δεν λέω ψέματα στον λαό μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς ενώπιον ενός πάνελ στη διάσκεψη ασφαλείας GLOBSEC στην Πράγα
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα (31/8) ότι η χώρα του δεν είναι πιθανό να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2028, μια ημερομηνία την οποία έχουν θέσει ως στόχο για ένταξη άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
«Δεν νομίζω ότι θα αποτελούμε τμήμα της ΕΕ το 2028. Δεν πρόκειται να συμβεί, δεν λέω ψέματα στον λαό μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς ενώπιον ενός πάνελ στη διάσκεψη ασφαλείας GLOBSEC στην Πράγα.
«Και πιστεύω ότι αν κάποιοι από εμάς ενταχθούν στην ΕΕ, αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2030, αλλά αυτή είναι απλά η εκτίμησή μου. Τι θα συμβεί στο μεταξύ κανένας δεν το γνωρίζει», προσέθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.
Τα σχόλιά του διατυπώθηκαν δύο ημέρες μετά την υπογραφή τής συμφωνίας-ορόσημο για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη γαλλική Dassault Aviation, κάτι που απομακρύνει την Σερβία από την αμυντική συνεργασία της με τη Μόσχα.
Οι κυρώσεις στη Μόσχα, προϋπόθεση για ένταξη στην ΕΕ
Για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Σερβία θα πρέπει να βελτιώσει το δημοκρατικό της προφίλ, το κράτος δικαίου, το δικαστικό σύστημα, την οικονομία της και να πατάξει την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.
Το Βελιγράφι προσπαθεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στις φιλοδοξίες του για ένταξη στην ΕΕ και στους δεσμούς του με την Ρωσία, από την οποία εξαρτάται για το φυσικό αέριο και η οποία υποστήριξε την Σερβία στην αντίθεσή της για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το 2008.
Η Σερβία έχει επανειλημμένως καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προμηθεύει το Κίεβο με πυρομαχικά, αλλά το Βελιγράδι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εναρμονίσει την εξωτερική του πολιτική με εκείνη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, αν θέλει να ενταχθεί στο μπλοκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις