Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πλούσια σε κοιτάσματα, φτωχή σε κέρδη η Αφρική – Γιατί χάνει την «έκρηξη» του πετρελαίου

Πλούσια σε κοιτάσματα, φτωχή σε κέρδη η Αφρική – Γιατί χάνει την «έκρηξη» του πετρελαίου

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στην Αφρική, όπως Νιγηρία και Λιβύη, έμειναν στο περιθώριο καθώς η παραγωγή μειώθηκε ή σταμάτησε

Οι χώρες παραγωγοί πετρελαίου της Αφρικής δεν έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν τα τελευταία δύο χρόνια τα δημοσιονομικά οφέλη από τις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων ενέργειας.

Η πτώση της παλαιού τύπου πετρελαίου, οι εγχώριες επιδοτήσεις καυσίμων και άλλες πολιτικές ελέγχου των τιμών, η αλλαγή των εξαγωγικών αγορών και η έλλειψη επενδύσεων σε νέες εξελίξεις στον τομέα του πετρελαίου έχουν οδηγήσει τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Αφρικής να αποτυγχάνουν να κεφαλαιοποιήσουν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου το 2022 και τις διαρκώς υψηλές τιμές τα επόμενα χρόνια.

Η Αγκόλα, το Κονγκό και η Ισημερινή Γουινέα δεν έχουν νέες επενδύσεις στην παραγωγή

Καθώς η παραγωγή αφρικανικού πετρελαίου μειώνεται, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής δεν έχουν τους πόρους για να ξεκινήσουν την ενεργειακή τους μετάβαση, γράφει ο Zainab Usman, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος Αφρικής στο Carnegie Endowment for International Peace, σε ένα άρθρο γνώμης στο Financial Times.

Αυτές οι χώρες πρέπει να βασίζονται σε εξωτερική χρηματοδότηση για να επιτύχουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και να βοηθήσουν στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Γιατί η Αφρική έχασε την έκρηξη του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+ δημιούργησαν τεράστια έσοδα το 2022, όταν οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, έβαλε στα ταμεία της έως και 326 δισεκατομμύρια δολάρια από έσοδα από το πετρέλαιο για το 2022, το μεγαλύτερο όριο πωλήσεων πετρελαίου σε ένα χρόνο την εποχή του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας και της Λιβύης, έμειναν στο περιθώριο καθώς η παραγωγή μειώθηκε -ή σταμάτησε- και οι εγχώριες πολιτικές αντιπαραθέσεις και ένοπλες αναταραχές πρόσθεταν περισσότερα εμπόδια στα αφρικανικά πετρελαιοπαγωγά κράτη που επωφελήθηκαν από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Μέρος του εισοδήματος από το πετρέλαιο της Νιγηρίας το 2022 επρόκειτο να επιδοτήσει τις εγχώριες τιμές καυσίμων και η Λιβύη δεν έχει δει σταθερότητα από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Η Αγκόλα, το Κονγκό και η Ισημερινή Γουινέα δεν έχουν νέες επενδύσεις στην παραγωγή.

Χωρίς ξένες επενδύσεις

Οι διεθνείς μεγάλες εταιρείες έχουν περιορίσει τις επενδύσεις σε παραγωγούς της Αφρικής και αντ’ αυτού επέλεξαν την εξερεύνηση στην υπεράκτια Ναμίμπια, ελπίζοντας ότι θα είναι η επόμενη Γουιάνα και ο επόμενος μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου.

Η πιο σημαντική πτώση παραγωγής παρατηρήθηκε στη Νιγηρία, όπου η παραγωγή αργού πετρελαίου μειώθηκε κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) σε μια δεκαετία – σε περίπου 1,5 εκατομμύρια bpd το 2023 από 2,5 εκατομμύρια bpd το 2010.

Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και το κορυφαίο πετρελαιοπαραγωγό κράτος στην Αφρική, η Νιγηρία διέρχεται αυτή τη στιγμή τη χειρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας γενιάς, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο πρόεδρος Bola Tinubu πέρυσι έχουν επιδεινώσει την κρίση κόστους ζωής.

Σε κρίση η Νιγηρία

Μετά από μια δεκαετία πτώσης της παραγωγής, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ήταν βασική προτεραιότητα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας, η οποία στοχεύει έτσι να ενισχύσει τα έσοδα και τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Η κλοπή πετρελαίου και οι βανδαλισμοί σε αγωγούς μαστίζουν εδώ και καιρό την ανάντη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νιγηρίας, οδηγώντας μεγάλες εταιρείες εκτός της χώρας και συχνά καταλήγοντας σε ανωτέρα βία στους βασικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής αργού πετρελαίου.

Ο συνδυασμός βανδαλισμού αγωγών και κλοπής πετρελαίου με την έλλειψη επενδύσεων σε χωρητικότητα έχει καταστήσει τη Νιγηρία τη μεγαλύτερη υστέρηση στην παραγωγή αργού πετρελαίου στη συμμαχία ΟΠΕΚ+. Λόγω της υποπαραγωγής, ο ΟΠΕΚ μείωσε πέρυσι την ποσόστωση για την παραγωγή πετρελαίου της Νιγηρίας.

Η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Νιγηρίας, NNPC Ltd, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παραγωγή στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής αγωνίζεται να ενισχύσει την παραγωγή.

Η NNPC πιστεύει ότι η Νιγηρία πρέπει να λάβει επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μαστίζουν τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και χρόνια, δήλωσε τον Ιούλιο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου NNPC, Mele Kyari.

Μια ανάλυση των περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία διαπίστωσε ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ στην Αφρική μπορεί εύκολα να αντλήσει 2 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου χωρίς να αναπτύξει νέες εξέδρες, είπε ο Kyari.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι ποιότητες αργού της Αφρικής αντιμετώπισαν επίσης προκλήσεις, με αυξανόμενο ανταγωνισμό από το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ στην ασιατική αγορά και, πιο πρόσφατα, φθηνά βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, τα οποία η Ινδία και η Κίνα εξαγοράζουν ενώ η Δύση έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού ακατέργαστος.

Επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια

Καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις για τους παραγωγούς να αφήσουν το πετρέλαιο στο υπέδαφος για να σωθεί ο πλανήτης, τα αφρικανικά πετρελαιοπαραγωγά κράτη εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου, τα οποία έχουν γίνει η ραχοκοκαλιά των οικονομιών τους.

Τα κρατικά έσοδα θα χρειαστούν επίσης για τις αφρικανικές χώρες για να ξεκινήσουν τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς τα επίπεδα επενδύσεων σε καθαρή τεχνολογία στην ήπειρο είναι θλιβερά ανεπαρκή για την επίτευξη των αναπτυξιακών και κλιματικών στόχων.

Η ενεργειακή πρόσβαση είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων στην Αφρική, όπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρή παρασκευή γευμάτων, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην έκθεσή του World Energy Investment 2024.

Επιπλέον, το υψηλό κόστος κεφαλαίου είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την κλιμάκωση των επενδύσεων καθαρής ενέργειας στην Αφρική, όπως επιημαίνει ο οργανισμός που υποστηρίζει τη γρήγορη μετάβαση στην ενέργεια.

Only in

Το στοίχημα της Ουκρανίας στη Ρωσία δεν έχει ακόμα καταφέρει να σταματήσει την ανατολική επίθεση της Μόσχας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποβαθμίζει την εισβολή στη Ρωσία και διατηρεί το επίκεντρο της προσοχής του στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024