Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δάνης Κατρανίδης, ο μεγάλος έρωτας με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ο Δάνης Κατρανίδης, ο μεγάλος έρωτας με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ο σπουδαίος ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης έφυγε από τη ζωή στα 75 του χρόνια, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και τους οικείους του.

O σπουδαίος ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης πέθανε στα 75 του χρόνια, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από τον χώρο της υποκριτικής καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ήταν πριν από δύο περίπου χρόνια που ο ηθοποιός Χρήστος Φωτίδης είχε μιλήσει για το πρόβλημα υγείας του Δάνη Κατρανίδη, επισημαίνοντας πως έχει κρατήσει επαφή μαζί του.

«Φυσικά, αν και δεν παίξαμε μαζί. Έχω δει τις παραστάσεις του, τον θαυμάζω ως ηθοποιό κι ως άνθρωπο. Του μίλησα πριν ενάμιση μήνα, δεν θέλω να τον πιέζω να μιλάει γιατί έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά δεν θέλει να μιλάμε για αυτό. Είναι πολύ αξιοπρεπής. Είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας κι εύχομαι και θέλω να πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Ο Δάνης Κατρανίδης γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1949 στο Αιγάλεω. Ήταν απόφοιτος (1971) της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδης.

Κατά το διάστημα 1971-1978, ο αγαπημένος ηθοποιός υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου. Τη θεατρική σεζόν 1978-1979 έγραψε ιστορία στον ρόλο του κομπέρ στη θρυλική παράσταση Cabaret που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ άκρως αξιόλογη είναι η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου.

Δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος». Λάτρης της θάλασσας και δεινός ιστιοπλόος, έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συμμετοχές και κατακτήσεις σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης.

Το 1971, παντρεύτηκε με την επίσης ηθοποιό (και συμμαθήτρια του στη Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη) Μίρκα Παπακωνσταντίνου και χώρισαν το 1977.

Οι ταινίες με τον Δάνη Κατρανίδη

Η δίκη των δικαστών
Ο θίασος
Ο γυρολόγος
Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα
Κατάσκοπος Νέλη
Το φράγμα
Προσοχή, κίνδυνος
Τα βαποράκια
Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ
Ταξίδι στα αστέρια

Αίσθηση είχε προκαλέσει ο ρόλος του στην τηλεοπτική σειρά «Τα Μυστικά της Εδέμ», ενώ η τελευταία σειρά στην οποία εμφανίστηκε ήταν ο «Αστέρας Ραχούλας».

Στην τελευταία του ταινία, «Ταξίδι στα αστέρια» υποδύθηκε τον ιδρυτή της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, Παύλο Γιαννακόπουλο.

«Κάναμε μία ταινία κι είχαμε γυρίσματα μέχρι και την παραμονή και της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων με σκηνοθέτη τον Χρήστο Δήμα. Θα υποδυθώ τον Παύλο Γιαννακόπουλο και με αφορμή τα 100 χρόνια του μπάσκετ στην ιστορία του Παναθηναϊκού και του ελληνικού μπάσκετ από τα χρόνια που ανέλαβε μαζί με τον αδερφό του, Θανάση, τον Παναθηναϊκό» είχε δηλώσει τότε ο Δάνης Κατρανίδης.

Ο Δάνης Κατρανίδης και η αγάπη του για το θέατρο

«Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα μεταξύ Αιγάλεω και Σαλαμίνας, από όπου ήταν η μητέρα μου. Το δέσιμό μου με το θέατρο οφείλεται σε εκείνη, γιατί με πήγαινε σινεμά, στις απογευματινές προβολές, πάντα με την υπόσχεση ότι θα είχα διαβάσει τα μαθήματά μου. Τώρα, συνειδητοποιώ ότι το πρώτο μου κοινό ήταν οι φίλοι μου, τα παιδιά της γειτονιάς που περίμεναν να τους διηγηθώ την ταινία που είδα. Είχαμε τότε ένα σπίτι με πολλά σκαλοπάτια, κάθονταν σε αυτά τα σκαλιά τα παιδιά, αμφιθεατρικά, και εγώ τους έκανα περιγραφή την ταινίας. Ήταν ένα τρομερό επικοινωνιακό μάθημα, ασυνείδητα βέβαια, μια εξάσκηση του να ερεθίσεις τη φαντασία του κοινού σου. Ταυτόχρονα, υπήρχε πολύ παιχνίδι, ποδόσφαιρο, γειτονιές και αυλές, όπως ακριβώς τα βλέπεις στις ελληνικές ταινίες», είπε πει χαρακτηριστικά ο Δάνης Κατρανίδης.

Ο Δάνης Κατρανίδης με την Παναγιώτα Βλαντή

Ο Δάνης Κατρανίδης με την Παναγιώτα Βλαντή

Ο Δάνης Κατρανίδης παντρεύτηκε τρεις φορές, με πρώτη σύζυγό του να είναι η ηθοποιός Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.

«Έκανα τρεις γάμους γιατί κατ’ αρχήν ήθελα να κάνω οικογένεια. Οι γάμοι μεταξύ τους απείχαν πολλά χρόνια, δεν γινόντουσαν κάθε μήνα. Ο πρώτος με τον δεύτερο απέχει 17 χρόνια και ο δεύτερος με τον τρίτο 10. Είναι ένα εύλογο διάστημα για να πει κάποιος μπορώ να φτιάξω την ζωή μου, να κάνω οικογένεια και να κάνω παιδιά. Δεν έχω μετανιώσει που το έκανα. Ο λόγος που δεν έκανα παιδιά, δεν ήταν παθολογικά αίτια. Άλλος ήταν ο λόγος και από ό,τι φάνηκε καλύτερα. Δεν έχω κάποιο παράπονο. Μου έχουν δοθεί πράγματα απλόχερα και στη δουλειά και στην ζωή, παραπάνω από ό,τι περίμενα. Έχω κάνει πολλά λάθη, ευχαριστώ τους ανθρώπους που με αντιμετώπισαν με επιείκεια», είχε εξομολογηθεί ο Δάνης Κατρανίδης.

Ο έρωτας και ο γάμος με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου ήταν ο έρωτας της ζωής του. Έμειναν παντρεμένοι για έξι χρόνια, ωστόσο, διατήρησαν πολύ καλές σχέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

«Με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου ήμασταν μαζί από την σχολή. Δεν μας δημιούργησε η δουλειά πρόβλημα, έχουμε κρατήσει εξαιρετική σχέση. Παίξαμε για πρώτη φορά μαζί στην Βιρτζίνια Γουλφ. Όχι, δεν θυμηθήκαμε καθόλου τον γάμο μας και δεν έχει καμία σχέση με την Βιρτζίνια Γουλφ γιατί θα είχαμε σκοτωθεί. Αν υπήρχε τότε ζήλια, θα στο πει η Μίρκα. Τα έχει πει το ξέρω. Άλλο η ζήλια κι άλλο το πειραχτήρι. Ήταν χοντρή ζήλια στο περίπου. Δεν κρατώ με όλες τις συζύγους μου καλές σχέσεις. Έτυχε» είχε πει ο Δάνης Κατρανίδης σε συνέντευξή του στο «Καλύτερα δεν γίνεται».

Ο Δάνης Κατρανίδης με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Ο Δάνης Κατρανίδης με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου

«Ήμασταν μαζί στη σχολή με τη Μίρκα, έγινε ένας έρωτας τρελός και παθιασμένος, συνεχίστηκε εκτός σχολής, πήγα στρατό, και μέσα στη λαχτάρα μας, όταν επέστρεψα, παντρευτήκαμε, αρκετά νέοι. Έχουμε παραμείνει πολύ αγαπημένοι, είναι από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής μου. Την αγαπώ και τη σέβομαι, όπως και εκείνη», είχε πει σε άλλη συνέντευξή του.

Η ίδια η Μίρκα Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι ζήλευε πολύ τον Δάνη Κατρανίδη και μάλιστα τον είχε παρακολουθήσει, ενώ τον χαρακτήρισε «άνθρωπο της ζωής μου».

Η συνεργασία με την Αλική Βουγιουκλάκη

Ο Δάνης Κατρανίδης είχε συνεργαστεί πολλές φορές με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το 1978-1979 πρωταγωνίστησε στη θρυλική παράσταση «Cabaret» της Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Αργότερα, συνεργάστηκαν στην ταινία «Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα» και «Κατάσκοπος Νέλη».

«Συνεργαστήκαμε σε πολλά μιούζικαλ, ξεκινήσαμε από το ‘Καμπαρέ’, και συνεχίσαμε με την ‘Καμπίρια’ (Sweet Charity), την ‘Εύθυμη Χήρα’, όπου έπειτα από δύο χρόνια την επαναλάβαμε με τον ίδιο χαμό! Περνάγαμε καταπληκτικά, εντός και εκτός σκηνής. Είχε απίστευτο χιούμορ, γιατί έκανε χιούμορ πρώτα με τον εαυτό της. Όταν έβγαινε στην σκηνή και έβλεπε μεγάλες κυρίες, έλεγε: ‘Να, ήρθαν οι συμμαθήτριες!’», είχε αναφέρει ο Δάνης Κατρανίδης σε μια συνέντευξή του.

Ο Δάνης Κατρανίδης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Καμπαρέ»

Ο Δάνης Κατρανίδης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Καμπαρέ»

Μιλώντας για τη συνεργασία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη αποκάλυψε πως «κλείσαμε ραντεβού στο θέατρο Αλίκη. Μου λέει πράγματα για εμένα σαν να έχουμε δουλέψει μαζί 10 χρόνια στο θέατρο. Μένω άφωνος. Με είχε διαβάσει. Όταν μου έκανε την πρόταση είπα να το σκεφτώ. Να το σκεφτείς μου λέει. Τότε γινόταν χαμός, έκανα πρόβες για δυο έργα και ήμουν μπάρμαν σε ένα μπαρ».

«Όπως πολύ εύστοχα είχε πει η ίδια, ‘ο άνδρας της ζωής μου είμαι εγώ’, γιατί ήταν ο στυλοβάτης όλου του σπιτιού της. Αγαπούσε τους φίλους της, ήταν πάντα δίπλα τους, και φυσικά, υπερασπιζόταν τις γυναίκες. Όταν με έβλεπε ‘φορτωμένο’ με κάποια κοπέλα που μου άρεσε, μου έλεγε μια ατάκα από την ‘Εύθυμη Χήρα’, κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά μου: ‘Ντανίλο, συγκρατήσου!’».

Only in

Η μεταδημοκρατία στο Παρίσι

Όταν η επιδίωξη «συναίνεσης» έρχεται να υπονομεύσει την ίδια τη δημοκρατία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024