Ξυπνάτε μέσα στην νύχτα και δεν ξανακοιμάστε; Το να παλεύετε να έχετε έναν καλό βραδινό ύπνο είναι κάτι το οποίο πολλοί το προσπαθούν σε τακτική βάση.

Και το να πετύχετε αυτό το άπιαστο «οκτάωρο ύπνο» κάθε βράδυ μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να το τηρήσετε.

Επιστημονικές έρευνες έρχονται να ενισχύσουν την άποψη των επιστημόνων ότι ο κακός ύπνος, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ποιότητα, μπορεί να επιταχύνει τη φθορά του εγκεφάλου και να επισπεύσει την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

Ο κακός ύπνος μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Από τον νυχτερινό θόρυβο, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το εργασιακό άγχος ή το φαγητό πολύ αργά το βράδυ.

Ιδού τα έξι πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας, όπως τα περιγράφει η Daily Express.

Τα 6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε

1. Αναζωογόνηση του εγκεφάλου

Η ειδική σε θέματα ύπνου Lisa Artis από το Sleep Charity, συνιστά να αποφεύγετε να κοιτάτε το τηλέφωνό σας ή να ανοίγετε την τηλεόραση αν ξυπνάτε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας.

Η ίδια δήλωσε: «Η ενασχόληση με διεγερτικές δραστηριότητες, όπως ο έλεγχος των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η παρακολούθηση μιας τηλεοπτικής εκπομπής στο κινητό σας, μπορεί να δυσχεράνει τη χαλάρωση και τον επαναληπτικό ύπνο.

«Οι φωτεινές οθόνες και η πνευματική διέγερση μπορούν να διαταράξουν περαιτέρω τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Αντ’ αυτού, επιλέξτε ηρεμιστικές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής».

2. Αποφύγετε την παγίδα του υπνάκου

Να αποφύγετε τον υπνάκο μέσα στην ημέρα, λέει η Lisa.

Η ειδικός προειδοποίησε: «Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη ροή του ύπνου σας και να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε τη νύχτα.

«Αν χρειάζεται πραγματικά να πάρετε έναν υπνάκο, κάντε τον πριν από τις 3 μ.μ. και κρατήστε τον σύντομο (περίπου 20 λεπτά)».

3. Μην πίνετε καφεΐνη πριν κοιμηθείτε

Αν ανυπομονείτε για ένα βραδινό ποτό, η Lisa προτείνει να το πιείτε έξι ώρες πριν από την ώρα του ύπνου σας.

Η ίδια είπε: «Παραλείψτε τα διεγερτικά (με καφεΐνη) για έξι ώρες πριν από τον ύπνο επιλέγοντας αντ’ αυτού χαλαρωτικές γουλιές.

«Ετοιμάστε μια ανακουφιστική κούπα με γάλα, ένα παραδοσιακό θεραπευτικό ρόφημα που παρασκευάζεται με κουρκουμά, τζίντζερ και ζεστό γάλα.

«Ο κουρκουμάς περιέχει συστατικά με ενισχυτικές για τον ύπνο και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση και να βελτιώσουν τη διάρκεια του ύπνου».

4. Αποφύγετε τα βοηθήματα

Η Lisa δήλωσε ότι τα βοηθήματα ύπνου είναι για «περιστασιακή χρήση και συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για την κατάλληλη καθοδήγηση».

5. Μην μένετε στο κρεβάτι

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο τρελό, ο ειδικός ύπνου εκτιμά ότι «αν είστε ξύπνιος για περισσότερο από 20 λεπτά, σηκωθείτε».

«Η παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να δημιουργήσει μια συσχέτιση μεταξύ της εγρήγορσης και του περιβάλλοντος του ύπνου σας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να αποκοιμηθείτε στο μέλλον», εξηγεί η Lisa.

6. Μην ανάβετε το μεγάλο φως

Τέλος, η Lisa λέει ότι πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να ανάψετε το μεγάλο φως στην κρεβατοκάμαρά σας.

«Αν σηκωθείτε, προσπαθήστε να κρατήσετε το φως όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορείτε να βλέπετε με ασφάλεια», είπε.