Η αίσθηση ελευθερίας, η ευελιξία, οι νέες γνωριμίες και η ευκαιρία να ανακαλύψεις τον εαυτό σου μέσα από διάφορες περιπέτειες είναι μερικοί από τους λόγους που θα σε κάνουν να αποφασίσεις να ταξιδέψεις μόνος.

Το Lonely Planet παρουσιάζει επτά μέρη στην Ευρώπη που είναι ιδανικά για να ταξιδέψεις μόνος. Ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένα ελληνικό νησί.

Σικελία

Έχετε σκεφτεί να επισκεφτείτε το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου μόνοι σας; Ξεκινήστε την περιήγηση σας στη Σικελία από την ανατολική πλευρά του νησιού και συνεχίστε με ένα tour στους πλαγιές της Αίτνας, όπου θα συναντήστε τους ντόπιους στη χαοτική ψαραγορά της Κατάνια.

Παλέρμο

Δοκιμάστε κρασί στους ηφαιστειογενείς αμπελώνες του νησιού και επισκεφθείτε τα αρχαία ελληνικά θέατρα στις Συρακούσες και την Ταορμίνα.

Στα δυτικά, σας περιμένει το Παλέρμο, μια πόλη με μεγάλη ιστορία και παράδοση στη γαστρονομία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό.

Νάξος

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι ιδανικό για κάθε τύπο ταξιδιώτη, προσφέροντας απλόχερα εντυπωσιακά τοπία, ατελείωτες αμμώδεις παραλίες, μοναδικά αιγαιοπελαγίτικα μνημεία, πανέμορφα χωριά και εκλεκτή γαστρονομική παράδοση.

Νάξος

Η Νάξος είναι το νησί των αμέτρητων επιλογών που τα συνδυάζει όλα και δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.

Το Lonely Planet προτείνει στους solo travellers να εξερευνήσουν τη Χώρα και το Κάστρο της Νάξου, να κάνουν surfing στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και να επισκεφτούν το γραφικό χωριό Χαλκί για να δοκιμάσουν το περίφημο κίτρο.

Aix-en-Provence, Γαλλία

Στη νότια Γαλλία, κοντά στη Μασσαλία (45 λεπτά με το λεωφορείο ή το τρένο), βρίσκεται η Aix-en-Provence, μια μικρή και πανέμορφη πόλη με παλιά σπίτια, δαιδαλώδη σοκάκια και μικρές πλατείες με σιντριβάνια.

Οι βόλτες ξεκινούν από την οδό Μιραμπό, έναν υπέροχο πεζόδρομο διακοσμημένο με σιντριβάνια, πλατάνια και περίτεχνα κτίρια. Ακολουθεί τη γραμμή που χάρασσαν τα παλαιά τείχη της πόλης και τη χωρίζει στη Νέα και την Παλαιά Πόλη, η οποία βρίσκεται βόρεια και περιλαμβάνει παλιούς δρόμους, κατοικίες και επαύλεις που χρονολογούνται από τον 16ο ως τον 18ο αιώνα.

Aix-en-Provence

Εδώ θα ανακαλύψετε εμπορικά καταστήματα και πανέμορφα καφέ για να συνδυάσετε ψώνια και χαλάρωση. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον σπουδαιότερο μουσειακό χώρο της πόλης, το Μουσείο Γκρανέ, το οποίο φιλοξενεί έργα του ντόπιου ζωγράφου Πολ Σεζάν.

Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Ισπανία

Η Πάλμα ντε Μαγιόρκα είναι μια φιλόξενη πόλη, με καλά φωτισμένους δημόσιους χώρους, όμορφες παραλίες και μια πληθώρα εστιατορίων, αγορών και ιστορικών τοποθεσιών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ταξιδεύουν μόνοι τους θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια χαλαρωτική μέρα με πολλές επιλογές.

Πάλμα ντε Μαγιόρκα

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στη Mercat de Santa Catalina, την παλαιότερη αγορά τροφίμων στην πόλη και συνεχίστε με μια βόλτα κατά μήκος της Passeig des Borne, μιας δεντρόφυτης λεωφόρου με πολυτελή καταστήματα. Το απόγευμα εξερευνήστε τα πολιτιστικά ορόσημα, όπως τον Καθεδρικό Ναό της Μαγιόρκα με τον ήσυχο Bishop’s Garden και τα ιστορικά Banys Àrabs (Αραβικά Λουτρά).

Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία

Η μεγαλύτερη πόλη της Τρανσυλβανίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο βορειοδυτικό τμήμα της, η Κλουζ-Ναπόκα ή Κλουζ (όπως είναι περισσότερο γνωστή) αποπνέει μια χαλαρή αίσθηση, ιδανική για solo ταξιδιώτες. Και αυτό οφείλεται εν μέρει στους χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν εδώ.

Κλουζ-Ναπόκα

Η πόλη φιλοξενεί το περίφημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τρανσυλβανίας, καθώς και τα δημοφιλή φεστιβάλ Electric Castle και Untold που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

Αν σχεδιάζετε ταξίδι για τους χειμερινούς μήνες, σημειώστε ότι η πόλη φιλοξενεί επίσης την καλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Ρουμανίας.

Vipava Valley, Σλοβενία

Αν είστε λάτρεις του κρασιού και θέλετε να ταξιδέψετε μόνοι σας στη Σλοβενία, τότε η Κοιλάδα Vipava, μόλις μία ώρα από τη Λιουμπλιάνα, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, είναι ο προορισμός σας. Πρόκειται για μια καταπράσινη κοιλάδα γεμάτη με αμπελώνες, όπου σχεδόν κάθε σπίτι παράγει το δικό του κρασί.

Vipava Valley

Το μέρος είναι ιδανικό και για δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία, ποδηλασία και αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Νήσοι Φερόες

Τα 18 νησάκια του βόρειου Ατλαντικού, ανάμεσα στη Σκωτία και την Ισλανδία, δεν μοιάζουν με κανένα άλλο μέρος στην Ευρώπη. Στενά φιορδ, μικρά ξύλινα σπίτια με γρασίδι στις στέγες, φάροι, ορμητικοί καταρράκτες και πολύχρωμα χωριά εμπνέουν τους φωτογράφους και συναρπάζουν τους γνήσιους ταξιδιώτες.

Νήσοι Φερόες

Τα Νησιά Φερόε αποτελούν μία αυτόνομη περιοχή, η οποία όμως ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας. Στη συνολική έκταση των 1399 τετραγωνικών χιλιομέτρων της ζουν λίγο περισσότεροι από 54.000 κάτοικοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2024.

Εδώ θα ανακαλύψετε μια δεμένη κοινότητα που αγκαλιάζει τους solo ταξιδιώτες. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Lonely Planet, κάθε χρόνο οι κάτοικοι καλούν εθελοντές που βοηθούν στη συντήρηση να μείνουν στις φάρμες ή στα σπίτια τους.