Μπορεί ο Αύγουστος να είναι ο κλασικός μήνας διακοπών, ωστόσο και ο Σεπτέμβριος έχει τη χάρη του. Ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικός μήνας για διακοπές ή για σύντομες αποδράσεις, οι οποίες μπορούν να κάνουν το καλοκαίρι να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Ο καιρός είναι ακόμα καλός, οι τιμές είναι χαμηλότερες και οι παραλίες και τα σοκάκια των νησιών δεν «βουλιάζουν» από κόσμο.

Αυτά είναι τα επτά ελληνικά νησιά για κάθε γούστο που είναι ιδανικά για ποιοτικές και αξέχαστες διακοπές τον Σεπτέμβριο.

Αίγινα

Είναι η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, η πατρίδα του πασίγνωστου και πεντανόστιμου φιστικιού.

Βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα κι όμως προσφέρει την αίσθηση σαν να βρίσκεσαι μίλια μακριά. Ρομαντική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή με γραφικά ψαροχώρια, σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικά μνημεία αλλά και μια πευκόφυτη ενδοχώρα ιδανική για πεζοπορία και βόλτες.

Αίγινα

Η Αίγινα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, προσφέρει πολλές εναλλαγές. Και αυτή η εποχή είναι ιδανική για να την εξερευνήσετε. Βόλτες στην περατζάδα του λιμανιού, εξορμήσεις στην ενδοχώρα προς Αγία Μαρίνα, περίπατοι στην Παλιαχώρα, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, επίσκεψη στον ναό της Αφαίας (η θέα από αυτό το σημείο είναι μαγευτική), αλλά και χαλάρωση με καφέ και φαγητό στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Πέρδικας, θα γεμίσουν το πρόγραμμά σας.

Τους επισκέπτες του νησιού τους περιμένει κι άλλη μία έκπληξη τον Σεπτέμβριο. Τότε διοργανώνεται στο νησί το Φεστιβάλ Φιστικιού (Aegina Fistiki Fest), ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας. Συγκεκεριμένα, φέτος θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου έως και Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Τήνος

Πέρα από τη Χώρα και την εκκλησία της Παναγίας, τα πανέμορφα χωριά της Τήνου περιμένουν τον επισκέπτη που θέλει να ανακαλύψει την αυθεντική πλευρά του νησιού.

Τήνος

Ο Πύργος, το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, είναι μια υπαίθρια έκθεση λαϊκής τέχνης.

Η Καρδιανή είναι ένα χωριό-έκπληξη: απροσδόκητα πράσινη, με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και άπλετη θαλασσινή θέα.

Στο χωριό Βώλακας (ή Βωλάξ) θα αντικρίσετε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με διάσπαρτους στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους μεγάλων διαστάσεων (μάλλον απομεινάρια μιας ηφαιστειακής έκρηξης).

Τα αμφιθεατρικά χτισμένα Υστέρνια (σαν μπαλκόνι στο Αιγαίο), η Στενή (το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού), τα Δύο Χωριά, ο Φαλατάδος, ο Τριπόταμος και το ψαροχώρι του Πανόρμου συμπληρώνουν την παλέτα των must see χωριών του νησιού.

Όσον αφορά τις παραλίες, στην Τήνο θα βρεθείτε μπροστά σε ένα πλήθος από αυτές με τις πιο γνωστές να είναι: Κολυμπήθρα, Παχιά Άμμος και Σάντα Μαργαρίτα είναι μερικές μόνο από αυτές.

Σύρος

Η Σύρος είναι ένα νησί τεσσάρων εποχών, ιδανικό τόσο για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου όσο και για πολυήμερες διακοπές.

Η Ερμούπολη κλέβει την παράσταση με την αρχιτεκτονική και την ατμόσφαιρα της. Πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα με τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, μια νησιωτική πόλη που έχει ζωή ανεξαρτήτως εποχής. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου που προσφέρει όμορφη θέα στο Αιγαίο και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

Σύρος

Αξίζει να επισκεφτείτε τις παραλίες του νησιού, όπως: τα Αστέρια, την Ποσειδωνία (γνωστή και ως Ντελαγκράτσια) με τις εξοχικές επαύλεις και τους κατάφυτους κήπους, τις Αγκαθωπές, τη Βάρη, το γραφικό ψαροχώρι Κίνι και τον Γαλησσά με την όμορφη παραλία που είναι ιδανική για οικογένειες.

Άνδρος

Θέλετε να απολαύσετε παραλίες με καθαρά νερά, βόλτες στη φύση, γραφικά χωριά και καλό φαγητό; Η λύση βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο ωρών από το λιμάνι της Ραφήνας.

Στην Άνδρο σας περιμένουν αμέτρητες εκπλήξεις και κρυμμένοι θησαυροί. Οι βόλτες στην αριστοκρατική Χώρα της Άνδρου είναι από εκείνες που σου μένουν αξέχαστες.

Άνδρος

Αξίζει επίσης να δείτε το χωριό Στενιές, το Μπατσί (ειδικά μετά τη δύση του ηλίου) και να επισκεφθείτε το Κόρθι που αποτελεί ένα ολόκληρο νησί από μόνο του.

Το Πήδημα της Γριάς (η διασημότερη παραλία του νησιού), τα Άχλα (για πολλούς η ωραιότερη παραλία της Άνδρου), η Χρυσή Άμμος, το Κυπρί και ο Ζόρκος είναι μερικές μόνο από τις πανέμορφες παραλίες που σας περιμένουν για απολαυστικές βουτιές.

Αν αγαπάτε την πεζοπορία, θα ενθουσιαστείτε με τα πολλά αρχαία μονοπάτια του νησιού.

Σκόπελος

Αν το πλάνο των διακοπών σας βασίζεται στην απόλυτη χαλάρωση και βουτιές σε γαλαζοπράσινες παραλίες, τότε η Σκόπελος είναι το ιδανικό νησί.

Το καταπράσινο νησί των Σποράδων διατηρεί την αυθεντική ομορφιά του και έχει τους δικούς του ρυθμούς που το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό.

Σκόπελος

Η πόλη της Σκοπέλου, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε μόλις φτάσετε. Ο οικισμός της Σκοπέλου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, με προεδρικό διάταγμα, στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, η Γλώσσα, βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια της Χώρας. Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, έχει στενά σοκάκια για χαλαρές βόλτες και ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα.

Η Σκόπελος φημίζεται για τις μαγευτικές παραλίες της, μερικές από τις οποίες θεωρούνται από τις ωραιότερες του Αιγαίου. Στη βόρεια και ανατολική πλευρά του νησιού, οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά, οι πευκόφυτες πλαγιές δημιουργούν πανέμορφες παραλίες που μαγεύουν τους επισκέπτες.

Ρόδος

Κοσμοπολίτικο αλλά και παραδοσιακό, το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων προσφέρει αναρίθμητα αξιοθέατα, απέραντες παραλίες με σμαραγδένια νερά, κάστρα και αρχαίες πολιτείες, γραφικούς οικισμούς και μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια.

Και ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικός μήνας για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του. Το νησί της  Ρόδου προσφέρει αναρίθμητες επιλογές και για περιηγήσεις αλλά και σε επιλογές σε παραλίες.

Σίγουρα πάντως θα επισκεφθείτε τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα «ολοζώντανο» Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης.

Ρόδος

Αξίζει επίσης να βάλετε στο πρόγραμμα των εκδρομών σας τις Πηγές Καλλιθέας, την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες και τη Λίνδο με την ακρόπολή της.

Κέρκυρα

Για όσους προτιμούν το Ιόνιο, η Κέρκυρα αποτελεί έναν κλασικό και αγαπημένο προορισμό για διακοπές. Με έντονη ζωή όλο τον χρόνο, καταπράσινη φύση, παραδοσιακά χωριά, υπέροχες παραλίες, καλό φαγητό και μία από τις ομορφότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας, η Κέρκυρα αποτελεί έναν καλοκαιρινό και όχι μόνο παράδεισο.

Είναι το νησί που έχει τον τρόπο να κάνει οποιονδήποτε να περνάει καλά: αυτόν που αναζητά κοσμπολίτικη ατμόσφαιρα, αυτόν που θέλει να ζήσει την περιπέτεια, αλλά κι εκείνον που επιθυμεί να περάσει ήρεμες οικογενειακές διακοπές.

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, που ανακηρύχθηκε από την UNESCO παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι προορισμός από μόνη της. Ο Σεπτέμβριος είναι ίσως η καλύτερη εποχή για την εξερευνήσετε, να δείτε τα σπουδαία αξιοθέατά της και να χαθείτε στα καντούνια της.

Κέρκυρα

Το νησί είναι μεγάλο και έχει αμέτρητες παραλίες. Μη χάσετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στις πανέμορφες παραλίες της Παλαιοκαστρίτσας, να απολαύσετε τον ήλιο στην πολυσύχναστη αμμουδιά της Γλυφάδας και να βουτήξετε στο πολυφωτογραφημένο Canal d’ Amour με τα γλυπτά δαντελωτά βράχια.

Αν έχετε διάθεση για μια απόδραση σε ένα ακόμη νησί, από την Κέρκυρα μπορείτε να μεταβείτε στους γειτονικούς Παξούς.