Όταν η Μέρι Κέι Λετουρνό πέθανε σε ηλικία 58 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο, ήταν το τέλος μιας παράξενης, σκανδαλώδους εποχής.

Το 1997, μια από τις πιο γνωστές ιστορίες της χρονιάς δεν είχε να κάνει με κάποιον διάσημο ή πολιτικό γεγονός: Είχε να κάνει με μια παντρεμένη 34χρονη δασκάλα που ισχυριζόταν ότι ήταν ερωτευμένη με τον μαθητή της στην έκτη δημοτικού.

Ισχυριζόταν ότι δεν είχε ιδέα πως αυτό που έκαναν ήταν έγκλημα

Η παράνομη σχέση της δασκάλας τότε, με τον μαθητή της, Βίλι Φουαλάου, και η επακόλουθη δίκη της για βιασμό ενώ ήταν έγκυος από τον 12χρονο, καθήλωσαν το έθνος στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο

Ο Βίλι Φουαλάου συνάντησε για πρώτη φορά τη Μαίρη Κέι Λετουρνό όταν ήταν στη δευτέρα δημοτικού. Τότε, ήταν η δασκάλα του στο δημοτικό σχολείο αλλά η σχέση τους δεν θα γινόταν σεξουαλική παρά μόνο αρκετά χρόνια αργότερα, όταν η Λετουρνό θα δίδασκε την έκτη τάξη.

Ο Βίλι άρχισε να της στέλνει ερωτικά γράμματα και πολύ σύντομα ξεκίνησε η σχέση τους.

Την ίδια εποχή, ο γάμος της κατέρρεε και είχε ήδη τέσσερα παιδιά. Τελικά, ο σύζυγος της Λετουρνό βρήκε επιστολές που είχε γράψει ο Φουαλάου στη σύζυγό του. Τα παρέδωσε στις υπηρεσίες προστασίας παιδιών το 1997 αλλά η Λετουρνό ήταν ήδη έγκυος στο παιδί του ανήλικου.

Η Μαίρη Κέι Λετουρνό ισχυριζόταν ότι δεν είχε ιδέα πως αυτό που έκαναν αυτή και η Βίλι Φουαλάου ήταν έγκλημα.

Στο NBC News, είπε, πίστευε ότι ήταν αποδεκτό επειδή ο Βίλι είχε δώσει τη συγκατάθεσή του. Αλλά οι ενέργειές της ήταν πολύ παράνομες και σύντομα δημιουργήθηκε σκάνδαλο.

Κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας σε εθνικό επίπεδο, η Μαίρη Κέι Λετουρνό γέννησε την κόρη του Βίλι, στις 29 Μαΐου 1997 (η μητέρα του Βίλι έλαβε προσωρινά δικαιώματα επιμέλειας).

Τρεις μήνες αργότερα, η Λετουρνό δήλωσε ένοχη για δύο κατηγορίες βιασμού παιδιού δευτέρου βαθμού. Και τον Νοέμβριο του 1997, καταδικάστηκε σε 89 μήνες -περισσότερα από επτά χρόνια- φυλάκισης.

«Ήταν λάθος. Και λυπάμαι. Σας δίνω το λόγο μου ότι δεν θα ξανασυμβεί».

Η ζωή τους μετά τη δίκη

Η Λετουρνό εξέτισε μόλις έξι μήνες από την ποινή της πριν αποφυλακιστεί με αναστολή. Αλλά λίγο αφότου βγήκε από τη φυλακή τον Ιανουάριο του 1998, η σχέση της με τον Βίλι συνεχίστηκε από εκεί που είχε μείνει.

Περίπου ένα μήνα μετά την έξοδό της από τη φυλακή, η Μαίρη Κέι Λετουρνό συνελήφθη μαζί με τον Βίλι Φουαλάου σε ένα αυτοκίνητο που περιείχε βρεφικά ρούχα, είδη παντοπωλείου, 6.200 δολάρια σε μετρητά και το διαβατήριο της Λετουρνό. Η Λετουρνό συνελήφθη γρήγορα.

Μέχρι τότε, ήταν ήδη έγκυος στο δεύτερο παιδί της και του Βίλι. Αυτό όμως δεν προκάλεσε τη συμπάθεια του δικαστή, ο οποίος την διέταξε να εκτίσει το υπόλοιπο της αρχικής της ποινής. Απαγόρευσε επίσης στον Βίλι να επικοινωνήσει μαζί της, αν και οι δυο τους αντάλλασσαν ούτως ή άλλως μυστικά μηνύματα.

Τον Μάιο του 2005, ο 21χρονος Φουαλάου και η 43χρονη Λετουρνό παντρεύτηκαν. Οι δύο κόρες τους ήταν τα παρανυφάκια στον γάμο.

Το ζευγάρι χώρισε το 2017 αλλά παρέμειναν κοντά μέχρι το τέλος της ζωής της Λετουρνό. Ο Βίλι το 2022 απέκτησε και ένα τρίτο παιδί με μία άλλη γυναίκα.

Ο Βίλι σε συνέντευξη το 2018 στο 7News απαντώντας σε ερώτηση για το τι συμβουλή θα έδινε στον 12χρονο εαυτό του:

«Μην το κάνεις. Δεν μπορώ να μετανιώσω για τις δύο κόρες μου και για ολόκληρη τη ζωή που έχω ήδη ζήσει. Επειδή είμαι 35 χρονών τώρα σκέφτομαι ‘θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο εγώ. Θα μπορούσα να είμαι με ένα κορίτσι 13 ετών;’ Και απλώς δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να το κάνει».

Πηγή φωτογραφιών: People