Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία: Ζητούν να απαγορευτεί το γαμήλιο έθιμο που ο πατέρας συνοδεύει τη νύφη στην εκκλησία

Σουηδία: Ζητούν να απαγορευτεί το γαμήλιο έθιμο που ο πατέρας συνοδεύει τη νύφη στην εκκλησία

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που συμβολίζει: ένας πατέρας που παραδίδει μια ανήλικη παρθένα στον νέο κηδεμόνα της» δήλωσε η πάστορας Sara Waldenfors.

Από την ίση γονική άδεια και το σχεδόν ισορροπημένο μεταξύ των δύο φύλων κοινοβούλιο μέχρι την πρώτη θέση στον δείκτη ισότητας των φύλων της ΕΕ, η Σουηδία είναι από πολλές απόψεις παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του φεμινισμού. Όσον αφορά όμως τις γαμήλιες παραδόσεις, οι τάσεις φαίνεται να κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση.

Παραδοσιακά στη σουηδική εκκλησία, η οποία είναι λουθηρανική, η νύφη και ο γαμπρός περπατούν μαζί στο διάδρομο και η νύφη δεν συνοδεύεται από τον πατέρα της, όπως συμβαίνει συχνά στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη σουηδική παράδοση, η νύφη και ο γαμπρός περπατούν μαζί στο διάδρομο. Επί του παρόντος, η απόφαση για το αν η νύφη μπορεί ή όχι να περπατήσει μαζί με τον πατέρα της στα σκαλιά της εκκλησίας εναπόκειται στους εκάστοτε ιερείς

Αλλά τα τελευταία χρόνια – ίσως εξαιτίας της επιρροής της παγκόσμιας τηλεόρασης, των ταινιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – όλο και περισσότερες Σουηδές ζητούν να τις «παραδίδουν» οι πατεράδες τους.

«Δεν ανήκει στην εκκλησιαστική μας παράδοση»

Το ζήτημα αυτού που ορισμένοι Σουηδοί περιγράφουν ως «παράδοση του Χόλιγουντ» σιγοβράζει εδώ και αρκετό καιρό – ιδίως το 2010, όταν η πριγκίπισσα της Σουηδίας, Βικτώρια αποφάσισε να την συνοδεύσει στην εκκλησία ο πατέρας της, ο βασιλιάς Καρλ Γκουστάφ.

Τις τελευταίες ημέρες, η συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά την υποβολή πρότασης στη φθινοπωρινή συνεδρίαση της σουηδικής εκκλησίας για την απαγόρευση της πρακτικής να παραδίδουν οι πατέρες τις κόρες τους στην εκκλησία.

«Η παράδοση της νύφης έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία 10-15 χρόνια. Πιθανότατα οφείλεται στο Χόλιγουντ, αλλά και από τον γάμο της πριγκίπισσας Βικτωρίας, όπου ο βασιλιάς περπάτησε μαζί της για λίγο στο δρόμο προς την εκκλησία»

Η Sara Waldenfors, πάστορας στο Nylöse του Γκέτεμποργκ, η οποία μαζί με τον Jesper Eneroth κατέθεσαν την πρόταση για την απαγόρευση, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από τον πατριαρχικό συμβολισμό.

«Η σχετικά νέα τάση που θέλει τον πατέρα να συνοδεύει τη νύφη στον διάδρομο και να την παραδίδει στον νέο της σύζυγο δεν ανήκει στην εκκλησιαστική μας παράδοση», δήλωσε στον Observer. «Ακόμα κι αν η σκηνή φαίνεται ωραία για τα μελλοντικά ζευγάρια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που συμβολίζει: ένας πατέρας που παραδίδει μια ανήλικη παρθένα στον νέο κηδεμόνα της».

Σύμφωνα με τη σουηδική παράδοση, η νύφη και ο γαμπρός περπατούν μαζί στο διάδρομο. Επί του παρόντος, η απόφαση για το αν η νύφη μπορεί ή όχι να περπατήσει μαζί με τον πατέρα της στα σκαλιά της εκκλησίας εναπόκειται στους εκάστοτε ιερείς.

«Πατριαρχική παράδοση»

Ο τρόπος με τον οποίο η σουηδική εκκλησία προσεγγίζει τη λειτουργία της γαμήλιας τελετής είναι «ένα ζήτημα που πρέπει να το διαχειριστεί η σουηδική εκκλησία», δήλωσε η Waldenfors, μέλος της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας ότι είναι ικανοποιημένη που η πρόταση προκάλεσε το είδος της συζήτησης που επιδίωκαν.

Άλλα μέλη της εκκλησίας διαφωνούν. Ο Henrik Lööv, επίτροπος στην ενορία του Jönköping, δήλωσε ότι πρόκειται ένταξη της οικογένειας στην τελετή και όχι για μια «πατριαρχική παράδοση».

«Μέσω αυτής, η νύφη ή ο γαμπρός επιλέγει να επισημάνει τη σημασία ενός συγγενή στη ζωή τους – μια επιλογή που σημαίνει πολλά για όλους τους συμμετέχοντες», ανέφερε.

«Η παράδοση της νύφης έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία 10-15 χρόνια. Πιθανότατα οφείλεται στο Χόλιγουντ, αλλά και από τον γάμο της πριγκίπισσας Βικτωρίας, όπου ο βασιλιάς περπάτησε μαζί της για λίγο στο δρόμο προς την εκκλησία», δήλωσε ο Lööv.

Όμως, πρόσθεσε, οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι – περίπου το 10% αυτών που παντρεύεται περπατάει στα σκαλιά της εκκλησίας είτε με τη μητέρα είτε με τον πατέρα τους. Το θέμα προκαλεί αντιδράσεις , είπε, επειδή αγγίζει δύο σημαντικές σουηδικές αξίες: την ισότητα των φύλων και την ατομική ελευθερία επιλογής.

Η συζήτηση έρχεται παρά την πτώση του αριθμού των γάμων στη Σουηδία. Πέρυσι, παντρεύτηκαν 44.190 ζευγάρια. Το 2012, ο αριθμός αυτός ήταν 56.240.

*Mε πληροφορίες από: Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Father of the Bride (2022)

Only in

«Οι επενδυτές στη Βόρεια Ελλάδα είναι Βούλγαροι από σκιώδεις ομάδες

Το ρεπορτάζ των βουλγαρικών ΜΜΜΕ κάνει και αυτό λόγο για τη δραστηριότητα βουλγαρικών και ρωσικών εγκληματικών οργανώσεων σε τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Καβάλα, η Θάσος και η Χαλκιδική!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024