Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δάνης Κατρανίδης: Σπάνιες φωτογραφίες και ιστορίες από την ζωή και την καριέρα του

Δάνης Κατρανίδης: Σπάνιες φωτογραφίες και ιστορίες από την ζωή και την καριέρα του

Η συνεργασία με την Αλίκη, ο έρωτας με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου, οι τρεις γάμοι και η μάχη με την ασθένεια.

O πολυαγαπημένος ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης έφυγε από την ζωή στα 75 του χρόνια, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και το κοινό που τόσο τον αγάπησε επί δεκαετίες. Είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από την ενεργό δράση καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

O ηθοποιός Χρήστος Φωτίδης είχε μιλήσει για το πρόβλημα υγείας του Δάνη Κατρανίδη:

«Του μίλησα πριν ενάμιση μήνα, δεν θέλω να τον πιέζω να μιλάει γιατί έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά δεν θέλει να μιλάμε για αυτό. Είναι πολύ αξιοπρεπής. Είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας κι εύχομαι και θέλω να πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

«Ο Γολγοθάς τελείωσε Δάνη. Αυτό ήταν. Ξεκουράσου» έγραψε ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος αποχαιρετώντας τον.

Ο ηθοποιός δεν είχε πραγματοποιήσει κάποια δημόσια εμφάνιση από το 2021…

Πορτραίτο από την δεκαετία του 80.

Ο Δάνης Κατρανίδης γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1949 στο Αιγάλεω. Ήταν απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδης.

«Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα μεταξύ Αιγάλεω και Σαλαμίνας, από όπου ήταν η μητέρα μου. Το δέσιμό μου με το θέατρο οφείλεται σε εκείνη, γιατί με πήγαινε σινεμά, στις απογευματινές προβολές, πάντα με την υπόσχεση ότι θα είχα διαβάσει τα μαθήματά μου. Τώρα, συνειδητοποιώ ότι το πρώτο μου κοινό ήταν οι φίλοι μου, τα παιδιά της γειτονιάς που περίμεναν να τους διηγηθώ την ταινία που είδα. Είχαμε τότε ένα σπίτι με πολλά σκαλοπάτια, κάθονταν σε αυτά τα σκαλιά τα παιδιά, αμφιθεατρικά, και εγώ τους έκανα περιγραφή την ταινίας. Ήταν ένα τρομερό επικοινωνιακό μάθημα, ασυνείδητα βέβαια, μια εξάσκηση του να ερεθίσεις τη φαντασία του κοινού σου. Ταυτόχρονα, υπήρχε πολύ παιχνίδι, ποδόσφαιρο, γειτονιές και αυλές, όπως ακριβώς τα βλέπεις στις ελληνικές ταινίες», είχε αφηγηθεί ο Δάνης Κατρανίδης.

Με την Αλίκη στην «Εύθυμη Χήρα».

Ξεκινώντας την λαμπρή καριέρα του από το Εθνικό Θέατρο έγραψε ιστορία την θεατρική σεζόν 1978-1979 στον ρόλο του κομπέρ στο «Cabaret» που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

«Συνεργαστήκαμε σε πολλά μιούζικαλ, ξεκινήσαμε από το «Καμπαρέ» και συνεχίσαμε με την «Καμπίρια» (Sweet Charity) και την «Εύθυμη Χήρα». Περνάγαμε καταπληκτικά, εντός και εκτός σκηνής. Είχε απίστευτο χιούμορ, γιατί έκανε χιούμορ πρώτα με τον εαυτό της. Όταν έβγαινε στη σκηνή και έβλεπε μεγάλες κυρίες, έλεγε: «Να, ήρθαν οι συμμαθήτριες!»» είχε διηγηθεί ο ηθοποιός. «Όταν με έβλεπε «φορτωμένο» με κάποια κοπέλα που μου άρεσε, μου έλεγε μια ατάκα από την «Εύθυμη Χήρα», κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά μου: «Ντανίλο, συγκρατήσου!»».

Εμβληματικός κομπέρ στο Cabaret με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ άκρως αξιόλογη είναι η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου.

Ο Δάνης Κατρανίδης παντρεύτηκε τρεις φορές: η πρώτη σύζυγός ήταν η ηθοποιός Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου σε πρεμιέρα του Λάκη Λαζόπουλου.

«Με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου ήμασταν μαζί από την σχολή. Δεν μας δημιούργησε η δουλειά πρόβλημα, έχουμε κρατήσει εξαιρετική σχέση. Παίξαμε για πρώτη φορά μαζί στην Βιρτζίνια Γουλφ. Όχι, δεν θυμηθήκαμε καθόλου τον γάμο μας και δεν έχει καμία σχέση με την Βιρτζίνια Γουλφ γιατί θα είχαμε σκοτωθεί. Αν υπήρχε τότε ζήλια, θα στο πει η Μίρκα. Τα έχει πει το ξέρω. Άλλο η ζήλια κι άλλο το πειραχτήρι. Ήταν χοντρή ζήλια στο περίπου. Δεν κρατώ με όλες τις συζύγους μου καλές σχέσεις. Έτυχε» είχε πει ο Δάνης Κατρανίδης σε συνέντευξή του στο «Καλύτερα δεν γίνεται».

Με τον Γιάννη Φέρτη και την Μιμή Ντενίση την εποχή του «Αμαντέους».

«Με τον Δάνη κάναμε πολλή παρέα. Μιλούσαμε γιατί ήμασταν παιδιά. Είχαμε κάτι φλερτ κι ανταλλάσσαμε τις απόψεις μας παρέα. Ήταν κούκλος ο άτιμος, αλλά περνούσαμε όλο και περισσότερες ώρες μαζί χωρίς να υπάρχει κάτι ερωτικό. Κάποια στιγμή εκείνος έφυγε με ένα θίασο και νιώθοντας την έλλειψη θυμάμαι χορευτικά από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα, που σταματάνε όλοι γύρω κι είναι δύο πλάσματα που κοιτιούνται και δεν υπάρχει τίποτα γύρω, έτσι συνέβη όταν γύρισε από την περιοδεία. Ήταν υπέροχο κι από τότε συνεχίστηκε. Ήμασταν αρκετά χρόνια μαζί και μετά που παντρευτήκαμε και χωρίσαμε. Αργήσαμε να πάρουμε διαζύγιο» είχε εξομολογηθεί η Μίρκα Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή της στον Τάσο Τρύφωνος.

Με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Σταμάτη Κραουνάκη.

«Το διαζύγιο ήρθε γιατί ήθελε να παντρευτεί ξανά. Συνέχιζε και δεν ήταν ερωτική η σχέση μας και με τον χωρισμό συνέχιζε. Ο Δάνης έχει παντρευτεί άλλες δύο φορές και τις επόμενες συζύγους μού τις κληρονόμησε γιατί χωρίζοντας έπαιρναν εμένα τηλέφωνο. Δεν θα πάμε παρακάτω γιατί είναι δραματικές ιστορίες».

Με την Παναγιώτα Βλαντή, με την οποία τα δημοσιεύματα ήθελαν να έχει μακροχρόνιο δεσμό, που όμως ουδεποτε επιβεβαίωσαν οι δυο ηθοποιοί.

Δεν απέκτησε ποτέ παιδιά. «Έκανα τρεις γάμους γιατί κατ’ αρχήν ήθελα να κάνω οικογένεια. Οι γάμοι μεταξύ τους απείχαν πολλά χρόνια, δεν γινόντουσαν κάθε μήνα. Ο πρώτος με τον δεύτερο απέχει 17 χρόνια και ο δεύτερος με τον τρίτο 10. Είναι ένα εύλογο διάστημα για να πει κάποιος μπορώ να φτιάξω την ζωή μου, να κάνω οικογένεια και να κάνω παιδιά. Δεν έχω μετανιώσει που το έκανα. Ο λόγος που δεν έκανα παιδιά, δεν ήταν παθολογικά αίτια. Άλλος ήταν ο λόγος και από ό,τι φάνηκε καλύτερα. Δεν έχω κάποιο παράπονο. Μου έχουν δοθεί πράγματα απλόχερα και στη δουλειά και στην ζωή, παραπάνω από ό,τι περίμενα. Έχω κάνει πολλά λάθη, ευχαριστώ τους ανθρώπους που με αντιμετώπισαν με επιείκεια», είχε εξομολογηθεί ο αξέχαστος ηθοποιός.

[Photo: Ψηφιακό Αρχείο Ταχυδρόμου]

* Πηγή: Grace 

Only in

Στην Κρήτη η θαλαμηγός του θρύλου του ΝΒΑ Μάικλ Τζόρνταν

Πριν από έξι μέρες η εντυπωσιακή θαλαμηγός του Μάικλ Τζόρνταν ήταν στη Νάξο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024