Γνωρίζουμε ότι η γήρανση έρχεται σταδιακά. Νέα έρευνα όμως, αποκαλύπτει ότι μπορεί να συμβεί και σε συγκεκριμένες «εκρήξεις» περίπου στην ηλικία των 44 ετών και έπειτα στα 60 έτη.

Ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών εντοπίζονται αλλαγές στον μεταβολισμό των λιπιδίων και του αλκοόλ ενώ η λειτουργία των νεφρών, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων και η ανοσολογική ρύθμιση μειώνονται γύρω στην ηλικία των 60 ετών. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης σημαντικές αλλαγές στον κίνδυνο δερματικών, μυϊκών και καρδιακών παθήσεων τόσο στην δεκαετία των σαράντα όσο και στην δεκαετία των εξήντα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Aging, περιελάμβανε 108 άτομα στην Καλιφόρνια μεταξύ 25 και 75 ετών, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Ωστόσο, αυτά τα νέα στοιχεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα διαγνωστικά τεστ και προληπτικές στρατηγικές για ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δεν συνδέεται απαραίτητα με υγιή ή ενεργό γήρανση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο μέσος όρος «διάρκειας υγείας» —ο χρόνος με καλούς δείκτες υγείας — είναι 11-15 χρόνια μικρότερος από τη διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με τον Δρ Michael Snyder, εππικεφαλή ερευνητή της μελέτης και διευθυντή του Center for Genomics and Personalized Medicine του Stanford University.

«Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη διάρκεια της υγείας τους στο ίδιο και ιδανικά να επεκτείνουμε λίγο τη διάρκεια ζωής τους», συμπληρώνει ο ίδιος.

Όσα αποκαλύπτει η μέση ηλικία για το πώς θα γεράσουμε

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η υγεία κατά την μέση ηλικία, συνήθως μεταξύ 40 και 65 ετών, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο υγιείς θα είμαστε αργότερα στην ζωή. Παλαιότερη μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Nutrients, συνέδεσε συγκεκριμένους παράγοντες του τρόπου ζωής στη μέση ηλικία, όπως το υγιές βάρος, η σωματική δραστηριότητα, η δίαιτα υψηλής ποιότητας και η αποφυγή του καπνίσματος, με τα βελτιωμένα επίπεδα υγείας κατά την γήρανση.

Άλλη έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Lancet, επισημαίνει ότι η μέση ηλικία σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβατική περίοδο για την υγεία του εγκεφάλου. Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και το να παραμείνουμε ενεργοί κοινωνικά, σωματικά και νοητικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην ζωή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου άνοιας.

Η παρούσα μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία, που συνάδουν με τα παραπάνω, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υιοθέτησης καλών συνηθειών νωρίτερα στην ζωή.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που χαρίζουν υγεία που διαρκεί περισσότερο

Στην νέα μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μόρια και τα μικρόβια που σχετίζονται με τη γήρανση μειώνονται σε συγκεκριμένα σημεία της διάρκειας ζωής, αλλά απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να καθοριστεί εάν οι ίδιες μοριακές αλλαγές συμβαίνουν σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

«Θέλουμε να διερευνήσουμε περισσότερα προφίλ ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα για να δούμε αν αυτό που παρατηρούμε ισχύει για όλους, όχι μόνο για εκείνους σε μια συγκεκριμένη περιοχή» δήλωσε ο Δρ Michael Snyder. «Και θέλουμε να αναλύσουμε τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες ζουν περισσότερο και θα θέλαμε να καταλάβουμε γιατί».

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά η πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό ορισμένων κινδύνων για ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως το να παραμένουμε ενυδατωμένοι για την βέλτιστη υγεία των νεφρών, το να διατηρούμε ή να “χτίζουμε” την μυϊκή μας μάζα μέσω της μυϊκής ενδυνάμωσης και το να επαναφέρουμε την χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα (εάν είναι αυξημένη) αποτελούν σημαντικά βήματα για να τα καταφέρουμε.

«Αυτά πιθανότατα δεν θα σταματήσουν τη γήρανση, αλλά θα μειώσουν τα προβλήματα, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερα διαστήματα υγιούς ζωής», καταλήγουν οι ερευνητές.

* Πηγή: Vita