Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νέα μελέτη: Ο περισσότερος ύπνος τα Σαββατοκύριακα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Νέα μελέτη: Ο περισσότερος ύπνος τα Σαββατοκύριακα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι περισσότερες ώρες ξεκούρασης τα Σαββατοκύριακα μπορεί να κάνουν καλό στην καρδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων έως και 20%.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα από ερευνητές του Κρατικού Εργαστηρίου Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κίνα, το να κοιμόμαστε παραπάνω τα Σαββατοκύριακα πιθανόν να μας ωφελεί καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 20%.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας αυτοαναφερόμενα δεδομένα για περισσότερα από 90.000 άτομα, δημιούργησαν τέσσερις κοόρτες ανάλογα με την ποσότητα του ύπνου των συμμετεχόντων. Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων διήρκεσε περίπου 14 χρόνια και αναλύοντας τα νοσοκομειακά αρχεία και τα μητρώα θανάτων, οι συγγραφείς της έρευνας ανακάλυψαν ότι όσοι «αντιστάθμιζαν» τον ιδανικό χρόνο ύπνου (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ) με περισσότερο ύπνο τα Σαββατοκύριακα είχαν συγκεκριμένα 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο από τα υπόλοιπα άτομα.

Νέα μελέτη: Αναπληρώνοντας το χαμένο χρόνο ύπνου το Σαββατοκύριακο

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει την αξιοσημείωτη ικανότητα του σώματός μας να ανακτά ενέργεια, ακόμη και μετά από προηγούμενες περιόδους στέρησης ύπνου. Ενώ η σύνδεση μεταξύ ύπνου και υγείας της καρδιάς είναι καλά τεκμηριωμένη, το όφελος που παρατηρείται σε αυτή τη μελέτη από μια τέτοια συνήθεια είναι αξιοσημείωτο», δηλώνουν οι επιστήμονες.

«Ενώ βέβαια ο αντισταθμιστικός ύπνος, η κάλυψη δηλαδή της διαφοράς τα Σαββατοκύριακα, όπως υποδηλώνει η νέα μελέτη μπορεί να είναι χρήσιμος βραχυπρόθεσμα, δεν αποτελεί μια αποτελεσματική προσέγγιση για βέλτιστη ψυχική και σωματική υγεία», επεσήμαναν οι ίδιοι. Όπως εξήγησαν:

«Η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ορμονών του στρες, ανισορροπίες στο μεταβολισμό μας και αύξηση της φλεγμονής, προβλήματα που μερικές επιπλέον ώρες ύπνου δεν μπορούν εύκολα να διορθώσουν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να συμβάλει σε σοβαρά θέματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, όπως καταδεικνύει επίσης αυτή η μελέτη. Είναι ζωτικής επομένως σημασίας να διατηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και να δίνετε προτεραιότητα στην ποιότητα όσο και στην ποσότητά του σε καθημερινή βάση».

Μπορούν οι μεσημεριανοί ύπνοι να βοηθήσουν στην «κάλυψη» των χαμένων ωρών;

O μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της ενέργειας, αλλά δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να αναπληρώνουμε τον χαμένο μας ύπνο, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Οι αποκαταστατικές διαδικασίες του σώματος, όπως η επισκευή των ιστών, η εδραίωση της μνήμης και η ορμονική ρύθμιση, συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του αδιάκοπου, σταθερού νυχτερινού ύπνου. Έτσι, ενώ ένας μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει, η επιδίωξη ενός ποιοτικού και επαρκή νυχτερινού ύπνου θα πρέπει πάντα να είναι το κύριο μέλημά μας, καταλήγουν οι ίδιοι.

* Πηγή: Vita

Only in

Τα 3 «μυστήρια» της σύλληψης του CEO του Telegram

Ο Μακρόν, τα αμέτρητα διαβατήρια, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αμφιλεγόμενες σχέσεις του ιδρυτή του Telegram με την ρωσική αντιπολίτευση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024