Τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κέρκυρα, για το Αχίλλειο σχολιάζει δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «γενικολογίες και ευχολόγια».

«Το μακρινό 2020 η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη επεσήμαινε ότι το έργο της αποκατάστασης του Αχίλλειου στην Κέρκυρα, αποτελούσε δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπέγραφε μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΤΑΔ ΑΕ για τις αναγκαίες εργασίες», υπενθυμίζει η Κουμουνδούρου.

Για να υπογραμμίσει πως «τέσσερα χρόνια μετά, το Αχίλλειο ρημάζει μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του, με πρόχειρες σκαλωσιές και τσιμεντένιες επεμβάσεις».

«Τώρα η κ. Μενδώνη εύχεται το έργο να ολοκληρωθεί το…  συντομότερο, φροντίζοντας να αποποιηθεί κάθε ευθύνη. Αλλά με γενικολογίες και ευχολόγια έργα δεν γίνονται. Μόνο καριέρες», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «’Φούμαρα’, λοιπόν, μία ακόμη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη».​

«Ντροπή να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση» το Αχίλλειο έλεγε ο Μητσοτάκης

Τον Ιούλιο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα και η πρώτη του στάση ήταν το Αχίλλειο, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους και τον κήπο του μουσείου.

«Ντροπή για την Κέρκυρα να βρίσκεται το Αχιλλείο σε αυτή την κατάσταση», είχε τονίσει τότε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν ήταν εικόνες που μας τιμούν αυτές που αντίκρισε.

Παράλληλα, είχε αναφερθεί στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, λέγοντας μάλιστα ότι θα το παρακολουθεί στενά.

Τα «ευχολόγια» Μενδώνη για το Αχίλλειο

«Το έργο στο Αχίλλειο – ένα μείζον πολιτιστικό αγαθό για την Κέρκυρα και όλη τη χώρα – εκτελείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και πρέπει να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο συντομότερο δυνατό διάστημα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Corfu Channel».

Μάλιστα, με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας επισκέπτριας στο Αχίλλειο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο, λόγω των εργασιών αποκατάστασης που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, η υπουργός σχολίασε: «Έχει δίκιο η κυρία που τα γράφει αυτά και έχει δίκιο για ένα πολύ απλό λόγο: Το Αχίλλειο είναι ένα μείζον πολιτιστικό αγαθό για την Κέρκυρα αλλά και για τη χώρα. Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία και από τα μνημεία τα οποία χαίρουν – έχαιραν μάλλον πριν ξεκινήσουν οι εργασίες – μίας από τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Ελλάδος».

«Πράγματι στο Αχίλλειο τα τελευταία χρόνια γίνεται ένα έργο αποκατάστασης, στο οποίο όμως το υπουργείο Πολιτισμού έχει πολύ μικρή σχέση. Αυτό δεν το ξέρει ο κόσμος, γιατί όλοι μιλάμε για το Αχίλλειο μνημείο – και βεβαίως το Αχίλλειο είναι μνημείο κατά την αρχαιολογική νομοθεσία και το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να το προστατέψει. Από εκεί και πέρα όμως, το έργο το οποίο γίνεται εκτελείται από την ΕΤΑΔ, δεν είναι έργο το οποίο εκτελεί το ΥΠΠΟ και οι υπηρεσίες του», διευκρίνισε η Λίνα Μενδώνη.