Με τρεις ελληνικές ομάδες θα διεκδικήσει καλύτερο… πλασάρισμα στο ranking της UEFA η Ελλάδα, αφού Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ βρίσκονται στο League Stage του Europa League και ο Παναθηναϊκός στo αντίστοιχο του Conference.

Το πρόβλημα όμως της χώρας μας στην προσπάθειά της να ανέβει στην ευρωπαϊκή κατάταξη είναι πως οι χώρες πάνω από τη δική μας έχουν ομάδες στους ομίλους του Champions League και με τις αλλαγές στα φορμάτ των διοργανώσεων, θα παίρνουν περισσότερους μπόνους πόντους, σε νίκες και ισοπαλίες τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι, όπου ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, αγωνίστηκαν στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, παίζοντας συνολικά 16 ματς και με ρεκόρ 11 νίκες, 1 ισοπαλία και 4 ήττες, πήραν και οι τρεις μαζί το 72% των διαθέσιμων βαθμών. Επίδοση που αποτελεί την τρίτη καλύτερη από τις χώρες που συμμετείχαν, πίσω από Πορτογαλία (92%) και Τσεχία (85%).

Μέχρι και την περασμένη σεζόν, είτε κέρδιζες την Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League είτε την Αμπερντίν στο Conference, έπαιρνες 2.000 πόντους. Αυτό που αλλάζει όμως από φέτος με το νέο φορμάτ είναι οι βαθμοί των μπόνους, με τη νίκη και την ισοπαλία να δίνουν και πάλι τους ίδιους βαθμούς σε κάθε διοργάνωση.

Για παράδειγμα, η ομάδα η οποία θα τερματίσει πρώτη στο League Stage του Champions League θα επιβραβευτεί με 18 βαθμούς επιπλέον. Στο Europa League με 10 βαθμούς μπόνους, ενώ στο Conference με 6. Πλέον, το Champions League δίνει πολλούς περισσότερους βαθμούς απ’ ότι οι άλλες διοργανώσεις και δυστυχώς αυτό είναι κάτι που… πληγώνει την Ελλάδα τη φετινή σεζόν.

Με τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τη Μάλμε, η χώρα μας έμεινε χωρίς εκπρόσωπο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταγωνιστές μας που έχουν ομάδες στο Champions League.

Η Ελβετία με την πρόκριση της Γιουνγκ Μπόις πήρε σε μία βραδιά 1.400 βαθμούς, η Αυστρία πήρε 1.300 με την πρόκριση της Σάλτσμπουργκ επί της Ντιναμό Κιέβου και βρέθηκε στη 12η θέση, δημιουργώντας έτσι μέσα σε μόλις μία βραδιά διαφορά περίπου 2.000 πόντων από την Ελλάδα. Ακόμη και η 9η Τσεχία κέρδισε 1.400 βαθμούς χάρη στη Σπάρτα Πράγας.

Κάπως έτσι, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επαναλάβουν το 72% του καλοκαιριού, ή ακόμη και να το ξεπεράσουν στα League Stage των Europa και Conference League, για να μπορούν να… ισορροπήσουν τυχόν μπόνους που θα έχουν οι χώρες που είναι πάνω από μας στην κατάταξη της UEFA και οι ομάδες τους αγωνίζονται στο Champions League.