Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εxit poll: Πολιτικό σοκ με την ακροδεξιά στη Γερμανία – Πρώτη στη Θουριγγία, οριακά δεύτερη στη Σαξονία

Εxit poll: Πολιτικό σοκ με την ακροδεξιά στη Γερμανία – Πρώτη στη Θουριγγία, οριακά δεύτερη στη Σαξονία

Τα εκλογικά αποτελέσματα στην ανατολική Γερμανία ίσως είναι προάγγελος των εθνικών εκλογών που θα γίνουν σε έναν χρόνο. Άνοδος σημειώνει η ακροδεξιά.

Επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων στις κρατιδιακές εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία αναδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που την καρπώνεται η ακροδεξιά.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, στη Θουριγγία, η ακροδεξιά AfD έρχεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 33,5%, ενώ ακολουθούν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) με 24,5% και η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 14,5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του τριμερούς συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς πήραν 6,5%, 4% και 1% αντίστοιχα από 8,2%, 5,2% και 5% το 2019.

Εάν επιβεβαιωθεί το exit poll, θα δώσει στην ακροδεξιά την πρώτη της νίκη σε κοινοβούλιο κρατιδίου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και είναι απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση στη Θουριγγία.

Στη Σαξονία, το exit poll φέρνει τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να διατηρούν μικρό προβάδισμα (32%) έναντι της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) με 31,5%. Ακολουθεί η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 11,5% και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με 7,5%.

Το επικαιροποιημένο exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα το ZDF δεν έχει μεγάλες διαφορές με τη νίκη της ακροδεξιάς να «κλειδώνει» στη Θουριγγία και τη μάχη στη Σαξονία να είναι ανοικτή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αριστερή αλλά κοινωνικά συντηρητική «Συμμαχία Σάχρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) θα καταλάβει την τρίτη θέση και στα δύο κρατίδια και θα μπορούσε να αποδειχθεί κλειδί στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνήσεων. Τα αποτελέσματα στη Σαξονία και τη Θουριγγία αποδείχθηκαν καταστροφικά για τα τρία κυβερνώντα κόμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της κεντροαριστεράς του καγκελάριου Olaf Scholz.

Το αποτέλεσμα στην Θουριγγία αποτελεί το τέλος εποχής για τον Μπόντο Ράμελο, τον μέχρι σήμερα πρωθυπουργό που προέρχεται από τις τάξεις της Αριστεράς (Die Linke), που δε μπορούσε να «αντέξει» τη διάσπαση του κόμματος του. Από το 30% στις προηγούμενες εκλογές το Die Linke έπεσε στο 11,7%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στη Θουριγγία των 2 εκατομμυρίων κατοίκων η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa έδινε πρωτιά με 33% στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, 22% στους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και ένα εντυπωσιακό 17% στη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ και πανωλεθρία για τα κόμματα της ομοσπονδιακής συγκυβέρνησης: 7% Σοσιαλδημοκράτες, 3% Πράσινοι και Φιλελεύθεροι κάτω του 3%.

Στη Σαξονία όλα έδειχναν πρώτη θέση για τους Χριστιανοδημοκράτες του νυν πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους και το AfD δεύτερο. Ακολουθούν: Συμμαχία Βάγκενκνεχτ 12%, Σοσιαλδημοκράτες 7%, Πράσινοι 6%. Οι Φιλελεύθεροι κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που δεν καταγράφουν καν οι δημοσκοπήσεις.

Only in

Το στοίχημα της Ουκρανίας στη Ρωσία δεν έχει ακόμα καταφέρει να σταματήσει την ανατολική επίθεση της Μόσχας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποβαθμίζει την εισβολή στη Ρωσία και διατηρεί το επίκεντρο της προσοχής του στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024