Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αν. Γερμανία: Πολιτικός «σεισμός» με τη νίκη της ακροδεξιάς στη Θουριγγία αλλά δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση

Αν. Γερμανία: Πολιτικός «σεισμός» με τη νίκη της ακροδεξιάς στη Θουριγγία αλλά δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση

Η ακροδεξιά καρπώνεται τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων και επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις στις κρατιδιακές εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία.

Μνήμες από τις πιο μελανές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας ξυπνά στη Γερμανία η ακροδεξιά επικράτηση, στις πολιτειακές εκλογές που διενεργήθηκαν την Κυριακή (1/9), στη Θουριγγία και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που έλαβε στη Σαξονία.

Τα αποτελέσματα καθιστούν την Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD),  το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που κερδίζει σε μια τέτοια αναμέτρηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αν και θεωρείται απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο με πρωτεύουσα την Ερφούρτη.

Επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων στις κρατιδιακές εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία αναδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που την καρπώνεται η ακροδεξιά

Και στο δύο κρατίδια η AfD, σύμφωνα με τα exit poll, ξεπερνά με άνεση το 30% με τη νίκη να θεωρείται σίγουρη στη Θουριγγία με ένα ποσοστό κοντά στο 33%, σχεδόν δέκα μονάδες πάνω από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU). Στη Σαξονία η εικόνα δείχνει μάχη στο νήμα με το CDU να βρίσκεται μπροστά με 32% και το AfD να ακολουθεί με 31,5%.

Τα ποσοστά και οι θέσεις που καταλαμβάνουν στα τοπικά κοινοβούλια

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα στη Θουριγγία η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» φτάνει στο 32,8% και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση στο 23,8%. Την έκπληξη κάνει η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) που με 15,5% έρχεται στην τρίτη θέση. Ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά το Die Linke με 12,9%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 6,1% και οι Πράσινοι με 3,3%.

Εάν η τελική καταμέτρηση επιβεβαιώσει τις προβλέψεις η AfD θα εκλέξει 32 βουλευτές όμως θεωρείται σχεδόν απίθανο να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς κανένα κόμμα δεν επιθυμεί συνεργασία μαζί της. 23 βουλευτές εκλέγουν η CDU, 15 η BSW, 12 το Die Linke και 6 το SPD.

Στη Σαξονία η μάχη δόθηκε στήθος με στήθος με τη «Χριστιανοδημοκρατική Ένωση» να έχει προβάδισμα με 31,8% και την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» να ακολουθεί με 30,8%. Η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» είναι και εδώ τρίτο κόμμα με 11,9% και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 7,4%, οι Πράσινοι με 5,2% και το Die Linke με 4,4%.

Οι θέσεις που καταλαμβάνουν στο κοινοβούλιο του κρατιδίου είναι 42 για τη CDU, 40 για την AfD, 16 για την BSW, 10 για τους Σοσιαλδημοκράτες, 7 για τους Πράσινους και 5 για το Die Linke.

H BSW «κλειδί» στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνήσεων

Λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αριστερή αλλά κοινωνικά συντηρητική «Συμμαχία Σάχρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) που θα καταλάβει την τρίτη θέση και στα δύο κρατίδια και θα μπορούσε να αποδειχθεί «κλειδί» στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνήσεων. Τα αποτελέσματα στη Σαξονία και τη Θουριγγία αποδείχθηκαν καταστροφικά για τα τρία κυβερνώντα κόμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της κεντροαριστεράς του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Το αποτέλεσμα στην Θουριγγία αποτελεί το τέλος εποχής για τον Μπόντο Ράμελο, τον μέχρι σήμερα πρωθυπουργό που προέρχεται από τις τάξεις της Αριστεράς (Die Linke), που δε μπορούσε να «αντέξει» τη διάσπαση του κόμματος του. Από το 30% στις προηγούμενες εκλογές το Die Linke έπεσε στο 11,7%.

Τοπικές εκλογές στη Γερμανία

«Κλειστές πόρτες» στην ακροδεξιά και στα δύο κρατίδια

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο ηγέτης του AfD στη Θουριγγία, Björn Höcke, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού χωρίς το ακροδεξιό κόμμα του «δεν θα ήταν καλό για το κρατίδιο».

«Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω γι’ αυτό», είπε. «Όποιος θέλει σταθερότητα στη Θουριγγία πρέπει να ενσωματώσει το AfD».

Ο Höcke δήλωσε επίσης ότι ορισμένα μέλη του κεντροδεξιού CDU αντιτίθενται στη στάση του κόμματος απέναντι στο AfD. Το CDU έχει επανειλημμένα απορρίψει κάθε περίπτωση σύναψης συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα.

Παρά το γεγονός ότι ήρθαν δεύτεροι πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη Θουριγγία, τα μέλη των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας δήλωσαν ότι έχουν εντολή να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Τα τηλεοπτικά μέσα της Γερμανίας μεταδίδουν τις εξελίξεις για την εκλογική αναμέτρηση

Ο επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο, Mario Voigt, δήλωσε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα σηματοδοτούν την ανάγκη για πολιτική αλλαγή. «Ως CDU, το βλέπουμε ως μια ευκαιρία για πολιτική αλλαγή» δήλωσε ο Voigt στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, την Ερφούρτη.  Το CDU σχεδιάζει να ηγηθεί συνομιλιών συνασπισμού για τον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Ένωσης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα προσεγγίσει τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι προβλέπεται να τερματίσουν στην πέμπτη θέση, ενώ εξέφρασε ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας με το νέο αριστερό κόμμα, τη «Συμμαχία Sahra Wagenknecht» (BSW).

Ο Voigt επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας συνασπισμός με το ακροδεξιό AfD.

Το CDU σχεδιάζει να ηγηθεί συνομιλιών συνασπισμού για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου της Σαξονίας, Michael Kretschmer, δήλωσε ότι το συντηρητικό κόμμα είναι ικανό να παραμείνει στην εξουσία. Το CDU απέκλεισε την οικοδόμηση συνασπισμού με το AfD. Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, το CDU θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων στο κοινοβούλιο του κρατιδίου, συμπεριλαμβανομένων του BSW, των Πρασίνων και του SPD.

Τριγμοί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Τα εκλογικά αποτελέσματα πυροδοτούν αντιδράσεις σε κεντρικό επίπεδο. Ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Όλαφ Σολτς έχασε την νομιμοποίησή του, τονίζοντας ότι «όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες». 

Στους ηττημένους της εκλογικής βραδιάς ο Όλαφ Σολτς

Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα οικονομίας Φρανκ Σέφλερ έκανε λόγο για «αποτέλεσμα – καταστροφή» για την κυβέρνηση Σολτς, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD Κέβιν Κύνερτ επέρριψε την ευθύνη στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός του, τους Πράσινους και το FDP. «Θα υπάρξουν συζητήσεις για το μελλοντικό έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το θέμα είναι το SPD να μην επιτρέπει να τον ξεγελούν κόμματα τα οποία οι ψηφοφόροι πέταξαν έξω από τα κοινοβούλια συντρίβοντάς τα», υπογράμμισε. Από την πλευρά του CDU, ο γενικός γραμματέας Κάρστεν Λίνεμαν επιτέθηκε στην Ζάρα Βάγκενκνεχτ χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια».

Only in

«Οι επενδυτές στη Βόρεια Ελλάδα είναι Βούλγαροι από σκιώδεις ομάδες

Το ρεπορτάζ των βουλγαρικών ΜΜΜΕ κάνει και αυτό λόγο για τη δραστηριότητα βουλγαρικών και ρωσικών εγκληματικών οργανώσεων σε τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Καβάλα, η Θάσος και η Χαλκιδική!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024