Αρκετές ώρες αφότου ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι είχε περισυλλέξει τα πτώματα έξι ομήρων από τις σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κι ενώ συνεχίζονται οι επικρίσεις εναντίον του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση βίντεο, απειλώντας την παλαιστινιακή οργάνωση.

«Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, είπε ο Νετανιάχου, απειλώντας την Χαμάς: «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς σας».

Νωρίτερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ιτσάτ ελ Ρεσίκ, δήλωσε πως το Ισραήλ, με την άρνησή του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ευθύνεται για τους θανάτους Ισραηλινών ομήρων.

Το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τα πτώματα έξι ομήρων. «Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης  ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση απεργίας για να πληγεί η οικονομία της χώρας ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας

Τα πτώματα των Καρμέλ Γκατ, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Έντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο εντοπίστηκαν κάτω από τη γη στην πόλη Ράφα και επέστρεψαν στο Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία»

Μετά από ώρες σιωπής, ο Νετανιάχου απείλησε σήμερα να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» με τη Χαμάς.

«Λέω στους τρομοκράτες της Χαμάς που δολοφόνησαν τους απαχθέντες μας και λέω στους ηγέτες τους – έχετε χάσει τη ζωή σας. Δεν θα ησυχάσουμε και δεν θα σιωπήσουμε. Θα σας καταδιώξουμε, θα σας προλάβουμε και θα σας καταστήσουμε υπόλογους», απείλησε ο Νετανιάχου.

«Πολεμούμε σε όλα τα μέτωπα ενάντια σε έναν σκληρό εχθρό που θέλει να μας σκοτώσει όλους. Μόλις σήμερα το πρωί δολοφόνησε τρεις αστυνομικούς στη Χεβρώνα. Η γυναίκα μου και εγώ στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Είδαμε την αφάνταστη σκληρότητα των δολοφόνων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την είδαμε ξανά στα τούνελ κάτω από τη Ράφα. Το γεγονός ότι η Χαμάς συνεχίζει να διαπράττει φρικαλεότητες όπως αυτές που διέπραξε στις 7 Οκτωβρίου απαιτεί να κάνουμε τα πάντα για να μην μπορεί να διαπράξει ξανά αυτές τις φρικαλεότητες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Υποστήριξε δε ότι «η Χαμάς αρνείται να διεξάγει πραγματικές διαπραγματεύσεις. Πριν από τρεις μήνες, στις 27 Μαΐου, το Ισραήλ συμφώνησε σε μια πρόταση απελευθέρωσης ομήρων με την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Χαμάς αρνήθηκε. Ακόμη και αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επικαιροποίησαν το περίγραμμα της συμφωνίας στις 16 Αυγούστου, συμφωνήσαμε και η Χαμάς αρνήθηκε ξανά».

Πρόσθεσε δε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι, να συνεχίσουμε να επιδιώκει μια συμφωνία που θα επιστρέψει όλους τους ομήρους μας και θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την ύπαρξή μας».

Ώρες σιωπής

Εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού δεν απάντησε αμέσως όταν ρωτήθηκε γιατί ο Νετανιάχου χρειάστηκε αρκετές ώρες για να εκδώσει μια δήλωση σχετικά με το θέμα.

Παρά τα δημόσια σχόλια από τον Πρόεδρο Χέρτζογκ και άλλους Ισραηλινούς πολιτικούς —καθώς και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο και υποψήφια για προεδρία των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις— ο Νετανιάχου παρέμεινε σιωπηλός για ώρες μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού σήμερα το πρωί, προκαλώντας κριτική από οικογένειες ομήρων και την αντιπολίτευση σημειώνουν οι Times of Israel.

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, σήμερα το πρωί δήλωσε ότι οι θάνατοι των ομήρων είναι το «άμεσο αποτέλεσμα» του «τορπιλισμού» από τον Νετανιάχου των προτεινόμενων συμφωνιών ομήρων και της απαίτησής του να διατηρήσει ο Ισραηλινός Στρατός τον έλεγχο στον Διάδρομο της Φιλαδέλφιας.

Σε απεργία καλεί η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση απεργίας για να πληγεί η οικονομία της χώρας ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε κάθε Ισραηλινό «η καρδιά του οποίου ράγισε σήμερα το πρωί» να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Κάλεσε επίσης το βασικό συνδικάτο της χώρας, επιχειρήσεις και τους δήμους να απεργήσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP, Times of Israel