Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Ισραήλ, μετά την ανάσυρση από τις IDF των σορών 6 ακόμη ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πέρα από τους συγγενείς των νεκρών, που κατηγορούν προσωπικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον θάνατο των ανθρώπων τους, εξαιτίας της ανυποχώρητης στάσης του ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την παλαιστινιακή οργάνωση για την επίτευξη εκεχειρίας, τόσο η αντιπολίτευση όσο και υπουργοί της κυβέρνησής του τον πιέζουν ασφυχτικά, προκειμένου να κάνει πίσω για τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», που αποτελεί βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες.

Στην ίδια κατεύθυνση πιέζει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα, ζητώντας από τον Νετανιάχου – και από την Χαμάς – να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να γυρίσουν στα σπίτια τους ζωντανοί οι εναπομείναντες όμηροι.

Σοκ και αποτροπιασμός από Μπορέλ και Στάρμερ

Ο  ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε «σοκαρισμένος» από «την δολοφονία των έξι Ισραηλινών ομήρων από την Χαμά».

«Αυτοί οι αθώοι νέοι άνδρες και γυναίκες θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί κάπου με ασφάλεια και να είχαν επανενωθεί με τους οικείους τους εδώ και πολύ καιρό. Βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των ομήρων», έγραψε ο Μπορέλ στο X.

Και τόνισε πως «χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός για να λήξει αυτή η τραγωδία και να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους στα σπίτια τους».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξέφρασε και εκείνος τον αποτροπιασμό του για την «φρικτή και ανούσια» δολοφονία των έξι ομήρων.

«Είμαι απολύτως σοκαρισμένος από την φρικτή και ανούσια δολοφονία έξι ομήρων στη Γάζα από την Χαμάς. Η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει τώρα όλους τους ομήρους και θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να δοθεί τέλος σε αυτό τον πόνο», έγραψε στο Χ.

Δηλώνει ακόμη αισιόδοξος ο Μπάιντεν για επίτευξη συμφωνίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύθηκε πως «οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις, ανέφερε ότι καταδικάζει σθεναρά τη «συνεχιζόμενη βαναυσότητα» της Χαμάς και πως αυτό πρέπει να κάνει και όλος ο κόσμος. Η Χάρις τόνισε πως η ίδια και ο πρόεδρος Μπάιντεν θα παραμείνουν αταλάντευτοι στη δέσμευσή τους να απελευθερώσουν τους Αμερικανούς και όλους τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Οι σοροί των έξι ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός τους

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρεχόμποθ Μπιτς, στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι «αισιόδοξος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.

«Νομίζω πως είμαστε κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία. Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει. Νομίζω πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία, όλοι έχουν πει ότι συμφωνούν στις αρχές» που θα τη διέπουν, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «εξακολουθούν να γίνονται συναντήσεις».

Ο τραγικός θάνατος των έξι ομήρων

Την ίδια στιγμή, έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι τελευταίες δραματικές ώρες των 6 ομήρων που βρέθηκαν νεκροί από τον στρατό του Ισραήλ, καθώς και οι προσωπικές τους ιστορίες.

Οι σοροί των έξι ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός τους, όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο, Ynet news.

Τα περισσότερα από τα έξι θύματα βοηθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή τους συντρόφους τους στην αιχμαλωσία…

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών ερευνών έδειξαν ότι οι όμηροι δολοφονήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες.

Μάλιστα, η τραγική ειρωνεία είναι πως τρεις από τους έξι ομήρους, επρόκειτο να απελευθερωθούν στο πρώτο στάδιο της επόμενης συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός, όπως μετέδωσε η Haaretz επικαλούμενη ισραηλινές πηγές.

Πιστεύεται ότι οι έξι απαχθέντες Καρμέλ Γκατ, 40, Έντεν Γερουσάλμι, 24, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, 23, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι, 25 και Όρι Ντανίνο, 25, μεταφέρθηκαν από τα βόρεια της Γάζας στη Ράφα όπου και δολοφονήθηκαν.

Οι νεκροψίες που διενεργήθηκαν τη νύχτα έδειξαν επίσης ότι ένας από τους ομήρους είχε σημάδια που καταδεικνύουν ότι ήταν δεμένος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ζούσαν σε δύσκολες συνθήκες και δεν είχαν κάνει μπάνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, υπήρχαν ενδείξεις για τραυματισμούς που υπέστησαν κατά την απαγωγή τους, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με την πάροδο του χρόνου.

«Από αύριο η χώρα θα τρέμει»

«Ο Νετανιάχου εγκατέλειψε τους ομήρους. Αυτό είναι πλέον γεγονός», αναφέρει το Φόρουμ σε μια «δραματική», όπως την χαρακτηρίζει, ανακοίνωση με την οποία καλεί το κοινό να προετοιμαστεί για την πραγματοποίηση σαρωτικών διαδηλώσεων αύριο, Δευτέρα (2/9).

«Από αύριο, η χώρα θα τρέμει. Καλούμε το κοινό να προετοιμαστεί. Η χώρα θα ακινητοποιηθεί. Η εγκατάλειψη έχει τελειώσει».

Ήδη, αρκετές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας «για την αποτυχία της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» και ενθαρρύνουν το κοινό να βγει στους δρόμους, αναφέρει ο ισραηλινός ιστότοπος Ynet news.

Ποιοι ήταν οι έξι όμηροι

Hersh Goldberg-Polin, 23 ετών

Με καταγωγή από την Καλιφόρνια, ο Goldberg-Polin μετανάστευσε στο Ισραήλ με την οικογένειά του όταν ήταν μικρό παιδί. Τον απήγαγαν με την απειλή όπλου μαχητές της Χαμάς ενώ βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ Nova.

Οι γονείς του, Jon Polin και Rachel Goldberg-Polin, είχαν εργαστεί ακούραστα για να διατηρήσουν την παγκόσμια προσοχή στην ισραηλινή κρίση ομηρίας, με προσπάθειες που περιελάμβαναν συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς και με  ομιλία τους στα Ηνωμένα Έθνη.

Τον Αύγουστο, οι γονείς του μίλησαν στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου τους υποδέχτηκε πλήθος που φώναζε: «Φέρτε τους πίσω». Περιέγραψαν τον γιο τους ως λάτρη της μουσικής και ταξιδιώτη με σχέδια να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο τώρα που η στρατιωτική του θητεία είχε λήξει…

Η οικογένειά του επιβεβαίωσε τον θάνατό του λίγες ώρες πριν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις κατονομάσουν τα θύματα την Κυριακή. «Με ραγισμένη καρδιά, η οικογένεια Γκόλντμπεργκ-Πολίν ανακοινώνει συντετριμμένη τον θάνατο του αγαπημένου τους γιου και αδελφού, Χερς», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Eden Yerushalmi, 24 ετών

Γεννημένη στο Τελ Αβίβ, η Yerushalmi λάτρευε να περνάει τις καλοκαιρινές ημέρες στην παραλία και σπούδαζε για να γίνει εκπαιδευτής πιλάτες, σύμφωνα με το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων.

Εργαζόταν ως μπάρμαν στο μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου. Αφού η αρχική επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες ενεργοποίησε τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, είπε στην οικογένειά της σε ένα βίντεο ότι αποχωρούσε από το πάρτι.

Τις επόμενες τέσσερις ώρες, καθώς η Χαμάς συνέχιζε την επίθεσή της, επικοινωνούσε με την αστυνομία και τις αδελφές της.

«Με έπιασαν», ήταν τα τελευταία της λόγια προς αυτές.

Carmel Gat, 40 ετών – Πώς βοηθούσε τους ομήρους

Από το Τελ Αβίβ, η εργοθεραπεύτρια ήταν «γεμάτη συμπόνια και αγάπη» και της άρεσαν τα ταξίδια, οι ροκ συναυλίες και το συγκρότημα Radiohead, σύμφωνα με το Φόρουμ των οικογενειών.

Είχε μείνει με τους γονείς της στο κιμπούτς Be’eri στις 7 Οκτωβρίου, μία από τις κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο από την επίθεση. Μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο σπίτι τους και την απήγαγαν – η μητέρα της σκοτώθηκε στην επίθεση.

Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός τον Νοέμβριο περιέγραψαν την Gat ως «φύλακα άγγελό» τους, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς τους βοήθησε να επιβιώσουν στην αιχμαλωσία διδάσκοντάς τους διαλογισμό και ασκήσεις γιόγκα.

Alexander Lobanov, 33 ετών

Από την παραλιακή πόλη Άσκελον, στο νότιο Ισραήλ, ο Λομπάνοφ ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού πέντε μηνών που γεννήθηκε ενώ ήταν αιχμάλωτος.

Στις 7 Οκτωβρίου βρισκόταν στο φεστιβάλ Nova και εργαζόταν ως διευθυντής μπαρ.

Επικαλούμενο μάρτυρες, το Φόρουμ των οικογενειών δήλωσε ότι ο Lobanov είχε βοηθήσει στην εκκένωση του κόσμου από το φεστιβάλ πριν τρέξει στο δάσος Be’eri μαζί με πολλά άλλα άτομα. Αργότερα συνελήφθη στο δάσος από ενόπλους της Χαμάς.

Almog Sarusi, 27 ετών

Το Φόρουμ περιέγραψε τον Sarusi ως ένα «ζωντανό, θετικό άτομο που του άρεσε να ταξιδεύει στο Ισραήλ με το λευκό τζιπ του και την κιθάρα του».

Βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ με την επί πέντε χρόνια φίλη του, η οποία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με το Φόρουμ, ο Sarusi έμεινε στο πλευρό της φίλης του αφού τραυματίστηκε, προσπαθώντας να τη σώσει. Τον έπιασαν όμηρο καθώς η φίλη του υπέκυψε στα τραύματά της.

Ori Danino, 25 ετών

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ, ο Danino ήταν ο μεγαλύτερος από πέντε αδέλφια και είχε προγραμματίσει να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός.

«Ο Ori ήταν γνωστός για τη φιλοδοξία του, την αγάπη του για τους ανθρώπους και ήταν αγαπητός σε όλους», αναφέρεται στο Φόρουμ. «Αγαπούσε τη φύση και ήταν πολύ πρακτικός».

Σύμφωνα με το φόρουμ, βρισκόταν στο φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου και βοηθούσε άλλους να προσπαθήσουν να διαφύγουν όταν τον έπιασαν όμηρο.