Ανενόχλητοι συνεχίζουν την δράση τους έμποροι, οι οποίοι παράνομα προχωρούν στη συγκομιδή και εξαγωγή παράνομων φορτίων με πρώιμες ποικιλίες ακτινιδίων, τα οποία δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας.

Την ίδια στιγμή, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, διαβεβαίωσε ότι δεν διαπιστώθηκε κατά τους ελέγχους που διενήργησε, διακίνηση ακτινιδίων.

«Δυστυχώς, και παρά τους διενεργηθέντες ελέγχους (ως διαβεβαίωσε η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥπΑΑΤ) που δεν διαπίστωσαν διακίνηση ακτινιδίων,  κάποιοι «έμποροι» φαίνεται – κατά παράβαση της υφιστάμενης ΚΥΑ – να συνέχισαν να συγκομίζουν και να διακίνησαν -εξήγαγαν ακτινίδια πρώιμων ποικιλιών την περίοδο των ελέγχων», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ως απόδειξη αυτού, ο Σύνδεσμος Incogruit Hellas, αποτελεί η πώληση ελληνικών ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης, όπως καταγράφεται στο  απόσπασμα που παρατίθεται από το Δελτίο Τιμών της 35ης εβδομάδος (25/8-31/8) στην Ολλανδική Χονδρική Αγορά Fruitsalesprices.com.

Ρεκόρ σε αξία κατέγραψε το ελληνικό ακτινίδιο στις εξαγωγές, ύψους 305 εκατ. ευρώ

Όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί έως και «υπονομεύει»  τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, που ήδη την εμπορική περίοδο 2023/24 κατέγραψε για μια ακόμη σεζόν ρεκόρ σε αξία ύψους 305 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας το προϊόν στην πρώτη θέση των εξαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών μας προϊόντων.

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, είναι, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία

Τι ζητούν οι εξαγωγείς

Να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (εντός και εκτός ωραρίου δημοσίων υπηρεσιών),  για εντατικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους των διακινουμένων προς εξαγωγή φρούτων και λαχανικών, ζητά ο Σύνδεσμος.

Ταυτόχρονα, καλεί να ελεγχθούν οι παραβάτες έμποροι, που συγκόμισαν και διακίνησαν τα προς πώληση στην Ολλανδία ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης και να τιμωρηθούν παραδειγματικά εκτός των άλλων και για δυσφήμηση των προϊόντων και να ελεγχθούν εκτός των φορολογικών και τα σχετικά τυχόν συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτουγείας.

Επίσης, ζητούν να αναζητηθούν και να ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας που θα αναγράφεται στα πιστοποιητικά καθώς και να ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και ξηράς ουσίας.

«Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.