Συμφωνία Αθήνας – Λευκωσίας με αστερίσκους για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Ελπίδες για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Το αίτημα στη Nexans – Τι ξεκλειδώνει το έργο
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Κρίσιμες θεωρούνται οι ημέρες μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, δηλαδή για το αν θα υλοποιηθεί το μεγάλο έργο ύψους 2 δισ. ευρώ.
Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και το παρασκήνιο σκληρό ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ, τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών και οι Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) να καταλήξουν σε μία συμφωνία με πολλά «εάν», όπως λένε οι πληροφορίες.
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Αθήνα, ο ΑΔΜΗΕ – που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – έστειλε επιστολή στη γαλλική εταιρεία Nexans η οποία με επιστολή της έθετε από αύριο σε αναστολή τις καλωδιακές εργασίες να καθυστερήσει την απόφαση της μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε, λένε πηγές, καθώς η Κύπρος αποδέχτηκε ότι το έργο με το ρυθμιστικό πλαίσιο που είχε αποφασίσει η ΡΑΕΚ στις 2 Ιουλίου δεν καθιστούσε βιώσιμη την επένδυση.
Η ΡΑΕΚ, φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο με δύο νέες ρυθμιστικές αποφάσεις. Η πρώτη θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 6 του μηνός.
Εάν δεν ληφθούν αυτές οι αποφάσεις που θα βάζουν σε τροχιά το έργο τότε οι εργασίες από τη Nexans θα ανασταλούν την ερχόμενη Παρασκευή οριστικά.
Οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι γάλλοι και ο ΑΔΜΗΕ αναμένουν να δουν εάν οι αποφάσεις που θα εκδοθούν θα οδηγούν σε βιωσιμότητα το έργο.
Όπως αναφέρουν πηγές η ΡΑΕΚ θα λάβει απόφαση για WACC 8,3% σε διάρκεια 17 ετών και σε ότι αφορά το έσοδο αυτό θα ανέλθει στα 125 εκατ. ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια κατασκευής του έργου.
Τα υπόλοιπα έσοδα, λένε πληροφορίες, θα καλυφθούν με κεφαλαιοποίηση από τη μέρα λειτουργίας του έργου και για μετά.
Επί της ουσίας θα καλυφθεί το υπόλοιπο των εσόδων από τα τιμολόγια των καταναλωτών.
Σε σχέση με το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου θα του δουν οι κυβερνήσεις σε επόμενο στάδιο.
Προσωρινή συμφωνία
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η προαναφερόμενη συμφωνία είναι προσωρινή. Η τελική θα επέλθει όταν ο ΑΔΜΗΕ θα έχει όλες τις ρυθμιστικές αποφάσεις στα χέρια του.
Αναμένεται επίσης και μία απόφαση της ΡΑΑΕΥ με WACC 9% για το ελληνικό τμήμα του καλωδίου.
Δύσκολη διαπραγμάτευση
Πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση που οδήγησε σε εκεχειρία τις δύο πλευρές.
Εάν κλείσει το ρυθμιστικό πλαίσιο τότε το έργο θα τρέξει, αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, και εφόσον βέβαια τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Το έργο, σημειώνουν πηγές, προχωρά λόγω της στάσης που τήρησε ο ΑΔΜΗΕ αμφισβητώντας το ό,τι το έργο θα ήταν βιώσιμο με την απόφαση της ΡΑΕΚ στις 2 Ιουλίου.
Το τουρκικό καλώδιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής της Κύπρου ΔΣΜΚ πέτυχαν να μπλοκάρουν αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία.
Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στον ENTSOE, τον ευρωπαίο διαχειριστή των συστημάτων μεταφοράς.
Εάν δεν τηρηθούν όμως από τη Λευκωσία τα συμφωνηθέντα τότε το αίτημα για το καλώδιο ανάμεσα στα κατεχώμενα και την Τουρκία θα επανέλθει.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις