Η νέα τάση του TikTok, που θέλει τους τουρίστες να τρέχουν γύρω από το Angkor Wat μιμούμενοι ένα βιντεοπαιχνίδι, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους συντηρητές.

Αγνοόντας τον σεβασμό που απαιτείται για έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, οι παραθεριστές κάνουν σπριντ μέσα στον ιερό ναό στην Καμπότζη, ο οποίος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μάλιστα, καταγράφουν τους εαυτούς τους και αναρτούν τα σχετικά βίντεο στο TikTok ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για «το Temple Run στην πραγματική ζωή».

Πρόκειται για το παιχνίδι που δημιουργήθηκε από την Imagini Studios και ακολουθεί έναν εξερευνητή, ο οποίος τρέχει να ξεφύγει από περίεργα πλάσματα που τον κυνηγούν. Το Temple Run έκανε πάταγο από όταν κυκλοφόρησε, με το Temple Run 2 να κερδίζει 50 εκατομμύρια λήψεις στις δύο πρώτες εβδομάδες του τον Ιανουάριο του 2013.

Δεν θα περνούσατε μέσα από τον Άγιο Πέτρο στη Ρώμη ή οποιαδήποτε δυτική εκκλησία, οπότε γιατί είναι εντάξει να το κάνετε στην Καμπότζη;»

Τα τελευταία χρόνια πολλοί τουρίστες έχουν καταγράψει τους εαυτούς τους να τρέχουν μέσα στον ινδουιστικό-βουδιστικό ναό, ο οποίος χτίστηκε από τον βασιλιά των Χμερ Suryavarman II στις αρχές του 12ου αιώνα, και έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές.

Ένας συντηρητής, ο οποίος εργάζεται εκεί εδώ και 30 χρόνια, δήλωσε ότι η τάση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως βεβήλωση προς τις ανατολικές θρησκείες. «Δεν θα περνούσατε μέσα από τον Άγιο Πέτρο στη Ρώμη ή οποιαδήποτε δυτική εκκλησία, οπότε γιατί είναι εντάξει να το κάνετε στην Καμπότζη;», ανέφερε.

Επίσης, ο Hans Leisen, ο οποίος ήταν επικεφαλής ενός γερμανικού προγράμματος συντήρησης στο Angkor Wat, υποστήριξε με τη σειρά του ότι η τάση αυτή είναι «ανοησία».

«Αν τρέχετε μέσα στο ναό, δεν θα δείτε την ομορφιά των γλυπτών. Και αν πέσετε ή σκοντάψετε, θα ακουμπήσετε έναν τοίχο για να σταθεροποιηθείτε και θα θέσετε σε κίνδυνο τα εύθραυστα γλυπτά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο με τουρίστες που μιμούνται το Temple Run

@sarah0utside real life temple run #fyp #templerun #angkorwat #angkorwatcambodia ♬ Temple Run 2 (Game Remix) – Josh Abbott
@chiaracontino_ Temple Run in real life 🛕 #cambodia #angkorwatcambodia #angkorwattemple #templerun ♬ original sound – Apollo_tee2.0
@annabelmaymii Temple Run in real life #cambodia #cambodiatiktok #anghkorwat #templerun #fyp #foryoupage #seasia ♬ original sound – Apollo_tee2.0
@thebarangsteav Temple run in Cambodia! 🇰🇭 love this wonderful kingdom!#cambodia #cambodiatiktok #angkorwat #templerun ♬ original sound – Apollo_tee2.0