Η Αφρική πληρώνει όλο και υψηλότερο κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με πολλές χώρες να χρειάζεται να δαπανούν έως και 9% του προϋπολογισμού τους για την αντιμετώπιση των ακραίων κλιματικών φαινομένων, όπως αναφέρει σήμερα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ παρά την αμφισβήτησή της από αρνητές του φαινομένου

Παρότι η Αφρική παράγει πολύ λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με άλλες ηπείρους, οι θερμοκρασίες εκεί έχουν αυξηθεί πολύ πιο ραγδαία σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι αφρικανικές χώρες χάνουν σήμερα κατά μέσο όρο 2%–5% του ΑΕΠ τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης φονικών καυσώνων, σφοδρών βροχοπτώσεων, πλημμυρών, κυκλώνων και παρατεταμένων ξηρασιών, αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Η Κατάσταση του Κλίματος στην Αφρική το 2023» του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Η Αφρική είναι για άλλη μια φορά η «άτυχη» ανάμεσα στις ηπείρους…

Τι ζητά η έκθεση

Αναφορικά με την υποσαχάρια Αφρική, η προσαρμογή στο μεταλλασσόμενο κλίμα θα στοιχίζει περίπου 30 με 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση που καλεί τις χώρες να επενδύσουν σε κρατικές μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες και να επισπεύσουν την εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για να σωθούν ζωές.

Η προειδοποίηση γίνεται την ώρα που αφρικανικές χώρες μελετούν με ποιον τρόπο να αξιοποιήσουν τις φετινές Διασκέψεις του ΟΗΕ για το Κλίμα για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα.

Η ήπειρος των 54 χωρών συγκεντρώνει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υιοθέτηση έργων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εξακολουθεί να λαμβάνει λιγότερο από 1% της ετήσιας παγκόσμιας χρηματοδότησης για το κλίμα, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτό τον μήνα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ