Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Τέσσερις αλλαγές που αξίζει να κάνεις σήμερα για να αποκτήσεις μία πιο sustainable καθημερινότητα

Τέσσερις αλλαγές που αξίζει να κάνεις σήμερα για να αποκτήσεις μία πιο sustainable καθημερινότητα

Βελτιώνουμε την καθημερινότητά μας με συνήθειες που «αγκαλιάζουν» το περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο μεγάλη πρόκληση της εποχή μας και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς μία επιλογή, αλλά μία επιτακτική ανάγκη. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ο καθένας από εμάς να αναρωτηθεί ποιες αλλαγές μπορεί να κάνει στην καθημερινότητά του, ώστε να αποκτήσει έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής που θα «αγκαλιάζει» τον πλανήτη.

Κι όμως, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά με μικρές, απλές προσαρμογές που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας, χωρίς να νιώθουμε ότι κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας. Από το πώς απολαμβάνουμε το φαγητό μας μέχρι το πώς μαγειρεύουμε και πλένουμε τα πιάτα, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από αυτούς.

  1. Μείωσε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 1/3 του ανθρακικού μας αποτυπώματος προέρχεται από τη διατροφή μας, με τα ζωικά προϊόντα αντιστοιχούν περίπου στο 80% αυτού του αποτυπώματος. Η κτηνοτροφία και η παραγωγή ζωικών τροφίμων εν γένει, απαιτεί τεράστια ποσότητα νερού, ρυπαίνει τα υπόγεια ύδατα με υγρά απόβλητα, ενώ χρησιμοποιεί μεγάλες εκτάσεις γης για την καλλιέργεια ζωοτροφών. Με τις συνθήκες εργασίας στην κτηνοτροφία να είναι συχνά άδικες και τη βιομηχανική εκτροφή ζώων να παραμένει μία ηθικά αμφιλεγόμενη συνθήκη, η μείωση της κατανάλωσης ζωικών τροφίμων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, με τον πιο απλό τρόπο.

  1. Μαγείρεψε και καθάρισε με υπευθυνότητα

Οι οικιακές συσκευές, κουζίνα, πλυντήριο ρούχων πιάτων, είναι αρκετά ενεργοβόρες, αλλά υπάρχουν μερικά έξυπνα κόλπα, για να εξοικονομήσεις ενέργεια. Για παράδειγμα, όταν ετοιμάζεις ένα γεύμα, όπως ζυμαρικά, προτίμησε να βράσεις το νερό με τον βραστήρα και όχι με μία κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας. Τις φορές που μαγειρεύουμε στον φούρνο δεν χρειάζεται να αφήσουν τη συσκευή σε λειτουργία έως ότου συμπληρωθούν τα λεπτά μαγειρέματος που απαιτεί η συνταγή. Και 10 με 15 λεπτά πιο νωρίς να κλείσουμε τον φούρνο, η θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί στην καμπίνα είναι αρκετή για να μαγειρέψει το φαγητό. Όσον αφορά στο πλυντήριο ρούχων και πιάτων, επιλέγουμε το πιο οικονομικό πρόγραμμα, ενώ πατάμε το «on» αφού γεμίσουμε τη συσκευή με ρούχα και οικιακά σκεύη.

  1. Μείωσε έξυπνα τα πλαστικά απορρίμματα

Οι πλαστικές συσκευασίες είναι παντού, στα τρόφιμα, τα προϊόντα περιποίησης, τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα παιχνίδια, ενώ η εξάρτησή μας από το πλαστικό έχει προκαλέσει μία συσσώρευση απορριμμάτων, καθώς τα πλαστικά αποδομούνται αργά, δημιουργώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα στο οικοσύστημα. Πώς θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε; Αγοράζοντας προϊόντα από zero waste καταστήματα, επιλέγοντας προϊόντα χωρίς συσκευασία ή με μία συσκευασία βιοδιασπώμενη. Επίσης, όταν πρόκειται για υγρά προϊόντα όπως καθαριστικά ή σαμπουάν, προτιμούμε όσα είναι διαθέσιμα σε συσκευασίες αναπλήρωσης, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των συσκευασιών που καταναλώνουμε.

  1. Κάνουμε μία καλύτερη διαχείριση του νερού

Η εξοικονόμηση νερού είναι μία εύκολη αλλά ουσιαστική αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον. Απλά βήματα, το να κλείνουμε τη βρύση όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, να είμαστε πιο φειδωλοί όταν κάνουμε ντους, να αξιοποιούμε το νερό από την πλύση των φρούτων και των λαχανικών για το πότισμα, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης νερού. Επίσης, πραγματοποιώντας μερικές επισκευές στα υδραυλικά του σπιτιού και εγκαθιστώντας συσκευές εξοικονόμησης νερού, όπως βρύσες με χαμηλή ροή και καζανάκια διπλής ροής, θα περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη σπατάλη νερού στο σπίτι σας.

Οι αλλαγές αυτές είναι απλές και εύκολες για να τις πραγματοποιήσει ο καθένας από εμάς, όμως συλλογική τους επίδραση μπορεί να είναι τεράστια. Μικρά βήματα προς μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της υγείας του πλανήτη μας και της ποιότητας της ζωής μας.

Must in

Η Generation Rent ασφυκτιά – Το 60% του μισθού για ένα τριάρι

H γενιά των ενοικιαστών ή Generation Rent, αναγκάζεται να πληρώνει ως και το 60% ενός μέσου μισθού για όλο και πιο μικρά διαμερίσματα. Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024