Νότια Κορέα: Έρευνα εις βάρος του Telegram για διάδοση «deepfake» πορνογραφικού περιεχομένου
Η έρευνα ξεκίνησε λόγω της οργής που έχει προκαλέσει στην νοτιοκορεατική κοινή γνώμη και τους πολιτικούς της χώρας η deepfake πορνογραφία με θύματα Νοτιοκορεάτισσες.
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Οι Αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα εις βάρος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, την οποία κατηγορεί ότι «ενθαρρύνει» τη μετάδοση πλαστού πορνογραφικού περιεχομένου με τη χρήση φωτογραφιών κυρίως ανηλίκων.
Το «deepfake porn» είναι μοντάζ πορνογραφικών εικόνων που παράγονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στις οποίες τα πρόσωπα πραγματικών ανθρώπων τοποθετούνται σε σεξουαλικού περιεχομένου βίντεο ή φωτογραφίες.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια, το 60% των οποίων ανήλικα.
«Το Telegram δεν απάντησε στα προηγούμενα αιτήματά μας να μας παρέχει πληροφορίες για τους λογαριασμούς (χρηστών) στη διάρκεια προηγούμενων ερευνών για αδικήματα που συνδέονται» με την πλατφόρμα, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου ερευνών της εθνικής αστυνομίας της Νότιας Κορέας Γου Γιονγκ-σου.
South Korea opens probe into Telegram for deepfake porn https://t.co/RoDfHcbBIH
— Le Monde in English (@LeMonde_EN) September 2, 2024
Η έρευνα ξεκίνησε λόγω της οργής που έχει προκαλέσει στην νοτιοκορεατική κοινή γνώμη και τους πολιτικούς της χώρας η deepfake πορνογραφία με θύματα Νοτιοκορεάτισσες. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αυτού του είδους το περιεχόμενο βρίσκεται συχνά στα chatrooms του Telegram.
Δεκάδες καταγγελίες
Η αστυνομία έλαβε 88 καταγγελίες την προηγούμενη εβδομάδα για τέτοιου είδους βίντεο στο Telegram και ταυτοποίησε 24 υπόπτους, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι δημιουργοί αυτού του παράνομου περιεχομένου συχνά βρίσκουν τις φωτογραφίες των θυμάτων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια, το 60% των οποίων ανήλικα.
Η διαδικτυακή εγκληματικότητα είναι πολύ διαδεδομένη στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με ακτιβιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν κυρίως τη χρήση κρυφών καμερών και τη δημοσίευση εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn).
Στα τέλη Αυγούστου το νοτιοκορεάτικο μέσο ενημέρωσης Hankyoreh μετέδωσε ότι φοιτητές πανεπιστημίου διαχειρίζονταν chatroom στο Telegram στο οποίο αναρτούσαν “deepfake porn” με συμφοιτήτριές τους, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει την αγανάκτηση της κοινής γνώμης.
Η έρευνα της αστυνομίας της Σεούλ ξεκίνησε μετά τη σύλληψη στις 28 Αυγούστου στη Γαλλία του επικεφαλής του Telegram Πάβελ Ντούροφ.
Έπειτα από τέσσερις ημέρες κράτησης ο δισεκατομμυριούχος Ντούροφ αφέθηκε ελεύθερος από τις γαλλικές αρχές υπό αυστηρό δικαστικό έλεγχο, στο πλαίσιο του οποίου είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα και του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.
Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά τον Ντούροφ επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές στην έρευνά τους εις βάρος κάποιων χρηστών του Telegram και επειδή τον θεωρεί συνεργό, ως διαχειριστή της πλατφόρμας, σε κάποια εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν μέσω αυτής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις