Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αίγινα: Απόδραση μια ανάσα από την Αθήνα

Αίγινα: Απόδραση μια ανάσα από την Αθήνα

Η Αίγινα είναι το αγαπημένο νησί των Αθηναίων για χαλάρωση, δραστηριότητες, καλό φαγητό και διασκέδαση.

Μόλις μια ανάσα από την Αθήνα, με πλούσια Ιστορία που συνδέεται στενά με το παρελθόν ολόκληρης της Ελλάδας, καλλιτεχνικό προφίλ, όμορφα νερά, εξαιρετικές τοπικές γεύσεις και το φημισμένο φιστίκι της, η Αίγινα είναι, αδιαμφισβήτητα ένα πολυπρόσωπος προορισμός για όλα τα γούστα. Από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική, τα Καποδιστριακά κτίρια, τα μουσεία και τα μνημεία μέχρι τις διάσημες ταβέρνες, τα μπαρ, τη ρετρό αγορά, την παραλιακή περαντζάδα και τις ακρογιαλιές, ρουφήξτε την ανανεωτική ενέργεια της νύμφης του Αργοσαρωνικού.

Το λιμάνι της Αίγινας.

Τι να δείτε στην Αίγινα

– Στην καρδιά της Αίγινας, ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά δεσπόζει το Κυβερνείο, το κτίριο όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας διοικούσε την Ελλάδα, πριν από το Ναύπλιο. Εκεί στεγάζεται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας.

– Το Εϋνάρδειο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ένα κλασικό καποδιαστριακό κτίριο, που υπήρξε το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελεύθερης Ελλάδας.

– Κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού με τους δύο τρούλους (17ος αι.), που καλωσορίζει τους επισκέπτες ντυμένο στα λευκά, βρίσκεται ο επιβλητικός ενετικός πύργος του Μάρκελλου, κτίσμα του 17ου αι., όπου στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828, καθώς και το ταμείο του Ελληνικού κράτους.

– Αρχαιολογικός Χώρος Κολώνας: Δεσπόζει σε έναν πευκόφυτο λόφο κοντά στο λιμάνι και είναι ένας από τους σπου-δαιότερους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας. Τοποθεσία της Ακρόπολης της αρχαίας Αίγινας με τον εμβληματικό δωρικό Ναό του Απόλλωνα.

– Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας: Το πρώτο Εθνικό Μουσείο της Ελλάδας βρίσκεται στην Κολώνα. Οι συλλογές καλύπτουν την περίοδο από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, με ευρήματα από την Κολώνα, το Ναό της Αφαίας, το Ναό του Ελλάνιου Διός, τον Ναό της Άρτεμης, το Ναό του Απόλλωνα κ.ά. (Τ/22970 22248).

– Λαογραφικό Μουσείο: Ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο του 1828, όπου θα γνωρίσετε πως ζούσαν οι κάτοικοι του νησιού πριν από δύο αιώνες (Τ/22970 26401).

Ο Ναός της Αφαίας.

– Ναός της Αφαίας: Το πιο σημαντικό μνημείο της Αίγινας στα βορειοανατολικά του νησιού. Είναι δωρικός ναός που χρονολογείται από το 500π.Χ. Δημιουργήθηκε σχηματίζοντας το περίφημο «ιερό» ισόπλευρο τρίγωνο με τον Παρθενώνα και το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Θαυμάστε τα εντυπωσιακά γλυπτά αετώματα, ένα μέρος των οποίων βρίσκονται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου (Τ/22970 32398).

– Παλαιοχώρα: Βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα και αναδεικνύει μια εικόνα της Αίγινας στους Βυζαντινούς χρόνους. Το «Νησί του Μυστρά», που χτίστηκε το 896 ως καταφύγιο από τους πειρατές είχε κάποτε 365 εκκλησίες.

– Άγιος Νεκτάριος: Ένα από τα πιο όμορφα και μεγαλύτερα μοναστήρια των Βαλκανίων, πόλος έλξης προσκυνηματικού τουρισμού από όλο τον κόσμο (Τ/22970 53806).

– Ο Καθεδρικός Ναός της Αίγινας: ήταν ο πρώτος Καθεδρικός Ναός του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

– Περάστε από το σπίτι του ήρωα του 1821, Κωνσταντίνου Κανάρη, αλλά και το σπίτι του σπουδαίου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη στην περιοχή «Πλακάκια».

Τι να κάνετε στην Αίγινα

Μουσείο Χρήστου Καπράλου: Επισκεφθείτε την οικία και το εργαστήριο του σπουδαίου γλύπτη, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου φιλοξενούνται γλυπτά και ζωγραφικά του έργα φιλοτεχνημένα στην Αίγινα (Τ/22970 22001). Επιδοθείτε σε εργαστήρια αγγειοπλαστών στον Μεσαγρό, καθώς το νησί φημίζεται από την αρχαιότητα για κεραμικά του. Κάντε πρωινή βόλτα στο λιμάνι, όπου θα προμηθευτείτε φρούτα και λαχανικά από τα ξεχωριστά πλωτά μανάβικα και φύγετε για το ειδυλλιακό Αγκίστρι, μόλις 10 λεπτά από την Αίγινα.

Ολοκληρώστε τα ήσυχα καλοκαιρινά βράδια με σινεμά στο Ακρογιάλι, τον παλαιότερο παραδοσιακό θερινό κινηματογράφο της Αίγινας στο Anesis Cinema ή το Cine Olympia. Ανακαλύψτε τον ΠΟΠ αιγινήτικο θησαυρό του φιστικιού στο φανταστικό γαστρονομικό γεγονός «Aegina Fistiki Fest», που προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Πεζοπορία ή ποδηλατάδα: Ακολουθήστε το μονοπάτι από τον Μαραθώνα προς τον αρχαίο Ελαιώνα με τα αιωνόβια ελαιόδεντρα στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους, την υψηλότερη κορυφή της Αίγινας. Εκεί, από τα 532 μέτρα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, θα απολαύσετε ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα. Με ποδήλατο προσεγγίστε παραθαλάσσια τον οικισμό της Πέρδικας με τα γραφικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια.

Το νησάκι της Μονής.

Island hopping: Περάστε στο νησάκι της Μονής, ένα μικρό επίγειο παράδεισο για περιπέτειες με κρι-κρι, ελαφια και παγώνια και μπάνιο σε καταγάλανα δροσερά νερά. Ανεβείτε και στο Παρατηρητήριο, περνώντας μέσα από αγριελιές, κέδρους και σχίνα, για υπέροχη θέα στον Σαρωνικό. Επισκεφθείτε και τα μικρότερα νησιά Μετωπη, Διαπόρτια, Λαγούσες, Κυρά, Δορούσα, Σπαλαθρονήσι.

Η εξωτική Σουβάλα.

Που να κολυμπήσετε

Στην Αιγινήτισσα με τους ευκάλυπτους που φτάνουν στην θάλασσα και την Αγία Μαρίνα, τη μεγαλύτερη αμμώδη παραλία του νησιού. Ανακαλύψτε το Κλήμα, έναν κολπίσκο με λευκή άμμο και γαλανά νερά. Για αρχαιολογική βόλτα και μπάνιο, η παραλία της Κολώνας είναι must. Ο Μαραθώνας ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά.

Στον Άγιο Βασίλειο μπορείτε να κάνετε και θαλάσσια σπορ. Αφεθείτε στην πιο εξωτική Βαγία, στην ατελείωτη αμμουδιά της Πέρδικας, και την ηρεμία στις Πόρτες. Στη Σουβάλα θα συναντήσετε άμμο και κρυστάλλινα νερά, ταβέρνες και και εστιατόρια. Μην χάσετε τις μυστικές παραλίες στη Μονή.

Που να φάτε στην Αίγινα

Σκοτάδης, τηλ.: 22970 24014, Καβουρόπετρα, τηλ.: 229702 3001, Εδεσματοπωλείο Πετρά, τηλ.: 2297 022332, Fyki Beach Restaurant, τηλ.: 22970 62200, Νώντας, τηλ.: 22970 61233, Μούρτζης Παραδοσιακά Γλυκά (mourtzis.com).

* Πηγή: Διακοπές

Only in

Τι απειλεί την ανθρωπότητα για πρώτη φορά μετά από 60.000 χρόνια

Αν είστε 55 ετών ή νεότεροι, είναι πιθανό να γίνετε μάρτυρες σε κάτι που η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 60.000 χρόνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024