Διδάσκοντας τη φάση: Ο Dino MFU θέλει να δημιουργήσει το πρώτο κολέγιο ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα
Συναντήσαμε τον άνθρωπο πίσω από την DJ Survival Academy και μιλήσαμε για το DJing, την ηλεκτρονική μουσική, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.
Τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, με την άσφαλτο να καίει από τον μεσημεριανό ήλιο, ο δρόμος με έχει βγάλει σε κάτι στενά της Γλυφάδας. Στον 2ο όροφο μιας πολυκατοικίας, λίγο κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και περίπου 500 μέτρα από τον σταθμό μετρό του Ελληνικού, βρίσκεται η DJ Survival Academy.
Μικρή παρένθεση: για όσους δεν γνωρίζουν η DJ Survival Academy ξεκίνησε το 2016 από τον Dino MFU, διδάσκει DJing και παραγωγή, ενώ είναι η πιο γνωστή σχολή Djing στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ανά περιόδους έχουν κάνει εκεί σεμινάρια κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα των decks, όπως οι Detlef, Mangata Project και DJ Antonis Dimitriadis, ενώ επίτιμος καθηγητής είναι ο βραβευμένος με Grammy David Morales. Κλείσιμο παρένθεσης.
Μου ανοίγει την πόρτα ο Dino MFU και ξαφνικά είναι σαν να αφήσαμε πίσω την πόλη και να μπήκαμε σε ένα μικρό παράδεισο της ηλεκτρονικής μουσικής. Ο χώρος που διδάσκεται το DJing μοιάζει με μια μικρογραφία που συνδυάζει club και αίθουσα ενός πανεπιστημίου. Το δωμάτιο της παραγωγής σε μεταφέρει στην αίσθηση κάποιου στούντιο ηχογράφησης, ενώ δίπλα υπάρχει το μικρό booth όπου εξασκούνται οι μαθητές. Όσο για τον χώρο; Ζωντανός, με graffiti στους τοίχους, βινύλια στα ράφια (πολλά από αυτά υπογεγραμμένα από τους καλλιτέχνες), περιοδικά και βιβλία.
«Το όραμα που έχουμε εδώ πέρα είναι να δημιουργήσουμε ένα κολέγιο ηλεκτρονικής μουσικής, να μάθουν τα παιδιά να κάνουν παραγωγή» μου λέει ο Dino MFU. Χαμογελαστός, χαλαρός, ενθουσιώδης – χωρίς να ξέρω να πω το γιατί, έμοιαζε διαφορετικός με τον τύπο που είχα δει ανά περιόδους στα decks. Άλλωστε μιλάμε για έναν από τους πλέον γνωστούς έλληνες DJs που τα τελευταία 15 χρόνια έχουν παίξει στα μεγαλύτερα μαγαζιά και events τόσο στα μέρη μας όσο και στο εξωτερικό.
Ωστόσο ο Dino MFU δεν είναι μόνο DJ – έβλεπε λίγο πιο μπροστά πάντα. «Βλέπω τον εαυτό μου κι ως επιχειρηματία, έχω το μικρόβιο να δοκιμάζω διάφορα πράγματα» θα μου πει. Άλλωστε βρισκόταν πίσω από τη «γέννηση» της δισκογραφικής εταιρείας Zero 10 Records και αυτή έπαιξε τον ρόλο της στο ξεκίνημα της σχολής.
«Όλα ξεκίνησαν περίπου το 2016, όταν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σεμινάριο για DJing και παραγωγή με τη δισκογραφική. Πήγε πάρα πολύ καλά, ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και τελείωσε στις 11 το βράδυ, σε έναν χώρο που σχεδόν δεν είχαμε κανονικά φώτα. Τότε μου ήρθε η ιδέα – είδα ότι υπάρχει ένα κενό στην αγορά και κατάλαβα από το πάθος του κόσμου ότι ήθελε να μάθει για αυτό που κάνουμε: για τη δουλειά, το lifestyle, το πως ζούμε από αυτό» μου λέει με ενθουσιασμό.
«Δεν κατακρίνω κανένα μουσικό είδος, έστω κι αν δεν το ακούω ή δεν μου αρέσει. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου κι αυτό προσπαθώ να μάθω και στους μαθητές»
Ένας ενθουσιασμός που τον διακρίνει και στις επαγγελματικές του κινήσεις. Για αυτό δεν του πήρε και πολύ για να κάνει την ιδέα του πραγματικότητα. «Μετά από εκείνο το σεμινάριο κανονίζω συνάντηση με τον Γιώργο Σειρά, legend των decks και τον Dj The Boy, από τους ανθρώπους που είχαν σεβασμό στο house αλλά και πολλές γνώσεις. Για ένα ολόκληρο καλοκαίρι βρισκόμαστε καθημερινά στα Friday’s της Γλυφάδας και σχεδιάζουμε το πώς μπορούμε να φτιάξουμε τη σχολή. Ενώ όλο το φθινόπωρο τελειοποιούμε τον προγραμματισμό». Και στα καπάκια, χωρίς δεύτερη σκέψη, κλείνει έναν μικρό χώρο στην Άνω Γλυφάδα: «Πολύ Άνω όμως, μακριά από όλα. Ήταν μεγάλο ρίσκο, αλλά δεν με ενδιέφερε, ήμουν τυφλωμένος από το πάθος μου να ξεκινήσει όλο αυτό».
Ανακαινίζουν τον χώρο, ανακοινώνουν την δημιουργία της σχολής (μόνο για DJing αρχικά) και τον Γενάρη του 2016 ανοίγουν τις πόρτες τους με 25 μαθητές. Επιτυχία, για ένα project που στήθηκε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Στα μαθήματα DJing προστέθηκαν και αυτά τις παραγωγής – «ο Alex Dimou έστησε όλο το τμήμα της παραγωγής, από τους καλύτερους στον τομέα του» θα μου πει, οι 25 μαθητές της πρώτης χρονιάς έγιναν 40 τη δεύτερη, ο μικρός χώρος της Άνω Γλυφάδας αντικαταστάθηκε με έναν μεγαλύτερο, τον τωρινό.
Άλλη μια κίνηση ρίσκο. «Αυτή η μετακόμισε προέκυψε μετά από μια διαφωνία με τον Γιώργο Σειρά που ουσιαστικά τελείωσε και τη συνεργασία μας. Τότε αποφάσισα να επενδύσω ότι είχα και δεν είχα, να μεγαλώσω τη σχολή, να την κάνω ακόμα καλύτερη» λέει. Και το ρίσκο απέδωσε. «Στην 3ης της χρονιά η DJ Survival Academy άγγιξε περίπου τους 100 μαθητές και αυτό μας έδωσε σιγουριά να την εξελίξουμε, να την μεγαλώσουμε, να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο».
Εμείς κάνουμε σχέδια και ο Θεός γελάει, λέει ο σοφός λαός. Και το κατάλαβε, δυστυχώς, και ο Dino MFU αυτό. «Και ξαφνικά σκάει ο κορονοϊός. Μεγάλη σφαλιάρα. Κλείνει η σχολή, κλείνουν τα πάντα, ότι είχα και δεν είχα τα επενδύσει, έχω οικογένεια, παιδιά, λεφτά δεν υπήρχαν και τότε πήρα την απόφαση να τα πουλήσω όλα» μου λέει. Ευτυχώς, τελευταία στιγμή, βρέθηκε μια βοήθεια που κράτησε την ακαδημία ανοιχτή στην κρίση του COVID και όταν αυτή πέρασε, ήταν σαν να μην… πέρασε μια μέρα για τη σχολή.
«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα νέα παιδιά είναι ότι βιάζονται υπερβολικά για να πετύχουν. Πρέπει να καταλάβουν ότι η λέξη κλειδί είναι η υπομονή»
Ίσως και καλύτερα. «Φέτος μπαίνουμε στην 9η χρονιά και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε 128 εγγραφές και λογικά, μέχρι να ξεκινήσουν τα μαθήματα, θα έχουμε φτάσει τους 140» τονίζει, με τα μάτια του να λάμπουν όταν αναφέρεται στα μαθήματα DJing σε ΑμεΑ. Ω, ναι: μια φορά το μήνα ο Dino MFU και οι συνεργάτες τους ανοίγουν αφιλοκερδώς τη σχολή πραγματοποιώντας μια μουσική εκδήλωση για νέους και νέες με νοητική στέρηση, διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και σύνδρομο Down. «Είμαι πολύ περήφανος για αυτό» μου λέει.
Αλήθεια, πως τα προλαβαίνει όλα; Σχολή, οικογένεια, DJing. «Το DJing έχει μπει σε δεύτερη μοίρα πλέον. Από εκεί που έπαιζα σε 200 events τον χρόνο, τώρα παίζω σε 10-15 επιλεγμένα μαγαζιά. Τέλος το tour, τέλος τα ταξίδια, τέλος τα ξενύχτια» μου λέει.
Μια κίνηση που μπορεί να μοιάζει περίεργη, αλλά είχε τη βάση της. «Έχω οικογένεια, τη σχολή και μια κατασκευαστική (θυμάστε αυτό που λέγαμε πιο πάνω για τον επιχειρηματία Dino MFU;). Το πήρα απόφαση επειδή πήγαν καλά τα πράγματα με τις άλλες δουλειές, ώστε σκέφτηκα ότι τώρα ήταν ευκαιρία. Να είμαι με τα παιδιά, να μην χάνω στιγμές τους και πίστεψέ με έχω χάσει πράγματα από τη ζωή τους. Μέσα σε όλα δεν γίνεται να γυρνάω εγώ το πρωί από τη δουλειά και η σύντροφός μου να ξεκινάει εκείνη την ώρα τη δική της. Δεν θα λειτουργήσει η σχέση» τονίζει με σοβαρότητα και συμπληρώνει: «Τέλος, δεν μπορούσα να δω τον εαυτό μου να βιοπορίζεται από το DJing στα 50 μου χρόνια. Και δεν απέχω πολύ από εκεί».
Μια απόφαση που δεν ήταν εύκολη – είπαμε, ο Dino MFU ήταν στην ελίτ των DJ για χρόνια. «Δυσκολεύτηκα. Είναι ένα εγωκεντρικό επάγγελμα αυτό που κάνουμε, είσαι στα φώτα και έχεις επιβεβαίωση συνεχώς από μια μεγάλη μάζα κόσμου. Αυτή η απότομη αλλαγή που έκανα ήταν δύσκολη. Για έναν χρόνο πάλευα με τον εαυτό μου – έβλεπα άλλους που έπαιζαν και ζήλευα. Όχι τον άλλον, αλλά το ότι δεν το έκανα εγώ πλέον» λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Ωστόσο, αυτή η εμπειρία που έχει από τα decks, αλλά και οι συνεργάτες του -τοπ ο καθένας στο είδος του-, είναι που έχουν μετατρέψει την DJ Survival Academy στην κορυφαία σχολή. Εκεί που, πλέον, κάποιος μπορεί να βρει τον Agent Greg (συνέταιρος και DJ Class Manager), τον John Rous (Manager Παραγωγής), τον Γιώργο Χατζηαντώνη (Καθηγητής Παραγωγής) και τον John Plav (General Manager και εταίρος).
«Στη σχολή δεν έρχονται μόνο παιδιά που θέλουν να μάθουν DJing και παραγωγή, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να ξεφύγουν, να δοκιμάσουν ερασιτεχνικά, να κάνουν την… ψυχοθεραπεία τους»
Και φυσικά, μερίδιο στην επιτυχία, έχει και η φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από αυτήν. «Δεν κατακρίνω κανένα μουσικό είδος, έστω κι αν δεν το ακούω ή δεν μου αρέσει, αυτή είναι η φιλοσοφία μου» μου λέει, για να συμπληρώσει: «Αυτό που λέω και στα παιδιά είναι πως αν δεν μας αρέσει κάτι, δεν μας αναγκάζει κανείς να το ακούμε. Αν δεν το ακούμε, δεν μας αφορά. Από την ώρα που δεν μας αφορά, αλλά καθόμαστε και ασχολούμαστε με αυτό, τότε χάνουμε χρόνο από το να φτιάξουμε τη δική μας φάση και να γίνουμε καλύτεροι».
Μια εμπειρία, που τον βοηθάει να καθοδηγεί σωστά όσους θέλουν να ασχοληθούν με το DJing και την παραγωγή. Αλήθεια, ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα νέα παιδιά;
«Βιάζονται υπερβολικά για να πετύχουν. Υπάρχουν βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν: Α, Β, Γ, Δ, Ε. Δεν μπορείς να πας από το Α στο Ε, κι αν πας θα πρέπει να γυρίσεις στο Β για να το μάθεις» τονίζει σαν δάσκαλος τώρα και συμπληρώνει: «Ο δρόμος είναι ένας: να ξέρεις να παίζεις καλή μουσική και να γίνεις καλός παραγωγός. Έχει ανέβει πολύ ο πήχης σήμερα. Υπομονή είναι η λέξη κλειδί και τίποτα άλλο».
Κρίμα να μην υπήρχατε πριν από 20 χρόνια, του λέω ως ένας τύπος που δεν δήλωσε ποτέ DJ αλλά πέρασε από μερικά decks των μπαρ της Αθήνας στις προηγούμενες δύο δεκαετίες, ενώ είμαι στην πόρτα για να φύγω. «Μου το έχουν πει και άλλοι αυτό» μου απαντάει γελώντας. «Μπορείς να έρθεις όποτε θέλεις να θυμηθείς τα παλιά» τονίζει και συμπληρώνει: «Άλλωστε στη σχολή δεν έρχονται μόνο παιδιά που θέλουν να μάθουν DJing και παραγωγή, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να ξεφύγουν, να δοκιμάσουν ερασιτεχνικά, να κάνουν την… ψυχοθεραπεία τους. Άλλωστε, η μουσική αυτό δεν είναι; Μια μορφή ψυχοθεραπείας».
- Καβάλα: Τη ζωή του έχασε ηλικιωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του
- Συνταγή: Παραδοσιακά μελομακάρονα
- ΠΑΣΟΚ: Σταθεροποιείται αλλά δεν κλείνει η ψαλίδα με τη ΝΔ – Η υποδοχή στον Ανδρουλάκη από τους Σοσιαλιστές
- Η εκδίκηση του ποδοσφαίρου ή αλλιώς, πώς ο Σλοτ «μπλόκαρε» την πώληση της Λίβερπουλ!
- Κάτω από τα μισά νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί σε όλες τις χώρες
- Ουγγαρία: Δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας – Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης