Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι άνθρωποι έκαναν κοκαΐνη το 1600 σύμφωνα με έρευνα – Μασούσαν φύλλα κόκας ή την κατανάλωναν σαν τσάι;

Οι άνθρωποι έκαναν κοκαΐνη το 1600 σύμφωνα με έρευνα – Μασούσαν φύλλα κόκας ή την κατανάλωναν σαν τσάι;

Ερευνητές που μελέτησαν μια κρύπτη στο Μιλάνο διαπίστωσαν ότι το φυτό της κόκας μπορεί να χρησιμοποιούνταν «για ψυχαγωγικούς σκοπούς».

Οι άνθρωποι ήδη από το 1600 έκαναν χρήση κοκαΐνης, μασώντας τα φύλλα του φυτού της κόκας «για ψυχαγωγικούς σκοπούς».

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ανθρώπινα λείψανα από την κρύπτη Ca’ Granda στο Μιλάνο, που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία Beata Vergine Annunciata. Εκεί είχαν τοποθετηθεί τα σώματα ασθενών από το «πρωτοποριακό νοσοκομείο» Ospedale Maggiore – το οποίο «ειδικευόταν στην αντιμετώπιση οξέων ασθενειών μεταξύ φτωχών και ευάλωτων ατόμων που διέμεναν στην πόλη» – αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Sciences.

Η υγρίνη

«Οι τοξικολογικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συντηρημένους εγκεφαλικούς ιστούς αποκάλυψαν την παρουσία των ενώσεων της κοκαΐνης, της βενζοϋλεκγονίνης και της υγρίνης (Hygrine) σε δύο περιπτώσεις», αναφέρει η έρευνα.

Η κοκαΐνη μπορεί να διασπαστεί σε βενζοϋλεκγονίνη, δήλωσαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι η παρουσία και των δύο μορίων επιβεβαίωσε ότι «τα άτομα που εξετάζονται κατανάλωσαν το μόριο».

«Ωστόσο, δεν μας επέτρεψε να συμπεράνουμε αν η κατανάλωση έγινε με τη μορφή φύλλων ή αλάτων υδροχλωρικής κοκαΐνης».

Αυτό διαπιστώθηκε από την παρουσία του τρίτου μορίου, της υγρίνης.

Η μελέτη σημειώνει ότι το φυτό δεν περιλαμβανόταν στα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως στο νοσοκομείο, «γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μην χορηγήθηκε στο νοσοκομείο. Επομένως, τα φύλλα της κόκας μπορεί να μασούνταν για τις ενδυναμωτικές τους ιδιότητες ή για ψυχαγωγικούς σκοπούς»

«Η υγρίνη, ειδικότερα, έδειξε ότι η πρόσληψη κοκαΐνης γινόταν μέσω της μάσησης των φύλλων κόκας», σημειώνεται στο δημοσίευμα, καθώς «η υγρίνη (ένα αλκαλοειδές που υπάρχει μόνο στα φύλλα του ερυθρόξυλου ενώ  κόκα αποκαλείται οποιοδήποτε από τα τέσσερα καλλιεργούμενα φυτά της οικογένειας ερυθροξυλοειδή) ήταν απαραίτητη για να διαπιστωθεί αν τα μόρια που ανιχνεύθηκαν σε αυτά τα ανθρώπινα λείψανα προέρχονταν από τη μάσηση των φύλλων κόκας ή από φύλλα που παρασκευάστηκαν ως τσάι, συμβαδίζοντας με την ιστορική περίοδο».

Η χρήση της κοκαΐνης στην Ευρώπη

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η παρουσία αυτού του φυτού σε ανθρώπινα λείψανα από τόσο παλιά είναι «πρωτοφανής», καθώς «τα φαρμακολογικά αρχεία του νοσοκομείου δεν αναφέρουν την παρουσία του ερυθρόξυλου μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το φυτό δεν εισήλθε στο φαρμακείο του νοσοκομείου μέχρι τότε».

Όπως εξηγεί το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Ερυθρόξυλο είναι το γένος του φυτού της κόκας και σημειώνει: «Το 1855 απομονώθηκε ένα αναισθητικό αλκαλοειδές (κοκαΐνη) από τα φύλλα της κόκας».

Η μελέτη σημειώνει ότι το φυτό δεν περιλαμβανόταν στα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως στο νοσοκομείο, «γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μην χορηγήθηκε στο νοσοκομείο. Επομένως, τα φύλλα της κόκας μπορεί να μασούνταν για τις ενδυναμωτικές τους ιδιότητες ή για ψυχαγωγικούς σκοπούς».

Η νέα έρευνα «επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε η χρήση της κοκαΐνης με την πάροδο των αιώνων στην Ευρώπη», καθώς στο έγγραφο σημειώνεται ότι τα προϊόντα που προέρχονται από το φυτό της κόκας – το οποίο  ήταν γνωστό «ως φάρμακο τον 19ο αιώνα» – είναι «η αιτία του 1/5 των θανάτων από υπερβολική δόση σε όλο τον κόσμο του 20ό αιώνα».

*Με πληροφορίες από: People | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Distinguished company in a room | Anthonie Palamedes | 1630

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024