Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Βασίλης Ξυπολυτάς έθεσε προτάσεις και λύσεις για την προστασία και ανάπλαση του.

Ο κ. Ξυπολυτάς κατέθεσε και στον Πρωθυπουργό μια χρηματοδοτική πρόταση ενίσχυσης του ΣΠΑΠ, που δεν ξεπερνά τα 30.000.000 Ευρώ και αφορά μια ολιστική παρέμβαση για την Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους.

Οι ενέργειες αυτές αφορούν:

  • Εκσυγχρονισμός και προμήθεια μεγάλων δεξαμενών νερού για την τροφοδότηση εναερίων αλλά και επίγειων πυροσβεστικών μέσων με ψηφιακή αποτύπωση της πληρότητας τους και με αυτόματη αναπλήρωση (όπου είναι εφικτό) με το τοπικό δίκτυο ύδρευσης (πχ. Τα ελικόπτερα σε μεγάλο ποσοστό ανεφοδιάζονταν από την δεξαμενή στο δάσος Συγγρού. Η αυτόματη αναπλήρωση νερού θα αποδεσμεύσει δεκάδες υδροφόρες, οι οποίες πλέον θα επιχειρούν στο μέτωπο των πυρκαγιών, ανεφοδιάζοντας έγκαιρα τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Διοικητική αναδιοργάνωση του ΣΠΑΠ, με την πρόσληψη τακτικού προσωπικού.
  • Τοποθέτηση συστημάτων υδροβολείων και αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης σε επιλεγμένους χώρους, κυρίως σε σημεία μίξης οικιστικής και δασικής περιοχής.
  • Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και διάνοιξη οδών: Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους από 50 έως 80 μέτρων (έναντι 10 μέτρων), περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Διαπλάτυνση της Λεωφόρου Διονύσου έως και τον Μαραθώνα, δημιουργώντας μια αξιόπιστη αντιπυρική ζώνη και συνδέοντας με ασφάλεια τα βόρεια προάστια της Αττικής με την Βορειοανατολική Αττική (πάνω από 4 φορές έχει περάσει η φωτιά από την Λ. Διονύσου τις τελευταίες δεκαετίες).

Παράλληλη ολοκλήρωση με κατεπείγον χαρακτήρα του χωροταξικού σχεδιασμού και έργων σε εντός σχεδίου οικισμούς που είναι σε εκκρεμότητα σε συνεργασία με Περιφέρεια Αττικής (βλ. Διώνη Πικερμίου) και δημιουργία καθέτων οδών διαφυγής προς το περιφερειακό και εθνικό οδικό δίκτυο.

  • Ουσιαστική ενίσχυση των 16 Εθελοντικών οργανώσεων των Δήμων του ΣΠΑΠ (εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια και εθελοντικές οργανώσεις)
  • Ενίσχυση των 13 Δήμων του ΣΠΑΠ, με 26 νέες υδροφόρες μεγάλης χωρητικότητας άνω των 10 τόνων νερού (2 σε κάθε δήμο), με 13 ανατρεπόμενα ημιφορτηγά με εξοπλισμό αρπάγης για τη δυνατότητα απομάκρυνσης ξηρής βλάστησης και λοιπών εργασιών καθαρισμού.(1 σε κάθε Δήμο), με 13 φορητά μηχανήματα κλαδοτεμαχιστών (1 σε κάθε Δήμο), με 13 εκχιονιστικά μηχανήματα. Ανάλογα με την ορεινότητα του κάθε δήμου, διαφορετικός τύπος εκχιονιστικών. (1 σε κάθε Δήμο),με εξοπλισμό για τις περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων (αντιπλημμυρικά φορητά φράγματα, φορητά αντλητικά συγκροτήματα, φουσκωτές λέμβους).
  • Έκτακτη χρηματοδότηση για τον καθαρισμό και διαχείριση δασικών εκτάσεων και περιαστικών δασών και αλσών. Διασύνδεση της χρηματοδότησης με τις αντιπυρικές ζώνες και ειδική μεριμνά για τα «γέρικα» περιαστικά δάση και Αλσύλλια.
  • Υλοποίηση οργανωμένου προγράμματος αναδάσωσης.
  • Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού-επικοινωνιακού      – επιχειρησιακού συστήματος που θα βασίζεται σε:
  • Μελέτη για τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών και διαδρομών ποδηλάτου.
  • Δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης (ΠΚΕ) πολιτών