Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν τριάντα ημέρες από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, αλλά οι πληγές στις περιοχές του Βαρνάβα και του Καλέντζι του Δήμου Μαραθώνος, είναι όπως φαίνεται βαθιές που δύσκολα θα επουλωθούν άμεσα. Παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι των αρμοδίων αρχών συνεχίζονται, οι πρώτες εκτιμήσεις που καταγράφει το in αποκαλύπτουν μια δυσάρεστη για αρκετούς συνανθρώπους μας πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πηγές του in και με στοιχεία μέχρι τις 29 Αυγούστου που δεν είναι έχουν όμως επιβεβαιωθεί, η αποτίμηση φανερώνει την σκληρή πραγματικότητα: Σε 104 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, 20 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και πρέπει να κατεδαφιστούν, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες τους με ερείπια και συντρίμμια. Ακόμα 22 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», δηλαδή ακατάλληλα για διαμονή, απαιτώντας σοβαρές επισκευές για να ξαναγίνουν κατοικίες. Άλλα 28 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως «πράσινα», αν και χρειάζονται επισκευές, είναι τουλάχιστον κατοικήσιμα.

Φαίνται ότι οι πληγές που άνοιξε η φωτιά παραμένουν βαθιές και επίπονες για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Κατεστραμμένοι στάβλοι, θερμοκήπια και αποθήκες

Η καταστροφική πυρκαγιά άφησε στο διάβα της αποκαΐδια και σε άλλα κτίσματα του Δήμου Μαραθώνος και συγκεκριμένα στις προαναφερόμενες περιοχές Βαρνάβα και Καλέτζι.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες, 31 στάβλοι και αποθήκες έχουν καταγραφεί έως σήμερα με ζημιές, δυο επαγγελματικοί χώροι έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα κτίσματα», ένας Ιερός Ναός επίσης «κίτρινος».

Επίσης, δυο θερμοκήπεια έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και άλλα δυο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ και μεγάλες εκτάσεις από ελαιόδεντρα κάηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που του in, υπάρχει προβληματισμός σε μέρος της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την στεγαστική αρωγή που δίνεται, ιδιαίτερα όσον αφορά τα σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο λόγος για αυτήν την ανησυχία είναι ότι η αποζημίωση των 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (εκ των οποίων το 20% αποτελεί άτοκο δάνειο) θεωρείται από κάποιους ανεπαρκής, δεδομένης της δραματικής αύξησης στις τιμές των οικοδομικών υλικών.

Με αυτό το δεδομένο, εκφράζεται από αυτοδιοικητικούς κύκλους η ανησυχία αν όχι η βεβαιότητα ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ενδέχεται να μην καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους με ότι ισχύει σήμερα ποτέ.