Τα σημάδια κατάρρευσης του ΕΣΥ, οι σφοδρές αντιδράσεις των υγειονομικών κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης, η διαρκής πίεση της αντιπολίτευσης και η οργή των πολιτών για τα χάλια του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον υπουργό Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης «παλεύει» νυχθημερόν, με «όπλο» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα αναζητώντας ένα αφήγημα κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα όμως, αυξάνει τον κίνδυνο να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Έτσι λοιπόν το απόγευμα του Σαββάτου, περιχαρής και περήφανος, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ την «πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς πνευμόνων στην Ελλάδα» στο νοσοκομείο Σωτηρία «κάτι, που πριν 5 χρόνια θα θεωρούνταν ανέφικτο για την ελληνική υγειονομική πραγματικότητα».

Η «πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς πνευμόνων στην Ελλάδα», μετά το 1992!

Η ανάρτηση άρχισε να αναπαράγεται επιτυγχάνοντας το σκοπό της…

«Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους»

Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση των γιατρών που χάλασαν μια ωραία ιστορία που έβγαζε ωραίους τίτλους για τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας.

«Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους! Ο πρώτος στην Ελλάδα, που έκανε μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων ήταν ο αείμνηστος Καθηγητής Παναγιώτης Σπύρου, ένας από τους μεγαλύτερους καρδιοχειρουργούς της Ελλάδας, το μακρινό 1992» του υπενθύμισε με ανάρτησή της στο Facebook η κορυφαία θωρακοχειρουργός του «Ευαγγελισμού», Καλλιόπη Αθανασιάδη.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε και την αντίδραση του γενικού γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνου Παπανικολάου. Ο νευροχειρουργός, επιμελητής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά, απάντησε στον υπουργό.

«Η ομάδα του αείμνηστου Παναγιώτη Σπύρου στο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης το 1992 διενήργησε την πρώτη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς – πνευμόνων στην Ελλάδα. Και άλλες τα επόμενα χρόνια. Διπλά απαράδεκτο ο υπουργός Υγείας να εμφανίζεται τόσο αδιάβαστος και τα sites να αναπαράγουν χωρίς τσεκάρισμα» έγραψε διαλύοντας με πάταγο και ντοκουμέντα της εποχής την επιχείρηση εργαλειοποίησης της μεταμόσχευσης.