Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κασσελάκης για περιβαλλοντικές καταστροφές στη Θεσσαλία: Δεν έχουμε δει κανέναν να αναλαμβάνει ευθύνη

Κασσελάκης για περιβαλλοντικές καταστροφές στη Θεσσαλία: Δεν έχουμε δει κανέναν να αναλαμβάνει ευθύνη

«Εάν η κυβέρνηση έχει κάνει μπάχαλο το επιτελικό κράτος και δεν ξέρει πού είναι, ας αποπέμψει όσους έχουν συναρμοδιότητα», υπογράμμισε από τον χείμαρρο Ξηριά στον Βόλο ο Στέφανος Κασσελάκης

Βολές στην κυβέρνηση για τις περιβαλλοντικές καταστροφές στη Θεσσαλία εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά την επίσκεψή του στον χείμαρρο Ξηριά στον Βόλο.

Όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, τα φαινόμενα δεν γίνονται ξαφνικά. «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει. Υπήρχαν πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων που είχαν αναφερθεί στις πιθανές επιπτώσεις του Daniel σε όλο το οικοσύστημα εδώ στον Παγασητικό. Και η ερώτηση είναι γιατί δεν υπήρχε επιτήρηση; Γιατί δεν υπήρχε διοικητική εποπτεία; Πού χάθηκε αυτή η μπάλα;», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας πως «είναι ένα κλασικό παράδειγμα, πολύ λυπηρό παράδειγμα και για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που το περιβάλλον και η κλιματική προσαρμογή αποτελεί κομβικό, ταυτοτικό ζήτημα, το να βλέπεις μια τέτοια τεράστια οικολογική καταστροφή σε επηρεάζει πάρα πολύ βαθιά και ψυχολογικά και πολιτικά. Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, εδώ στον τόπο που έχει βασανιστεί τόσο πολύ τον τελευταίο χρόνο και απ’ ότι φαίνεται δυστυχώς ερημώνει η Θεσσαλία και ο Βόλος σιγά σιγά».

«Εάν η κυβέρνηση έχει κάνει μπάχαλο το επιτελικό κράτος και δεν ξέρει πού είναι, ας αποπέμψει όσους έχουν συναρμοδιότητα»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «η ερώτηση είναι γιατί υπήρχε αυτό το μπάχαλο μεταξύ ενός υπουργείου Περιβάλλοντος που σιωπά, ενός ΟΦΥΠΕΚΑ που υποτίθεται ότι είχε την αρμοδιότητα από τον από τον φορέα της Κάρλας, από έναν ΟΔΥΘ ΑΕ, ο οποίος ακόμα δεν έχει Διοικητικό Συμβούλιο και από την Περιφέρεια, η οποία αναγκάστηκε να παρέμβει στο τέλος. Άλλες λύσεις, άλλες προειδοποιήσεις δεν υπήρχαν;».

Κατά τον ίδιο, «αυτά τα ζητήματα είναι ζητήματα που φέρνουν στο προσκήνιο τη σημασία της ευθύνης. Υπάρχει η διοικητική ευθύνη, υπάρχει η πολιτική ευθύνη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανέναν να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Άρα λοιπόν, αναμένουμε πέρα από τις λύσεις για αποκατάσταση και αποζημίωση στην τοπική κοινωνία, όχι ασπιρίνες, αλλά πραγματικές λύσεις, Αναμένουμε επιτέλους να δούμε από την κυβέρνηση αποπομπή όσων ευθύνονται για αυτήν εδώ την κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει ευθύνη. Υπάρχει αρμοδιότητα, Εάν η κυβέρνηση έχει κάνει μπάχαλο το επιτελικό κράτος και δεν ξέρει πού είναι, ας αποπέμψει όσους έχουν συναρμοδιότητα. Απλά τα πράγματα».

Τόνισε ότι λυπάται πάρα πολύ για αυτήν την κατάσταση καθώς «πραγματικά σε πληγώνει ως Έλληνα πολίτη, όχι μόνο τους κατοίκους. Εμένα με πληγώνει ως Έλληνα να βλέπω τη χώρα μου στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως, με μια τέτοια οικολογική καταστροφή που σου λέει ο άλλος: Μα καλά, η Ελλάδα δεν έχει στοιχειώδη υποδομή; Αυτή είναι η Ελλάδα. Τελεία. Μηδέν. Λυπάμαι πολύ».

Ερωτηθείς για το πως σχολιάζει τον σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και που προβλέπεται να επιβαρύνει περισσότερο τη λίμνη Κάρλα ο Στέφανος Κασσελάκης απήντησε πως «η πρώτη μου αντίδραση είναι: Καλά, δεν υπάρχει πρωθυπουργός τα τελευταία πέντε χρόνια; Πού ήταν στον Ιανό; Δεν είχε έρθει στη Θεσσαλία; Δεν είχε πάλι υποσχεθεί ότι θα υπάρξει ανακούφιση, ότι δεν θα επαναληφθεί; Πού βρίσκεται τόσα χρόνια;».

Στιγμιότυπο από την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στον Βόλο

«Αυτές οι ζημιές εδώ πέρα χρεοκοπούν τη γενιά μου και τις μικρότερες γενιές»

Δεύτερον, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «είδα τον φάκελο που είχε η περιφέρεια, την τελευταία φορά που επισκέφθηκα τον κ. Κουρέτα. Η πλήρης υποδομή που χρειάζεται η Θεσσαλία κοστίζει 500.000.000 ευρώ. Αυτές οι ζημιές εδώ πέρα χρεοκοπούν τη γενιά μου και τις μικρότερες γενιές και είναι ανήθικο αυτό να γίνεται στην Ελλάδα μας. Επιτέλους να γίνουν τα έργα. Να προτεραιοποιηθούν».

Επισήμανε επίσης πως «εάν θέλει να βρει πόρους ο κύριος Μητσοτάκης ας κοιτάξει τις εταιρείες του ηλεκτρικού ρεύματος, τις οποίες τις χρηματοδοτεί έμμεσα με τα ολιγοπώλια που επιτρέπει. Πόροι υπάρχουν. Το είδαμε και στα διυλιστήρια ξαφνικά που ξύπνησε, να βάλει έκτακτη εισφορά βάσει των προτάσεων που αποκαλούσε «λεφτόδεντρα». Μια χαρά είναι στο να κατηγορεί στο να μπορεί να παίρνει χρήματα από εκεί που υπάρχει αισχροκέρδεια και να τα δίνει εκεί που πρέπει να υπάρχει υποδομή και πρόληψη δεν το κάνει και βρισκόμαστε εδώ προ εκπλήξεως».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως πρέπει «επιτέλους να δοθούν μόνιμες λύσεις, εάν χρειαστεί να κοιτάξουμε και την εκροή προς το Αιγαίο μια και καλή και να τελειώνουμε και να μπορούμε επιτέλους να έχουμε μια Θεσσαλία η οποία να μην βλέπει τους κατοίκους της να ανησυχούν πως θα ξημερώσει ο καιρός».

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ όπου γενικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες»

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν και η προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας φέρει ευθύνες για την κατάσταση στον Παγασητικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι εκείνο που κατήργησε τον φορέα της λίμνης.

«Να θυμίσω ότι υπήρχε και σχέδιο μέχρι το 2021, το οποίο δεν έγινε για τις απορροές και αυτό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει. Άρα λοιπόν, μην κοροϊδευόμαστε, εδώ οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, η οποία έκανε ένα μπερδεμένο συγκεντρωτικό σύστημα, αντί να αφήνει την Περιφέρεια να έχει την ευθύνη και την εποπτεία και τα κονδύλια που έπρεπε να έχει. Άρα όχι, δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες σε αυτό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ όπου γενικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, όπως είχε παραδώσει και χωροταξικού χάρτες. Άλλοι, οι οποίοι τα κατήργησαν και τα έκαναν ένα επιτελικό κράτος μπάχαλο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Δείτε τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη:

Only in

Τι απειλεί την ανθρωπότητα για πρώτη φορά μετά από 60.000 χρόνια

Αν είστε 55 ετών ή νεότεροι, είναι πιθανό να γίνετε μάρτυρες σε κάτι που η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 60.000 χρόνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024