Να αναβαθμιστεί σε κακούργημα η κατηγορία για το μπάζωμα του χώρου του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ζήτησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου από τις δικαστικές αρχές της Λάρισας, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής Κέρκυρας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Εκτός από την αναβάθμιση της κατηγορίας οι κ.κ. Κόκκαλης και Αυλωνίτης ζήτησαν να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας και σε κυβερνητικά στελέχη.

Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συναντήθηκαν με δύο αντιεισαγγελείς εφετών και τους ενημέρωσαν διεξοδικά για το αίτημά τους, καταθέτοντας τα σχετικά στοιχεία.

«Η σύνδεση των χρημάτων που σπαταλήθηκαν για να γίνει το μπάζωμα συνιστά κακουργηματική απιστία»

Εξερχόμενος από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας ο Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι «όπως είναι γνωστό ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα προανακριτικής επιτροπής για το μπάζωμα στο έγκλημα των Τεμπών. Ένα μπάζωμα το οποίο χαρακτηρίστηκε και αξιόποινη πράξη, από την κυρία Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. Σήμερα ζητήσαμε την αναβάθμιση – συμπλήρωση της κατηγορίας σε κακούργημα, διότι με δεύτερο έγκλημα, με λεφτά του Ελληνικού δημοσίου από το Ταμείο Ανάκαμψης, κουκούλωσαν – συγκάλυψαν το θέμα των Τεμπών. Ζητήσαμε συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον κ. Αγοραστό και για δύο πρώην υφυπουργούς – υπουργούς διότι το μπάζωμα έγινε με χρήματα του Ελληνικού λαού. Με το αίτημά μας επίσης ζητάμε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων όσων αρμοδίων ήταν στον τόπο του δυστυχήματος αμέσως μετά. Η σύνδεση των χρημάτων που σπαταλήθηκαν για να γίνει το μπάζωμα συνιστά κακουργηματική απιστία».

Οι Βασίλης Κόκκαλης και Αλέξανδρος Αυλωνίτης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας

«Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λάμψει η αλήθεια»

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης επισήμανε πως «θέλουμε να εκφράσουμε με τον τρόπο αυτό ότι θα συνεχίσουμε, από τη μέρα που τελείωσε η προανακριτική επιτροπή, την έρευνα. Η έρευνα γίνεται σελίδα – σελίδα, λέξη – λέξη. Δεσμευόμαστε –και μεταφέρω ακριβώς την επιθυμία του προέδρου του κόμματός μας– ότι μέχρι που να λήξει αυτή η υπόθεση, θα την παρακολουθούμε και ως νομικοί και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια ήρθαμε σήμερα να καταθέσουμε αυτή την αίτηση έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε κακούργημα και ταυτόχρονα να εντάξουμε στα πλαίσια της διερεύνησης και τα πρόσωπα του κ. Τσακίρη και του κ. Παπαθανάση που υπέγραψαν τις σχετικές διοικητικές πράξεις με τις οποίες πλήρωσαν 642.000 ευρώ στις εταιρείες που ανέλαβαν τη μεταφορά όλων των συντριμμάτων των δύο βαγονιών, την αποχωμάτωση, την εκχωμάτωση και τη μεταφορά 300 τόνων χώματος, με αποτέλεσμα να μην πληγεί μόνον η έννομη τάξη και το ποινικό δίκαιο, αλλά να πληγεί και η ψυχή των γονιών που έχασαν 57 παιδιά και να συσκοτίσει κάθε δυνατή προσπάθεια της επιστήμης αλλά και της δικαιοσύνης, να διαπιστωθεί η αιτία που περίπου 30 άτομα κατακάηκαν, εξαϋλώθηκαν. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στις ψυχές μας, στις ιδιότητές μας ως βουλευτές και ως κόμμα, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λάμψει η αλήθεια».