Πόσα σκυλιά είχε στ’ αλήθεια ο Τιμ Γουόλς;

Πώς απέκτησε τελικά παιδιά ο 60χρονος υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις;

Μήπως τρώει… ρατσιστικά τάκος; Είναι «δάκτυλος» του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας;

Υπήρξε πράγματι προπονητής ποδοσφαίρου ή έστω βετεράνος του αμερικανικού στρατού;

Μπορεί τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα ερωτήματα να ακούγονται σαν φάρσα, κυριαρχούν ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στο δηλητηριωδώς πολωμένο προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί και το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να ανακτήσουν το  επικοινωνιακό προβάδισμα.

Με την είσοδο της Κάμαλα Χάρις και του υποψήφιου αντιπροέδρου της, Τιμ Γουόλς, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, όλα έχουν ανατραπεί και η μάχη μετρά και πάλι από την αρχή για τις κάλπες του Νοεμβρίου.

Σε αυτό το φόντο, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε εξέλιξη ένας λυσσαλέος πόλεμος «λάσπης».

Ξεκινά από τον ίδιο τον πρώην και επίδοξο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που αμφισβητεί τις αφροαμερικανικές ρίζες πολιτικής αντιπάλου του και αρνείται να προφέρει σωστά το όνομά της, ενόσω την αποκαλεί «ακροαριστερή», «ψεύτρα» «τρελή», «χαζή όσο μια πέτρα».

Συνεχίζεται από έναν «στρατό» στενών συνεργατών του, επιφανών υποστηρικτών, κομματικών υποτελών και τρολ του διαδικτύου, στο στόχαστρο των οποίων έχει πλέον μπει και ο Τιμ Γουόλς.

Πρόδηλος στόχος είναι να πληγεί το προφίλ και η αξιοπιστία του κυβερνήτη της Μινεσότα.

Ενός πολιτικού «της διπλανής πόρτας» από τα μεσοδυτικά, με απήχηση στους λευκούς ψηφοφόρους και στην εργατική τάξη της αμερικανικής υπαίθρου.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών των Ρεπουμπλικανών είναι να παρουσιαστεί τώρα ως κατά συρροή ψεύτης.

Όχι τυχαία, οι επιθέσεις εναντίον του Γουόλς αυξήθηκαν, ενόψει της πρώτης συνέντευξης της Κάμαλα Χάρις ως προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, στο CNN, στην εκπνοή του Αυγούστου.

Και δη από κοινού με τον Τιμ Γουόλς, τον οποίο Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί -συμπεριλαμβανομένης της κυβερνήτριας του Άρκανσο, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς- χαρακτήρισαν με περισσή σεξιστική διάθεση πολιτικό «μπέιμπι σίτερ».

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, Τιμ Γουόλς, χαιρετά υποστηρικτές του (REUTERS/Kevin Lamarque)

Παραπληροφόρηση «λάστιχο», με φουλ μισαλλοδοξία

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, στο επίκεντρο μιας από τις τελευταίες επιθέσεις πολιτικής σπίλωσης του Τιμ Γουόλς βρέθηκε ο «Σκάουτ», το μαύρο λαμπραντόρ του.

Μπερδεύοντας… «τα μπούτια του» με διαδικτυακές φωτογραφίες,

ένας σύμβουλος στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών από τη Μινεσότα υποστήριξε αρχικά ότι ο Γουόλς παρουσιάζει διαφορετικά τετράποδα ως τον «Σκάουτ», για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους.

Γρήγορα διαψεύστηκε οικτρά.

Παρ’ όλα αυτά πολλοί Ρεπουμπλικανοί έσπευσαν να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς.

«Αν είπε ψέματα για το όνομα του σκύλου του, θα πει ψέματα κυριολεκτικά για οτιδήποτε. Δεν μπορώ να βάλω κάποιον σαν αυτόν υπεύθυνο για τα πυρηνικά όπλα», έγραψε ενδεικτικά η Κίμπερλι Γκιλφόιλ -πρώην παρουσιάστρια του Fox News, νυν αρραβωνιαστικιά του πρωτότοκου γιού του Ντόναλντ Τραμπ- σε μια ανάρτηση που μετέπειτα διέγραψε.

Ήταν ένα από τα πολλά επεισόδια μιας αλληλουχίας παραπληροφόρησης και κατηγοριών από τους Ρεπουμπλικανούς κατά του Τιμ Γουόλς.

Τον αποκαλούν «Ταμπόν Τιμ», που βάζει ταμπόν και σερβιέτες στις τουαλέτες αγοριών για τρανς μαθητές, επειδή από τον Ιανουάριο τέθηκε στη Μινεσότα σε ισχύ νόμος για την παροχή δωρεάν προϊόντων εμμήνου ρύσης στα δημόσια σχολεία.

Γνωστός υπέρμαχος του δικαιώματος στην άμβλωση και της πρόσβασης σε θεραπείες γονιμότητας, ο Γουόλς δέχτηκε σφοδρή -πλην ανούσια- κριτική ότι είπε ψέματα για τις προσπάθειες εξωσωματικής που έκαναν με τη σύζυγό του για να αποκτήσουν παιδιά, ενώ στην πραγματικότητα ακολούθησαν τη διαδικασία της ενδομήτριας σπερματέγχυσης.

Αυτός δε που εξαπέλυσε δριμεία επίθεση ήταν ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Τζέι Ντι Βανς, που έχει προκαλέσει σάλο με σεξιστικά σχόλια, όπως τα περί «άτεκνων γυναίκων με γάτες».

Αφότου δε η τετραμελής οικογένεια του Τιμ Γουόλς κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρόσφατο συνέδριο των Δημοκρατικών, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί χλεύασαν τον 17χρονο γιό του, Γκας  -ο οποίος πάσχει από ΔΕΠΥ και μη λεκτική μαθησιακή διαταραχή- και άλλοι κατηγόρησαν τον Γουόλς ότι τον κακομεταχειρίστηκε στη σκηνή.

Ο «κόουτς», η Εθνοφουρά και οι… Κινέζοι κομμουνιστές

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει καν να ακούει το παρατσούκλι «κόουτς Γουόλς» -στα χρόνια που ήταν εκπαιδευτικός «ήταν βοηθός προπονητή, όχι προπονητής» ποδοσφαίρου, μπήκε στον κόπο να γράψει στο Truth Social.

Οι Ρεπουμπλικανοί αμφισβητούν τον Τιμ Γουόλς και ως βετεράνο της Εθνοφρουράς, όπου υπηρέτησε για 24 χρόνια.

Ο… καβγάς γίνεται «για το πάπλωμα».

Επικεντρώνεται στη θητεία του -ο ίδιος είχε αφήσει λανθασμένα στο παρελθόν να εννοηθεί ότι υπηρέτησε σε εμπόλεμη ζώνη- και με ποιο βαθμό τελικά αποστρατεύτηκε (αρχιλοχία ή κατώτερο), προτού τον κερδίσει η πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι δίκοπο μαχαίρι για το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου ότι ο ίδιος απέφυγε να υπηρετήσει στον πόλεμο στο Βιετνάμ, παίρνοντας απαλλαγή από γιατρούς για οστεόφυτα στα πόδια.

Το θέμα πάντως που δείχνει να εξάπτει τους Ρεπουμπλικανούς είναι ο ένας χρόνος διαμονής του Τιμ Γουόλς, ως εκπαιδευτικού, στη νότια Κίνα -δίδαξε αγγλικά στο Φοσάν, λίγο μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, το 1989- και κυρίως το γεγονός ότι έχει έκτοτε επισκεφθεί τη χώρα περίπου 30 φορές, επίσης για εκπαιδευτικούς λόγους.

Μόλις προ ημερών ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέιμς Κόμερ, ανακοίνωσε έρευνα για το θέμα, ζητώντας πληροφορίες από το FBI.

Στη σχετική επιστολή μάλιστα υποστηρίζει ότι «έχει υποπέσει στην αντίληψη της επιτροπής ότι ο κυβερνήτης Γουόλς έχει μακροχρόνιες διασυνδέσεις με οντότητες και αξιωματούχους που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας».

Παρ’ όλα αυτά, στα 12 χρόνια της θητείας του ως βουλευτής των ΗΠΑ, ο Γουόλς κάθε άλλο παρά ακολούθησε φιλοκινεζική πολιτική.

Συναντήθηκε με Θιβετιανούς ηγέτες και Κινέζους αντιφρονούντες.

Υπήρξε μέλος επιτροπής του Κογκρέσου με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο.

Χαρακτήρισε πράξη μνήμης το γάμο του ανήμερα της πέμπτης επετείου της σφαγής της Τιενανμέν.

Ο Τιμ Γουόλς σε προεκλογική εμφάνιση, στη Τζόρτζια, υπό το βλέμμα της Κάμαλα Χάρις (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Τάκος και… Σομαλοί

Ακόμη και ο επανασχεδιασμός της σημαίας της Μινεσότας έχει ξεσηκώσει ρεπουμπλικανικό αχό.

Ως κίνηση, η αλλαγή της σημαίας μιας πολιτείας των ΗΠΑ δεν είναι κάτι πρωτοφανές.

Μόνον η ίδια η Μινεσότα την έχει ήδη αλλάξει τρεις φορές από το 1893.

Η τελευταία εκδοχή της είχε ψηφιστεί μια από τις χειρότερες στις ΗΠΑ από τη Βορειοαμερικανική Ένωση Σημαιολογίας.

Με εντολή της πολιτειακής Βουλής, ειδική επιτροπή ενέκρινε τον Δεκέμβριο ένα νέο σχέδιο, με έντονους συμβολισμούς για τη Μινεσότα.

Έγινε επίσημη από τον περασμένο Μάιο.

Όμως μετά την επιλογή του Γουόλς ως υποψήφιου αντιπροέδρου της Κάμαλα Χάρις, ξέσπασε πόλεμος στα social media, με κατηγορίες κατά του Δημοκρατικού κυβερνήτη ότι η νέα σημαία παραπέμπει σε αυτή της… Σομαλίας.

Κάνουν λόγο για έναν «woke» φόρο τιμής στον σομαλικής καταγωγής πληθυσμό της πολιτείας -τον μεγαλύτερο επί αμερικανικού εδάφους.

Τούτων λεχθέντων, πολλοί κατηγόρησαν τις προάλλες τον Τιμ Γουόλς για συγκεκαλυμμένα ρατσιστικά σχόλια, όταν σε ένα προ ημερών προεκλογικό βίντεο με την Κάμαλα Χάρις, το ηγετικό δίδυμο των Δημοκρατικών έκανε μια χαλαρή κουβέντα «για φαγητό, μουσική και το μέλλον των ΗΠΑ».

«Τρώω τάκο του λευκού», λέει ο Γουόλς, «με κιμά και τυρί».

«Του βάζεις καρυκεύματα;», τον ρωτά η Χάρις.

«Όχι», απαντά αυτός κοιτάζοντας την κάμερα, «είπαν να είμαι προσεκτικός και να την ενημερώσω ότι το μαύρο πιπέρι είναι το ζενίθ των μπαχαρικών στη Μινεσότα».

Κατά τους Ρεπουμπλικανούς, πάντως, αυτό το προεκλογικό βίντεο -μέσα από το οποίο το «δίδυμο» των Δημοκρατικών προσπαθούσε να προβάλλει την εικόνα δύο απλών ανθρώπων και όχι δύο υπερφιλόδοξων πολιτικών- ήταν άλλο ένα δείγμα για τα «ψέματα» του Γουόλς.

Αυτή τη φορά για τις διατροφικές του προτιμήσεις.

Ως επιχείρημα επικαλέστηκαν συνταγή, με την οποία ο Γουόλς κέρδισε το 2016 σε διαγωνισμό μαγειρικής μεταξύ αιρετών της Μινεσότα στο Κογκρέσο.

Γνωστή έκτοτε ως Tim’s Turkey Taco Tot Hotdish, έχει έντονα μπαχαρικά και σάλτσα.

Πολιτικό επιμύθιο

Αυτό που φαίνεται να έχει αφήσει την πιο ξινή επίγευση στους Ρεπουμπλικανούς με τον -σχετικά άγνωστο ακόμη, αλλά συμπαθή στο ευρύ κοινό- Τιμ Γουόλς είναι το γεγονός ότι στα τέλη Ιουλίου, προτού επιλεγεί από την Κάμαλα Χάρις ως το εκλογικό της «ταίρι», έβγαλε ένα παρατσούκλι για το τραμπικό στρατόπεδο και το εκλογικό δίδυμο Τραμπ-Βανς, που τους έμεινε.

«Αλλόκοτοι».

Ήταν μια χλεύη, εξήγησε, στην υποκρισία των Ρεπουμπλικανών όταν μιλούν για «ελευθερία», ενώ υποστηρίζουν την απαγόρευση των αμβλώσεων, επιβάλουν λογοκρισία στην εκπαίδευση και είναι εχθρικά διακείμενοι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Τώρα πλέον ο χαρακτηρισμός «αλλόκοτοι» χρησιμοποιείται ευρέως από την προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις.

Καθώς η προεκλογική περίοδος οδεύει προς την τελική ευθεία, οι προσωπικές επιθέσεις αναμένεται να γίνουν πιο σκληρές ένθεν κακείθεν.

Στο συνέδριο των Δημοκρατικών, για παράδειγμα, αλλά και σε τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του ίδιου του Γουόλς έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές η λέξη «καναπές» σε αναφορές για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς, παραπέμποντας σε άσεμνες, αβάσιμες φήμες στο διαδίκτυο -που ξεκίνησαν από ένα τρολ- ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, έκανε κάποτε… σεξ με έναν καναπέ, χρησιμοποιώντας γάντι από λάτεξ σφηνωμένο ανάμεσα σε δύο μαξιλάρια.

Συνολικά ο μεγάλος όγκος ψευδών -ακόμη και ασήμαντων- ισχυρισμών μπορεί να οδηγήσει στην αντίληψη ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτούς, τονίζει στο πρακτορείο AP η Έμιλι Βάργκα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που ερευνά την πολιτική παραπληροφόρηση.

«Γίνεται μέρος του εκλογικού παζλ», επισημαίνει.

Άλλωστε η κεντρική ιδέα των προσωπικών επιθέσεων, πέραν της πολιτικής, είναι η απαξίωση της προσωπικότητας του αντιπάλου, εξηγεί ο Νέιθαν Γουόλτερ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν.

Μια αρνητική προεκλογική εκστρατεία μπορεί να τρομάξει τους ψηφοφόρους, ιδίως όσους δεν είναι φανατικά κομματικοποιημένοι.

Κι αυτό θα μπορούσε να είναι κομβικό σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις όπως του Νοεμβρίου, όπου το αποτέλεσμα θα μπορούσε να κριθεί στο νήμα.