Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν, για πέμπτη συναπτή ημέρα, την επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Mussa Qawasma).

Κατέστρεψαν δρόμους, δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών

Από την έναρξη των επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων τεθωρακισμένα και εκσκαφείς κατέστρεψαν δρόμους, δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών, ειδικά στην Τζενίν και σε καταυλισμούς προσφύγων, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο.

Παλαιστινιακές ένοπλες παρατάξεις ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 14 από αυτούς ήταν μαχητές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Βαθιά ανησυχία»

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απαίτησε την προηγούμενη εβδομάδα τον «άμεσο» τερματισμό της επιχείρησης που διεξάγει ο στρατός του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

Εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε να υπάρξει «άμεσος τερματισμός της», καταδικάζοντας «σθεναρά τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών».

«Παράνομες δολοφονίες»

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο από την πλευρά της για κλιμάκωση των «παράνομων δολοφονιών» Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

Περιγράφοντας μια ήδη «τρομακτική αύξηση της θανατηφόρας βίας» κατά των Παλαιστινίων από ισραηλινούς στρατιώτες και ένοπλους εποίκους, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι η νέα στρατιωτική επιχείρηση θα έχει ως αποτέλεσμα «περαιτέρω απώλειες ζωών Παλαιστινίων» καθώς και «αύξηση των αναγκαστικών εκτοπίσεων, καταστροφή κρίσιμων υποδομών και μέτρα συλλογικής τιμωρίας».