Στις αμερικανικές εκλογές, οι δωρητές που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία σύμφωνα με τους New York Times είναι οι πολύ μικροί και οι πολύ, πολύ μεγάλοι. Οι πολύ μικροί είναι το αίμα της ζωής των εκστρατειών, καλλιεργούνται μέσω του ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά το άλλο και κυνηγιούνται για επαναλαμβανόμενες δωρεές. Αλλά οι πολύ, πολύ μεγάλοι μπορούν να κάνουν συνεισφορές που επισκιάζουν ένα εκατομμύριο δωρητές λίγων δολαρίων.

Οι εκστρατείες της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, όταν συνδυάζονται με τα super PACs τους (ομάδες λόμπι), έχουν συγκεντρώσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και σε αυτά δεν υπολογίζονται τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από οργανώσεις σκοτεινού χρήματος που δραστηριοποιούνται στην προεδρική κούρσα και δεν αποκαλύπτουν τους δωρητές τους.

Τους δύο τελευταίους μήνες των εκλογών οι δωρητές συνήθως εκδίδουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιταγές της προεκλογικής περιόδου. Επομένως, μόλις αρχίσαμε. Ακολουθεί μια ματιά στους δισεκατομμυριούχους που τροφοδοτούν τις εκστρατείες, ώστε να γίνει ένα αμερικανικό πολιτικό σόου.

Οι σημαντικότεροι δωρητές του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προσθέσει πολλούς νέους μεγαλοχορηγούς στο δυναμικό του από την εκστρατεία του 2020. Ο ίδιος δεν έχει ταξιδέψει σε πολλές εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων σε όλη τη χώρα – σημείο απογοήτευσης για ορισμένους από τους χρηματοδότες του, οι οποίοι μερικές φορές πρέπει να ταξιδέψουν στις ιδιοκτησίες του κ. Τραμπ για να έχουν πρόσβαση στον υποψήφιο. Ορισμένοι παραδοσιακοί Ρεπουμπλικανοί δωρητές που δεν αισθάνονται άνετα με τον κ. Τραμπ εστιάζουν την ενέργειά τους σε καμπάνιες για τις χαμηλότερες θέσεις.

Αλλά ο κ. Τραμπ έχει, από το 2016, μεταμορφώσει την τάξη των Ρεπουμπλικανών συνεισφερόντων, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο ιδιότυπων μεγάλων δωρητών πιστών σε αυτόν. Τα χρήματα που παίρνουν οι Ρεπουμπλικανοί από τις δωρεές, μπαίνουν σε αρνητικές (εναντίον των Χάρις-Γουόλς) και θετικές διαφημίσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ όπως και η Κάμαλα Χάρις θα εμφανιστούν σε άπειρες χαριτωμένες σκηνές, μέχρι να τελειώσει η εκστρατεία. Οι αμερικανικές εκλογές είναι πρωτίστως ένα σόου.

Τίμοθι Μέλον: Ο συντηρητικός εναντίον των Δημοκρατικών

Δεν υπάρχει κανένας δωρητής που να έχει ξοδέψει δημοσίως περισσότερα χρήματα για τον κ. Τραμπ σε αυτόν τον κύκλο από τον Τίμοθι Μέλον, κληρονόμο της τραπεζικής περιουσίας Μέλον. Έχει βάλει περισσότερα από 125 εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Τραμπ και είναι μόλις Σεπτέμβριος.

Ο κ. Μέλον, ένας απομονωμένος επιχειρηματίας, εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή των δωρητών φαινομενικά από το πουθενά. Και ενώ δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τον κ. Τραμπ, έχει χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την MAGA Inc., ένα super PAC, παρέχοντας σχεδόν τα μισά από τα συνολικά χρήματα που έχει συγκεντρώσει σε αυτόν τον κύκλο.

Ο κ. Μέλον είναι επίσης φίλος του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζ. και έβαλε 25 εκατομμύρια δολάρια σε ένα super PAC υπέρ του Κένεντι, αποτελώντας τον μεγαλύτερο δωρητή αυτού του κύκλου που αποκαλύφθηκε.

Στις αμερικανικές εκλογές, ένας υποψήφιος πρόεδρος θα εμφανιστεί πολύ πιο fun, σε σχέση με την «δουλειά» που καλείται να επιτελέσει. Εδώ, ο Τραμπ χορεύει.

Έλον Μασκ: Ο άνθρωπος που ψυθιρίζει στο αυτί του Τραμπ

Η άνοδος του Έλον Μασκ ως πολιτικού δωρητή ήταν μια από τις πιο εκπληκτικές ιστορίες της εκστρατείας του 2024. Ο κ. Μασκ, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, δεν είχε επιδείξει ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική και οι δικές του κλίσεις ήταν φιλελεύθερες, παρότι έχει «επενδύσει» στον λαϊκισμό και την συνομωσιολογία.

Αλλά αυτή την άνοιξη, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα super PAC που είχε μεγάλες φιλοδοξίες: να ξοδέψει έως και 180 εκατομμύρια δολάρια για να μεταμορφώσει το πρόγραμμα οργάνωσης πεδίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι διοργανωτές πεδίου είναι υπεύθυνοι για έναν αριθμό καθηκόντων, όπως η χάραξη στρατηγικής για την προσέλκυση εθελοντών, η διαχείριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων και ο καθορισμός των στόχων της ομάδας.

Η αρχή ήταν δύσκολη. Αλλά υπάρχει χρόνος, και ο ¨Ελον Μασκ έφερε νέα ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου προσωπικού βοηθού που θα τον βοηθήσει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις. Ο Μασκ είναι κάποιος με τον οποίο ο κ. Τραμπ μιλάει και τον ακούει: Ακολούθησε τη συμβουλή του Μασκ για να επιλέξει τον JD Vance ως υποψήφιο σύντροφό του και ο Μασκ φαίνεται να έχει οδηγήσει τον κ. Τραμπ να μαλακώσει την εχθρότητά του απέναντι στα ηλεκτρικά οχήματα.

Άποψη ενός πίνακα που απεικονίζει την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ως κομμουνίστρια, με φόντο ένα πυρηνικό μανιτάρι τρώγοντας το σύμβολο των ΗΠΑ, έναν φαλακρό αετό. Από το συνέδριο των «Μαμάδων για την Ελευθερία» που ονομάστηκε «χαρούμενες πολεμίστριες», στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, 30 Αυγούστου 2024. REUTERS

Μίριαμ Άντελσον: Η πιο ισχυρή γυναίκα στα πολιτικά λόμπι

Η Μίριαμ Άντελσον, ένθερμη υποστηρίκτρια του Ισραήλ, αποφάσισε νωρίτερα φέτος να έρθει σε ρήξη με τον υπόλοιπο κόσμο του Τραμπ και να ιδρύσει το δικό της super PAC. Σχεδιάζει να βάλει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια στην ομάδα.

Η κ. Άντελσον δέχτηκε κριτική από τον Τραμπ λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντησή της μαζί του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο, προκαλώντας την οργή του επειδή συνεργάζεται με πιο παραδοσιακά στελέχη του κατεστημένου των Ρεπουμπλικανών. Αλλά ο κ. Τραμπ στη συνέχεια την περιέλουσε με επαίνους σε μια πρόσφατη εκδήλωση που επικεντρώθηκε στον αντισημιτισμό, στην οποία μίλησε η κ. Άντελσον.

Ντικ και Λιζ Ούιχλαϊν: Οι παραδοσιακοί συντηρητικοί

Οι Ντικ και Λιζ Ούιχλαϊν, ιδρυτές της ναυτιλιακής εταιρείας ULine, είναι σταθερά συντηρητικοί και εδώ και καιρό είναι σημαντικοί δωρητές της αντιφορολογικής οργάνωσης Club for Growth. Έτσι, προσελκύστηκαν από την προεδρική εκστρατεία του κυβερνήτη Ρον Ντε Σάντις κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών.

Όμως είναι ομαδικοί παίκτες και επέστρεψαν στο πλευρό του Τραμπ. Όπως και η κ. Άντελσον, το ζεύγος συναντήθηκε με τον κ. Τραμπ στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με άτομο που ενημερώθηκε για τη συνάντησή τους.

Λίντα ΜακΜάχον: Η πιστή φίλη

Η Λίντα ΜακΜάχον είναι μακροχρόνια φίλη του κ. Τραμπ, καθώς και σημαντική δωρήτρια. Ο κ. Τραμπ την όρισε επικεφαλής της Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων όταν ήταν πρόεδρος και της παραχώρησε μια θέση ομιλίας στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Σε μια άλλη βραδιά του συνεδρίου, συναντήθηκε με τον κ. Τραμπ στο θεωρείο του στο συνέδριο.

Η δύναμή της δεν προέρχεται μόνο από τα χρήματά της, αλλά και από τον ρόλο της: Συμμετέχει μαζί με έναν άλλο μεγάλο δωρητή του Τραμπ, τον Χάουαρντ Λούτνικ, διευθύνοντα σύμβουλο της Cantor Fitzgerald, ως μία από τις συμπροεδρίες της προσπάθειας μετάβασης του Τραμπ.

Η υποψήφια της τελευταίας στιγμής Κάμαλα Χάρις, έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ δωρεών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Οι σημαντικότεροι δωρητές της Χάρις

Υπήρξε σημαντική ενοποίηση στον κόσμο των μεγαλοχορηγών των Δημοκρατικών από το 2020, καθώς υπάρχουν λίγοι νέοι μεγάλοι παίκτες όπως ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ο οποίος εισέβαλε στην πολιτική των Δημοκρατικών το 2022 και καταδικάστηκε για απάτη και συναφή εγκλήματα το 2023.

Όμως η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα και η γρήγορη υποστήριξη της κ. Χάρις από τους Δημοκρατικούς έχει ενεργοποιήσει ορισμένες γυναίκες δωρήτριες – άτομα που δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργά στην εκστρατεία του Μπάιντεν – αλλά μπορεί να είναι στην εκστρατεία της Χάρις. Καθώς πιστεύουν πως η Χάρις θα αποτελέσει το αντίβαρο στον μάτσο Τραμπ.

Ακολουθούν οι δωρητές που επηρεάζουν την γραμμή της Χάρις.

Ριντ Χόφμαν: Ο άνθρωπος που πάνω από όλα δεν αντέχει τον Τραμπ

Ο Ριντ Χόφμαν, ο συνιδρυτής του LinkedIn, έχει μετατραπεί σε ένα αδυσώπητο πολιτικό πλάσμα μετά την εκλογή του κ. Τραμπ το 2016, λέγοντας κάποια στιγμή σε άλλους δωρητές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2020 ότι θα αποχωρούσε από μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αν το απαιτούσε η αμερικανική πολιτική.

Εκτός του ότι είναι ένας από τους κορυφαίους δωρητές των Δημοκρατικών της χώρας, ο κ. Χόφμαν έχει επίσης αναδειχθεί σε έμπιστο πρόσωπο για άλλους πλούσιους Δημοκρατικούς στη Silicon Valley που επιθυμούν να κάνουν πολιτικές δωρεές.

Ο Τζορτζ Σόρος πάντα ανακατεύονταν με την παγκόσμια πολιτική, έχοντας αδυναμία σε αυτή των ΗΠΑ. Πλέον ο γιος του Άλεξ έχει αναλάβει αυτό το κομμάτι.

Τζορτζ και Άλεξ Σόρος: Οικογενειακή υπόθεση

Ο Τζορτζ Σόρος κάνει εδώ και καιρό δωρεές για να υποστηρίξει τους Δημοκρατικούς.

Το καινούργιο είναι ότι υπάρχει και ένας διαφορετικός Σόρος που ασχολείται επίσης με τις δωρεές: Ο Άλεξ, ο γιος του Τζορτζ Σόρος. Ο Άλεξ Σόρος ενδιαφέρεται εξίσου, αν όχι περισσότερο, για την αμερικανική πολιτική από ό,τι ο πατέρας του. Ο Άλεξ Σόρος είναι αρραβωνιασμένος με τη Χούμα Αμπεντίν, την επί μακρόν σύμβουλο της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η οικογένεια Σόρος τείνει να ανήκει στην παλαιά φρουρά των Δημοκρατικών πολιτικών του παλιού και άπλετου χρήματος: Είναι υποστηρικτής των πιο κατεστημένων ομάδων και του αρέσει να χρηματοδοτεί οργανώσεις που προσπαθούν να οικοδομήσουν αλλαγές μακροπρόθεσμα.

Υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020, ο Μάικ Μπλούμπεργκ, εν τέλει έχασε από τον Τζο Μπάιντεν.

Μάικ Μπλούμπεργκ

«Πού είναι ο Μάικ;» είναι μια ερώτηση που οι Δημοκρατικοί θέτουν συστηματικά αυτή την εποχή του χρόνου. Ο κ. Μπλούμπεργκ, ο επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, είχε μια ψυχρή σχέση με τον κ. Μπάιντεν και δεν έχει επενδύσει ακόμη στις προεδρικές εκλογές του 2024, όσα επενδύει συνήθως.

Αλλά τείνει να χρηματοδοτεί αργά, ένας δωρητής της τελευταίας στιγμής, όπου η εισφορά του δεν είναι εμφανής μέχρι στιγμής.

Ντάστιν Μόσκοβιτς

Ο Ντάστιν Μόσκοβιτς ίσως είναι το μόνο πρόσωπο σε αυτόν τον κατάλογο που δεν έχει ακόμη δωρίσει σημαντικά για να υποστηρίξει την κ. Χάρις. Αλλά ο κ. Μόσκοβιτς, ο μεγαλύτερος δωρητής στο φιλανθρωπικό κίνημα που είναι γνωστό ως αποτελεσματικός αλτρουισμός, αναμένεται ευρέως να δώσει μια μεγάλη επιταγή τους τελευταίους μήνες αυτής της κούρσας στο Future Forward, την ομάδα των Δημοκρατικών που βοήθησε με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το 2020.

Ο κ. Μόσκοβιτς, ένας από τους ιδρυτές του Facebook, δεν είναι γνωστός εκτός της Silicon Valley, αλλά διαθέτει μια ομάδα πολιτικών συμβούλων που ασκούν σημαντική επιρροή στους κύκλους των δωρητών. Ο κ. Μόσκοβιτς έχει γίνει τους τελευταίους μήνες μια από τις κορυφαίες φωνές της Silicon Valley κατά του Έλον Μασκ και έχει εκφράσει ανησυχία για τη δεξιά στροφή ορισμένων στην τεχνολογική κοινότητα.

Τζέφρι Κάτζενμπεργκ

Ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, πρώην πρόεδρος των Walt Disney Studios, δεν είναι τόσο πλούσιος όσο τα άλλα άτομα σε αυτόν τον κατάλογο, αλλά η επιρροή του προέρχεται από την πρόσβασή του στην εκστρατεία της κας Χάρις.

Ο κ. Κάτζενμπεργκ, είναι γνωστός για τους εξαιρετικούς πολιτικούς εράνους στο Χόλιγουντ για δεκαετίες, έγινε ένας από τους συμπροέδρους της εθνικής εκστρατείας του κ. Μπάιντεν και παρέμεινε σε αυτόν τον ρόλο με την κ. Χάρις να ηγείται τώρα του ψηφοδελτίου.

Πηγή: New York Times