Ξεκίνησαν χθες, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας.

Την πρώτη ημέρα της εκστρατείας 72.611 παιδιά εμβολιάστηκαν κατά του ιού, αυξάνοντας την ελπίδα ότι ο στόχος των 640.000 παιδιών μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες.

Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση των άκρων ή ακόμη και θάνατο στα παιδιά. Η εκστρατεία εμβολιασμού έρχεται μετά την ανακάλυψη του ιού τον περασμένο μήνα μετά από 25 χρόνια, αναδεικνύοντας την κατάρρευση της υγειονομικής υποδομής της Γάζας μετά από σχεδόν 11 μήνες ασταμάτητων ισραηλινών βομβαρδισμών.

Στις 23 Αυγούστου ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένα βρέφος παρέλυσε αφού προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα

Η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν να διακόψουν τις μάχες σε περιοχές της Γάζας για τουλάχιστον οκτώ ώρες καθημερινά από την Κυριακή έως την Τρίτη, ώστε να μπορέσουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι Παλαιστίνιοι γιατροί να ξεκινήσουν μια πολύπλοκη επιχείρηση εμβολιασμού 640.000 παιδιών.

«Αυτό που συζητήσαμε και έγινε δεκτό είναι ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση» για πολλές ώρες καθημερινά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.

Φόβος επιδημίας

Στις 23 Αυγούστου ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένα βρέφος παρέλυσε αφού προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 25 χρόνια.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει διανείμει περίπου 1,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου nOPV2. Η δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει να χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη.

Γονείς τόνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα πάνε τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα υπό τον φόβο επιδημιών στον παλαιστινιακό θύλακα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι σχεδόν όλοι έχουν εκτοπιστεί από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.