Αν οι αξιώσεις της Κίνας για την Ταϊβάν αφορούν ζήτημα εδαφικής ακεραιότητας, τότε το Πεκίνο θα πρέπει επίσης να πάρει πίσω εδάφη από τη Ρωσία, εδάφη τα οποία παραχώρησε συνθηκολογώντας η τελευταία κινεζική δυναστεία τον 19ο αιώνα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, σε συνέντευξή του σε ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν ενέπλεξε στη συζήτηση και τη Ρωσία

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν – που κυβερνάται με δημοκρατικές εκλεγμένες κυβερνήσεις – ως δικό της έδαφος και ποτέ δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό της. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό του Πεκίνου, λέγοντας ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Η επίμαχη συνθήκη

Μιλώντας σε μια συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό της Ταϊβάν που μεταδόθηκε αργά χθες, ο Λάι, τον οποίο η Κίνα αποκαλεί «αποσχιστή», αναφέρθηκε στη Συνθήκη του Αιγκούν του 1858, στην οποία η Κίνα υπέγραψε την παραχώρηση στην τότε ρωσική αυτοκρατορία μιας τεράστιας έκτασης γης σε αυτό που είναι τώρα η Άπω Ανατολή της Ρωσίας, σχηματίζοντας μεγάλο μέρος των σημερινών συνόρων της Ρωσίας κατά μήκος του ποταμού Αμούρ.

Η αυτοκρατορική δυναστεία Τσινγκ της Κίνας, που όταν υπεγράφη η Συνθήκη βρισκόταν στα τελευταία στάδια παρακμής της, αρχικά αρνήθηκε να επικυρώσει τη Συνθήκη, αλλά επικυρώθηκε δύο χρόνια αργότερα στη Σύμβαση του Πεκίνου, μια από τις Συμβάσεις που η Κίνα χαρακτηρίζει «άνισες» συνθήκες που υπέγραψε με ξένες δυνάμεις τον 19ο αιώνα.

«Η πρόθεση της Κίνας να επιτεθεί και να προσαρτήσει την Ταϊβάν δεν οφείλεται σε αυτά που λέει ή κάνει οποιοδήποτε άτομο ή πολιτικό κόμμα στην Ταϊβάν. Δεν είναι για χάρη της εδαφικής ακεραιότητας που η Κίνα θέλει να προσαρτήσει την Ταϊβάν», τόνισε ο Λάι.

«Αν (σ.σ. αυτή η πρόθεση της Κίνας) είναι για χάρη της εδαφικής ακεραιότητας, γιατί δεν παίρνει πίσω τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία και τα οποία παραχωρήθηκαν με στη Συνθήκη του Αιγκούν; Η Ρωσία βρίσκεται σήμερα στην πιο αδύναμη θέση να διεκδικήσει το δίκιο της», πρόσθεσε.

«Η Συνθήκη Αιγκούν υπεγράφη κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τσινγκ – μπορείτε να ζητήσετε από τη Ρωσία (την επιστροφή της γης) αλλά δεν το κάνετε. Επομένως, είναι προφανές ότι δεν θέλουν να εισβάλουν στην Ταϊβάν για εδαφικούς λόγους».

Ο Λάινγκ Τσινγκ-τε.

«Από την αρχαιότητα»

Το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο επί των δηλώσεων του Λάι.

Η κυβέρνηση της Κίνας υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν αποτελεί από την αρχαιότητα κινεζικό έδαφος.

Η δυναστεία Τσινγκ παραχώρησε την Ταϊβάν στην Ιαπωνία το 1895 σε μια ακόμη «άνιση» συνθήκη και το 1945 με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ταϊβάν παραχωρήθηκε στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας η οποία τέσσερα χρόνια αργότερα κατέφυγε στην Ταϊβάν αφού έχασε τον εμφύλιο πόλεμο απέναντι στους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο Λάι ανέφερε ότι αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει η Κίνα με τα σχέδιά της για την Ταϊβάν είναι να αλλάξει τη βασιζόμενη σε κανόνες διεθνή τάξη.

«Έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες διεθνώς, στον Δυτικό Ειρηνικό – αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ