Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χεζμπολάχ: «Παρασέρνει τον Λίβανο σε πόλεμο για να στηρίξει τη Χαμάς» – Βιτριολική ομιλία του ηγέτη του FL

Χεζμπολάχ: «Παρασέρνει τον Λίβανο σε πόλεμο για να στηρίξει τη Χαμάς» – Βιτριολική ομιλία του ηγέτη του FL

«Αυτός ο πόλεμος, στον οποίο εμπλέκεται η Χεζμπολάχ, πρέπει να σταματήσει προτού μετατραπεί σε έναν μεγάλο πόλεμο που δεν θα αφήσει κανέναν αλώβητο», δήλωσε ο Γκεαγκέα.

Ο ηγέτης του χριστιανικού κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις (FL), κατηγόρησε σήμερα τη Χεζμπολάχ ότι παρασέρνει τη χώρα σε έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ για να στηρίξει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να έχει τη συναίνεση των Λιβανέζων.

Σε μια βιτριολική ομιλία εναντίον της λιβανέζικης φιλοϊρανικής οργάνωσης, ο Σαμίρ Γκεαγκέα, επικεφαλής του κύριου χριστιανικού κοινοβουλευτικού μπλοκ, κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι ενεργεί εξ’ ονόματος των Λιβανέζων χωρίς να έχει τη συναίνεση τους σχετικά με τον πόλεμο και την ειρήνη, «ενεργώντας σαν να μην υπάρχει κράτος (..)».

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο, η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει καθημερινά διασυνοριακά πυρά με το Ισραήλ προς υποστήριξη της συμμάχου της Χαμάς, σε μια σύγκρουση στην οποία το LF και άλλα λιβανέζικα κόμματα αντιτίθενται.

Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη λιβανέζικη φατρία που κράτησε το οπλοστάσιό της μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα

Αυτός είναι «ένας πόλεμος που οι Λιβανέζοι απορρίπτουν, αλλά που τους επιβλήθηκε», τόνισε ο Γκεαγκέα σε ομιλία του σε υποστηρικτές του κόμματος βόρεια της Βηρυτού.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν θέλουν οι Λιβανέζοι και για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει λόγο. Αυτός ο πόλεμος δεν ωφελεί τον Λίβανο, δεν έχει ωφελήσει σε τίποτα τη Γάζα, και δεν έχει ανακουφίσει επουδενί τον πληθυσμό της Γάζας από τα βάσανά του», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη λιβανέζικη φατρία που κράτησε το οπλοστάσιό της μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα (1975-1990).

Το οπλοστάσιό της, σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό του λιβανικού στρατού, παρουσιάζεται από τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ ως προμαχώνας ενάντια στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό του σιιτικού κινήματος. Αλλά οι επικριτές της πιστεύουν ότι το κίνημα σχηματίζει ένα «κράτος μέσα στο κράτος».

«Αυτός ο πόλεμος, στον οποίο εμπλέκεται η Χεζμπολάχ, πρέπει να σταματήσει προτού μετατραπεί σε έναν μεγάλο πόλεμο που δεν θα αφήσει κανέναν αλώβητο», δήλωσε ο Γκεαγκέα καθώς οι υποστηρικτές του φώναζαν συνθήματα εχθρικά προς την Χεζμπολάχ.

Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση του Λιβάνου «να καλέσει τη Χεζμπολάχ να σταματήσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο που δεν έχει καμία αιτιολόγηση, ούτε καμία προοπτική».

Περισσότεροι από 600 οι νεκροί στο νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες στο νότιο Λίβανο, οι οποίες έχουν αφήσει 607 νεκρούς, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και 132 αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ομιλία Γκεαγκέα έρχεται μια εβδομάδα μετά το μεγαλύτερο ξέσπασμα βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, με τον ισραηλινό στρατό να τονίζει ότι απέτρεψε μια μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ προς το ισραηλινό έδαφος.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανέφερε ότι εκτόξευσε εκατοντάδες drones και ρουκέτες στο Ισραήλ για να εκδικηθεί για τον θάνατο ενός από τους στρατιωτικούς της ηγέτες που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό στα τέλη Ιουλίου.

Η ένταση της βίας έκτοτε έχει αποκλιμακωθεί, με τα δύο μέρη να έχουν επιδείξει, σύμφωνα με αναλυτές, αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια περιφερειακή ανάφλεξη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Only in

«Οι επενδυτές στη Βόρεια Ελλάδα είναι Βούλγαροι από σκιώδεις ομάδες

Το ρεπορτάζ των βουλγαρικών ΜΜΜΕ κάνει και αυτό λόγο για τη δραστηριότητα βουλγαρικών και ρωσικών εγκληματικών οργανώσεων σε τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Καβάλα, η Θάσος και η Χαλκιδική!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024