Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Fridgescaping» – Κάποιοι διακοσμούν το εσωτερικό του ψυγείου με κορνίζες και λουλούδια

«Fridgescaping» – Κάποιοι διακοσμούν το εσωτερικό του ψυγείου με κορνίζες και λουλούδια

Η Lynzi Judish είχε διακοσμήσει σχεδόν κάθε γωνιά του σπιτιού της στη Νέα Υόρκη -το μόνο που έμενε να στολίσει ήταν το εσωτερικό του ψυγείου της, δηλαδή να κάνει «fridgescaping».

Κάπως έτσι, η Judish ξεκίνησε το «fridgescaping», δηλαδή τη διακόσμηση του εσωτερικού του ψυγείου σαν να πρόκειται για οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Η τάση αυτή έχει ενθουσιάσει και εξοργίσει τους χρήστες του TikTok, οι οποίοι είτε λιποθυμούν με τις ρομαντικές σκηνές στους 35 βαθμούς ψύξης, είτε αναρωτιούνται «τι στο καλό;» με την προφανή ανοησία της επιμέλειας ενός χώρου που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα δουν ποτέ.

Τα ψυγεία της Judish περιλαμβάνουν προσεκτικά τοποθετημένα προϊόντα, όπως ένα μπουκέτο σπαράγγια σε ένα βάζο, και γοητευτικά δοχεία αποθήκευσης, όπως ροζ γυάλινες κανάτες και κεραμικά πιάτα βουτύρου αντίκες – «οτιδήποτε θα ομορφύνει το φαγητό σας», λέει.

«Αισθάνομαι ότι έγινα, ακούσια, ένας πόλος οργής»

Πρόσφατα, άρχισε να θεματοποιεί το ψυγείο της γύρω από ιδιότητες όπως το «Bridgerton» (ή «Fridgerton», όπως το αποκαλεί η Judish), αντικαθιστώντας τα καρυκεύματα και τα αντιαισθητικά χαρτοκιβώτια με διακοσμητικά που είναι ασφαλή για το ψυγείο, όπως κορνίζες και αγαλματίδια.

Η Judish παραδέχεται ότι το να φτάσει να διακοσμήσει το εσωτερικό του ψυγείου της «ίσως μοιάζει υπερβολικό». Ορισμένοι ακόλουθοι δεν καταλαβαίνουν γιατί κολλάει μια πορσελάνινη προτομή, φωτιστικά ή φρέσκα λουλούδια δίπλα σε ένα μπολ με πιπεριές ή μια καράφα με χυμό πορτοκαλιού.

«Αισθάνομαι ότι έγινα, ακούσια, ένας πόλος οργής», δήλωσε η Judish.

«Γιατί να μην βάζετε τα καθημερινά σας τρόφιμα σε στιλάτα δοχεία και να έχετε κάτι όμορφο να κοιτάτε όταν ανοίγετε την πόρτα;»

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Το Fridgescaping είναι έντονα διχαστικό

Το Fridgescaping δεν γεννήθηκε στο TikTok. Η Judish αποδίδει στην Kathy Perdue, μια συνταξιούχο σχεδιάστρια και πρώην lifestyle blogger, την εφεύρεση του όρου σε μια ανάρτηση στο blog το 2011.

Η εκδοχή της Perdue για το fridgescaping ήταν πολύ πιο υποτονική από τη διάσταση που πήρε στο TikTok. Απλώς καθάριζε το ψυγείο της πριν από μια εξόρμηση για ψώνια και αποθήκευε τα προϊόντα και τα αυγά σε μοντέρνα δοχεία.

«Γιατί να μην βάζετε τα καθημερινά σας τρόφιμα σε στιλάτα δοχεία και να έχετε κάτι όμορφο να κοιτάτε όταν ανοίγετε την πόρτα;» έγραψε η Perdue.

Τα ψυγεία, ωστόσο, που είναι δημοφιλή στο TikTok σήμερα έχουν περισσότερα κοινά με μια περίτεχνη χριστουγεννιάτικη βιτρίνα παρά με την άποψη της Perdue.

Μπιχλιμπίδια και ζαρζαβατικά

Η διακόσμηση ψυγείων έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που η Rebecca Bingham, η οποία δημοσιεύει τα ευρήματα από τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών στο TikTok, δεν ήταν σίγουρη αν τα βίντεο που έβλεπε ήταν «σοβαρά ή όχι». Παρόλα αυτά, εμπνευσμένη, δημιούργησε το δικό της «υπερβολικό» ψυγείο με κεριά, βάζα, έναν μικροσκοπικό καθρέφτη και κεντημένα έργα τέχνης – τα φαγώσιμα προϊόντα ήταν σχεδόν λιγότερα από τα μπιχλιμπίδια.

Το ψυγείο της, όμως, ήταν διακοσμημένο μόνο για πλάκα – τα έβγαλε όλα μόλις γύρισε το βίντεο, αφού τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν ασφαλή για τα τρόφιμα. Στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι το βίντεό της ήταν ένα ακούσιο σχόλιο για το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων – ίσως είναι πιο εύκολο να γεμίσεις ένα ψυγείο με αντικείμενα παρά με τρόφιμα.

«Το Fridgescaping είναι εύκολο να σατιριστεί επειδή παίρνει κάτι τόσο βασικό και πρακτικό όπως η αποθήκευση τροφίμων και το μετατρέπει σε μια στιλιζαρισμένη, σχεδόν επιτελεστική πράξη»

Το χόμπι του fridgescaping ήταν «ηλίθιο»

«Το Fridgescaping είναι εύκολο να σατιριστεί επειδή παίρνει κάτι τόσο βασικό και πρακτικό όπως η αποθήκευση τροφίμων και το μετατρέπει σε μια στιλιζαρισμένη, σχεδόν επιτελεστική πράξη», δήλωσε η Bingham. «Όταν βλέπεις ψυγεία τοποθετημένα σαν μουσειακά εκθέματα, γεμάτα με χρωματικά συντονισμένα αντικείμενα ή items που δεν είναι τρόφιμα, αναδεικνύεται ο παραλογισμός του να κάνεις κάτι λειτουργικό να φαίνεται τέλειο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Οι επικριτές του fridgescaping αμφισβητούν την ταλαιπωρία και τη φαινομενική επιπολαιότητα της επέκτασης της εσωτερικής διακόσμησης σε έναν από τους πιο οικείους χώρους της κουζίνας. Μια χορωδία επικριτών βρήκε πρόσφατα τα βίντεο της Judish αφού το fridgescaping παρουσιάστηκε σε ένα δημοφιλές φόρουμ του Reddit, όπου οι χρήστες μοιράζονται διαφωνίες που είχαν και ζητούσαν από τους Redditors να τοποθετηθούν.

Ένας χρήστης δήλωσε ότι είπε στη σύζυγό του ότι το χόμπι του fridgescaping ήταν «ηλίθιο». Εκείνη αφαίρεσε όλη τη διακόσμηση από το ψυγείο, είπε ο χρήστης, αλλά έκανε κάμποση ώρα να του μιλήσει.

Τρόφιμα ανάλογα με τη θεματολογία

Η Judish δήλωσε ότι γνωρίζει ότι το fridgescaping «δεν θα λειτουργούσε για τους περισσότερους ανθρώπους». Είναι μια περίπλοκη διαδικασία – το πρώτο της fridgescape χρειάστηκε ώρες μόνο για να καθαρίσει σε βάθος και να προετοιμάσει τα προϊόντα, και δοκιμάζει όλα τα τρόφιμα που αποθηκεύει πριν μπουν στο ψυγείο.

Αλλά της κάνει καλό. Η Judish είπε ότι η αποθήκευση των προϊόντων της και η διατήρησή τους σε σημείο που να μπορεί να τα βλέπει την παρακινεί να τα φάει πριν χαλάσουν.

«Ποτέ δεν ένιωσα πιο υγιής, κάτι που είναι μια πολύ απροσδόκητη παρενέργεια», είπε.

Επιμελείται τη λίστα με τα ψώνια της γύρω από τα θέματά της, πράγμα που σημαίνει ότι μαγειρεύει κάτι καινούργιο κάθε εβδομάδα. Όταν το ψυγείο της έγινε ένα μαγεμένο δάσος, το γέμισε με βρώσιμα λουλούδια από τον κήπο της, ώστε να μπορεί να «τρώει σαν νεράιδα». Και για ένα ψυγείο εμπνευσμένο από την ιστορική σειρά «Outlander», διάλεξε προϊόντα που θα ήταν διαθέσιμα στις αμερικανικές αποικίες πριν από τον Επαναστατικό Πόλεμο.

Δεν αξίζει να θυμώνετε

Και ενώ είναι επίπονη δουλειά, να σχεδιάζει ένα νέο θέμα κάθε δύο εβδομάδες, το να ανοίγει το ψυγείο της κάθε μέρα προσφέρει μια άμεση έξαρση ντοπαμίνης, είπε.

Η Bingham, η οποία κηρύσσει τη «συνειδητή κατανάλωση» στον λογαριασμό της και ενθαρρύνει τους ακολούθους της να αγοράζουν μόνο πράγματα που «έχουν θέση και σκοπό», δήλωσε ότι η διαμόρφωση του ψυγείου «μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις αρχές».

Αλλά τελικά, δεν αξίζει να θυμώνετε για το fridgescaping. «Ας το δούμε καλύτερα», είπε η Bingham, ως «μια παιχνιδιάρικη τάση».

*Με στοιχεία από cnn.com | Αρχική Φωτό: lynziliving

Only in

Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη έχει τη σφραγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου

Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Ένα κείμενο-τομή που φέρει την υπογραφή του ιδρυτή και ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024