Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μαρία Καρυστιανού: Καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από την ΕΡΤ

Μαρία Καρυστιανού: Καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από την ΕΡΤ

Μάλιστα, η ΕΡΤ τής ακύρωσε και τη μοναδική πρόταση που της έγινε, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση - Τι καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που σκοτώθηκε στα Τέμπη

Αποκλεισμένη από την ΕΡΤ δηλώνει ότι είναι η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στα Τέμπη, και πρόεδρος του συλλόγου συγγενών και θυμάτων-πληγέντων των Τεμπών 2023.

Όπως καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού σε συνάντησή της με τα ΔΣ των δημοσιογραφικών Ενώσεων, η ΕΡΤ, όχι μόνο αρνείται να την φιλοξενήσει σε πρόγραμμά της, αλλά της ακύρωσε και τη μοναδική πρόταση που της έγινε, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Πιο συγκεκριμένα, η Μαρία Καρυστιανού, σε συνάντηση που είχε με μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, τους ενημέρωσε -σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο Ενώσεων- ότι η ίδια «δεν έχει φιλοξενηθεί ποτέ σε πρόγραμμα της ΕΡΤ, πέρα από της κοινής λήψης δηλώσεις της, στα δελτία ειδήσεων, καθώς και ότι της απευθύνθηκε μόλις μία πρόσκληση η οποία τελικά ακυρώθηκε αναιτιολόγητα».

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (30/8), η Μαρία Καρυστιανού «εξέθεσε τον έντονο προβληματισμό της σχετικά με την ελλιπή κάλυψη των εξελίξεων στη διερεύνηση του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών από μέρος των ΜΜΕ, κυρίως των τηλεοπτικών», ενώ επανέλαβε και τις σοβαρές καταγγελίες εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ για το “μαύρο” της δημόσιας τηλεόρασης, στη συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση ποινικής ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας», που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Στην κοινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, υπενθυμίζεται η ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών για την αποσιώπηση της συνέντευξης Τύπου από την ΕΡΤ, στην οποία, μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει τα εξής:

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση οφείλει να καλύπτει με τη δέουσα προσοχή και αντικειμενικότητα, τηρώντας τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όλα τα μείζονος ενδιαφέροντος θέματα. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα τόσο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και δικαστικής διερεύνησης θέμα, όπως αυτό της τραγωδίας των Τεμπών. Υπενθυμίζει δε ότι κανείς και καμία αιτιολογία δεν επιτρέπει την αποσιώπηση μιας συνέντευξης Τύπου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ

Σε ανταπόκριση του αιτήματος που διατύπωσε η Προέδρος του Συλλόγου Συγγενών και Θυμάτων-Πληγέντων των Τεμπών 2023, μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ συναντήθηκαν την Παρασκευή, 30 Αυγούστου, με την Πρόεδρο, Μαρία Καρυστιανού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η κυρία Καρυστιανού εξέθεσε τον έντονο προβληματισμό της σχετικά με την ελλιπή κάλυψη των εξελίξεων στη διερεύνηση του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023 από μέρος των ΜΜΕ, κυρίως των τηλεοπτικών. Επανέλαβε τις σοβαρές καταγγελίες της εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία δεν πρόβαλε τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο στις 5/6/2024 με θέμα: «Αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση ποινικής ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας».

Με αφορμή τη σοβαρή καταγγελία η Ομοσπονδία όλων των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας, ΠΟΕΣΥ, εξέδωσε ήδη αυστηρή ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, επεσήμαινε τα εξής:

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση οφείλει να καλύπτει με τη δέουσα προσοχή και αντικειμενικότητα, τηρώντας τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όλα τα μείζονος ενδιαφέροντος θέματα.

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα τόσο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και δικαστικής διερεύνησης θέμα, όπως αυτό της τραγωδίας των Τεμπών. Υπενθυμίζει δε ότι κανείς και καμία αιτιολογία δεν επιτρέπει την αποσιώπηση μιας συνέντευξης Τύπου».

Στη συνάντηση με τα μέλη των Δ.Σ. η κυρία Καρυστιανού ενημέρωσε επίσης ότι η ίδια δεν έχει φιλοξενηθεί ποτέ σε πρόγραμμα της ΕΡΤ, πέρα από της κοινής λήψης δηλώσεις της, στα δελτία ειδήσεων, καθώς και ότι της απευθύνθηκε μόλις μία πρόσκληση η οποία τελικά ακυρώθηκε αναιτιολόγητα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών και Θυμάτων-Πληγέντων των Τεμπών 2023 ζήτησε τη βοήθεια της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ ως θεσμικών εκπροσώπων της δημοσιογραφικής κοινότητας ώστε να ενταθεί η δημοσιογραφική διερεύνηση και να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια, καθώς, όπως υποστήριξε, εξελίσσεται προσπάθεια συγκάλυψης.

Τα μέλη των Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη των δημοσιογράφων, σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι δικαίως ζητούν απόλυτη διαλεύκανση των αιτιών του πρωτοφανούς δυστυχήματος και απόδοση ευθυνών. Επιπλέον, τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι στον Τύπο βρέθηκαν από την αρχή στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης του κοινού και όλο αυτό το διάστημα οι δημοσιογράφοι στην πλειοψηφία τους, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να βγει στο φως κάθε πτυχή της υπόθεσης η οποία αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Συμφωνήθηκε να υπάρξει στο εξής στενότερη επαφή και πιο συντονισμένη προσπάθεια, ώστε το ρεπορτάζ και η δημοσιογραφική έρευνα να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο ως μία από τις εγγυήσεις στην υπηρεσία της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Only in

Η άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και η κάθοδος των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με το κλίμα απαισιοδοξίας στην κοινωνία να φουντώνει και τη Νέα Δημοκρατία να κατρακυλά δημοσκοπικά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024