Την ώρα που ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη, που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική, προειδοποιεί ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να αποκαλυφθούν όσοι έχουν μερίδιο ευθύνης για τον θάνατο του γιου του, η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, ζήτησε σήμερα και έλαβε προθεσμία από τον πταισματοδίκη στον οποίο θα έδινε εξηγήσεις.

Η δήμαρχος κλήθηκε, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγεται για το δυστύχημα στο λούνα παρκ, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Αντικείμενο της ποινικής έρευνας – μίας εκ των τριών που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πολυγύρου αναφορικά με το δυστύχημα του περασμένου μήνα – είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες των δημοτικών αρχών και υπηρεσιών για τις συνθήκες λειτουργίας και αδειοδότησης του συγκεκριμένου λούνα παρκ.

Η ίδια, κατά πληροφορίες, φέρεται να διατείνεται ότι δεν φέρει καμία ευθύνη, υπενθυμίζοντας ότι για την υπόθεση έχει διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση.

Η δήμαρχος θα απολογηθεί τελικά μεθαύριο, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

Πώς μπήκε στο κάδρο για τις έρευνες του λούνα παρκ η δήμαρχος

Η δήμαρχος Κασσάνδρας υποστηρίζει ότι για την τραγωδία ευθύνεται η απουσία Δημοτικής Αστυνομίας και οι δυσκίνητες διαδικασίες του Δημοσίου, που άφησαν τους υπεύθυνους της επιχείρησης να την λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε ενημερώσει, όπως λέει τον Δήμο Κασσάνδρας ότι το λούνα παρκ δεν έχει γνωστοποίηση λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία πήγε στο λούνα παρκ, διαπίστωσε ότι δεν έχει γνωστοποίηση λειτουργίας. Στις 9 Ιουλίου έστειλε στον Δήμο Κασσάνδρας το έγγραφο, ενώ ο Δήμος Κασσάνδρας ισχυρίζεται ότι έλαβε το έγγραφο στις 12 Ιουλίου.

Μιλώντας στο MEGA πριν από μερικές ημέρες, η Αναστασία Χαλκιά, δήμαρχος Κασσάνδρας, είπε:

«Από την στιγμή που ο δήμος Κασσάνδρας δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό και ο ελεγκτικός μηχανισμός για εμάς είναι η Αστυνομία… Αυτό που έστειλε η Αστυνομία σε εμάς ήταν ένα έγγραφο ότι δεν έχει γνωστοποίηση (σ.σ. το λούνα παρκ). Δε μας ενημέρωσε κανείς ότι έχει επικινδυνότητα το λούνα παρκ».

Στη συνέχεια ανέφερε:

«Όταν έγινε το τραγικό συμβάν και είχε αυτήν την κατάληξη ο Γιάννης, τότε μπήκαμε βάσει του νόμου και το κλείσαμε. Αν αυτό μας το έλεγε τότε, περί τα μέσα Ιουλίου που παραλάβαμε το χαρτί της Αστυνομίας, θα είχε κλείσει τότε. (…) Δεν είχε καταθέσει κάτι ο άνθρωπος, ήταν επικίνδυνος. Η Αστυνομία δε θα έκανε έλεγχο για την καταλληλόλητα, θα έκανε έλεγχο αν είχε τα έγγραφα το συγκεκριμένο λούνα παρκ. Αν μας ενημέρωνε η Αστυνομία ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα έγγραφα, τότε ναι».

Σύμφωνα με τη δήμαρχο, ο δήμος Κασσάνδρας δε διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό.

«Μιλάμε για έναν δήμο που έχει 800.000 κόσμο. Στο γραφείο των αδειών, είναι ένας άνθρωπος. Αυτός ο άνθρωπος που βγάζει τις άδειες, που κάνει τις σφραγίσεις. Δεν υπάρχει δημοτική Αστυνομία, δεν έχω ελεγκτικό μηχανισμό, ο δήμος Κασσάνδρας δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό. Τον ελεγκτικό μηχανισμό τον εκτελεί η ΕΛ.ΑΣ. Είμαι πάρα πολύ σαφής» έλεγε.

Η ένταση ανάμεσα στον πατέρα και την δήμαρχο

Όταν η δήμαρχος Κασσάνδρας είπε στον πατέρα του 19χρονου ότι είναι «μαζί» του, αυτός ξέσπασε.

«Σε τι είσαι μαζί μου;», απάντησε ο πατέρας του 19χρονου.

«Δε θα σας περάσει όσα εκατομμύρια και να έχεις. Θα σας συνθλίψω», είπε ο πατέρας του 19χρονου στην κυρία Χαλκιά, η οποία απομακρύνθηκε προς την πίσω πόρτα του δικαστηρίου από μία αστυνομικό, προκειμένου να λήξει το λεκτικό επεισόδιο.

«Αν ήσουν δίπλα μου, θα με είχες στηρίξει και θα άφηνες τα λαμόγια με τις γραβάτες και θα ερχόσουν κοντά μου. Το παιδί μου δεν το ‘φερες και ούτε θα το φέρεις. Έχε τον νου σου. Εγώ τα ‘χω με τους εισαγγελείς. Δε θα σας σώσει τίποτα. Δε με ενδιαφέρουν ούτε τα εκατομμύρια που βγάζεις ούτε τίποτα. Δε θα σας περάσει. Θα σας συνθλίψω. Δεν ξέρεις τι θα γίνει. Δεν ντρέπεστε λίγο για όλα αυτά που κάνετε;», είπε ο κ. Καμπαΐλης.

Την υπόθεση αναλαμβάνει πλέον ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Χαλκιδικής. Από την πλευρά της οικογένειας του νεαρού ζητήθηκε να διερευνηθεί πού τελικά ανήκει το λούνα παρκ, καθώς εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια μια εταιρία, ζητώντας να κληθούν και άλλα πρόσωπα για κατάθεση.