Αναδιαμορφώνεται η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού
Η Κνωσός αποτελεί τον δεύτερο, σε προσέλευση, επισκεπτών, στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, μετά την Ακρόπολη.
- Στη φυλακή ο 49χρονος για τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς
- «Ο Πούτιν δεν τρώει ανθρώπους», απαντά ο Πεσκόφ στον ισχυρισμό της Χάρις ότι θα είχε τον Τραμπ για μεσημεριανό
- «Να γίνει επιτέλους η δίκη» για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου στο Ναυτοδικείο Πειραιά ζητούν επιζώντες
- Mια ΕΕ με «ακέφαλη» Γερμανία και αμερικανικούς δασμούς ξημερώνει – Θα σώσουν οι πρόωρες εκλογές την κατάσταση;
Το έργο της αναδιαμόρφωσης της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το έργο εξελίσσεται σε δύο φάσεις
Οι προμελέτες -αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική- και η γεωτεχνική μελέτη εκπονήθηκαν, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, για τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με τον αστικό και περιαστικό ιστό του Ηρακλείου.
Στόχος του ΥΠΠΟ αποτελεί η μόνιμη διαχείριση λειτουργικών και αισθητικών ζητημάτων επιτρέποντας τη συνολική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου.
Το έργο, το οποίο εξελίσσεται σε δύο φάσεις και έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3.500.000 ευρώ.
Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο επανασχεδιασμός του χώρου εισόδου για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, με υποδομές βιώσιμες, ανθεκτικές και ενεργειακά αυτόνομες, καθώς και με σεβασμό στην ιστορία.
Εύκολη περιήγηση
Βάσει της προμελέτης, το σημείο όπου σήμερα γίνεται ο έλεγχος των εισιτηρίων και από όπου ξεκινά και καταλήγει η διαδρομή περιήγησης, διατηρείται όπως και η πορεία κίνησης των επισκεπτών εντός του Ανακτόρου.
Επανασχεδιάζεται, όμως, όλη η περιοχή, από το νότιο όριο του μεγάλου χώρου στάθμευσης (βορείως της «Βασιλικής οδού») έως τον χώρο στάθμευσης των εργαζόμενων στα νότια και από την οδό πρόσβασης (δυτικά) έως το σημείο εκκίνησης της διαδρομής περιήγησης.
Προβλέπεται η διαμόρφωση νέας ευρύτερης πλατείας στην περιοχή εισόδου, με διαχωρισμό της κίνησης εισερχομένων και εξερχομένων, και η κατασκευή τριών νέων ισόγειων κτηρίων εξυπηρέτησης κοινού, σε δύο φάσεις υλοποίησης.
Το πεζοδρόμιο από τον βόρειο χώρο στάθμευσης προς την περιοχή εισόδου, που διέρχεται δίπλα από το άκρο της υποκείμενης «Βασιλικής οδού», διευρύνεται.
Το έργο έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις και με χρονικό ορίζοντα της β΄φάσης, το 2030.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις