Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Ένα ταξίδι ζωής που θα σου αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύεις

Αίγυπτος: Ένα ταξίδι ζωής που θα σου αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύεις

Μια travel blogger μάς ταξιδεύει στην Αίγυπτο, τη χώρα των Φαραώ.

Ποιος δεν θα ήθελε να ταξιδέψει στην Αίγυπτο, αυτό το εξωτικό χαρμάνι ιστορίας, πολιτισμού, χρωμάτων και αρωμάτων. Μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, ταξιδεύουμε σε μαγικές ερήμους και μυστηριωδεις οάσεις μέσα από τα μάτια και τις εμπειρίες της πολυταξιδεμένης travel blogger, Ειρήνης Φεγγουδάκη.

Ποια είναι η σύνδεσή σου με την Αίγυπτο;

Με την Αίγυπτο δεν με συνδέει κάτι άμεσα. Δεν υπάρχει κάποια καταγωγή ή κάποιος συγγενής ή φίλος που να ζει εκεί. Σίγουρα όμως, με συνδέει μια αγάπη για τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας από τα χρόνια του σχολείου κιόλας. Έτσι, μου φαινόταν πάντα ονειρικό το να καταφέρω να επισκεφτώ και να δω από κοντά όλα όσα διάβαζα και μάθαινα. Τον Απρίλιο λοιπόν του 2023, το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα και πέρασα 15 ημέρες στη χώρα των Φαραώ.

Γιατί ο συγκεκριμένος τόπος αποτελεί για εσένα ταξίδι ζωής;

Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα εκτός Ευρώπης και σε μια χώρα με εντελώς διαφορετική κουλτούρα από αυτό που αποκαλούμε δυτικό πολιτισμό, ήταν το ταξίδι εκείνο που με έκανε να αλλάξω τον τρόπο που ταξίδευα μέχρι τώρα.

Βόλτα στον Νείλο.

Που θα με πήγαινες πρώτα για να νιώσω τη «ψυχή» της Αιγύπτου;

Στην Αγορά του Αλ Χαλίλι. Χρώματα, ήχοι, μυρωδιές. Οι ντόπιοι ανακατεμένοι με τους τουρίστες, μικρά μαγαζιά με σουβενίρ κάθε είδους, καφέ κρυμμένα ανάμεσα στα μαγαζιά και δαιδαλώδεις διαδρομές σου δίνουν ακριβώς την αίσθηση της χώρας.

Ποια είναι η πιο δυνατή σου ανάμνηση από εκεί;

Απόγευμα στο Νουβικό Χωριό. Πλησιάζει η ώρα του ηλιοβασιλέματος και βρίσκομαι σε μια φελούκα στη μέση του Νείλου. Νιώθω τον ζεστό αέρα στο πρόσωπό μου καθώς κάθομαι πάνω στη φελούκα που κινείται μόνο με την ταχύτητα του ανέμου. Που και που, σταγόνες από τον Νείλο πέφτουν πάνω μου καθώς τον διασχίζουμε. Φοράω ένα λευκό πουκάμισο που ανεμίζει και γυρίζω λίγο να δω τη θέα από την άλλη πλευρά του Νείλου. Είναι η στιγμή που ο ήλιος δύει πίσω από ένα βραχώδες τοπίο. Είναι η στιγμή που ένιωσα ευγνωμοσύνη για τη ζωή που με οδήγησε σε εκείνο ακριβώς το λεπτό, στη μέση του ποταμού Νείλου να χαζεύω το ηλιοβασίλεμα.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα ήθελες να κάνεις επιστρέφοντας στη χώρα των Φαραώ;

Σίγουρα μόλις ξαναβρεθώ στην Αίγυπτο, -γιατί θα ξαναβρεθώ είναι το μόνο σίγουρο-  θα ήθελα να κάνω μια κρουαζιέρα στο Νείλο με το παραδοσιακό πλοίο dahabiya. Θα ήθελα πολύ να ζήσω και αυτήν τη μοναδική εμπειρία. Αλλά αν κάποιος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μόνο ένα σημείο της Αιγύπτου, αυτό θα ήταν ο Ναός Καρνάκ στο Λούξορ. Επιβλητικός, μεγαλειώδης… Σε κάνει να συνειδητοποιείς πλήρως την ανθρώπινη υπόστασή σου. Ιδανική ώρα; Σίγουρα μετά το μεσημέρι, προς το απόγευμα για να απολαύσεις πλήρως τα παιχνίδια που κάνει το φως με τους κίονες.

Η Σφήκα.

Ας κάνουμε νοερά μαζί μια αγαπημένη σου βόλτα στην Αίγυπτο…

Περπατάμε το σούρουπο δίπλα στον ποταμό Νείλο. Μπλεκόμαστε με τους ντόπιους. Απολαμβάνουμε ηλιοβασιλέματα και αφήνουμε τη ζωή να κυλάει εκείνα τα λίγα λεπτά σε αυτή την όμορφη, ιστορική και αντιθετική χώρα.

Γεύση, όσφρηση, ματιά, άγγιγμα, ήχος. Πως σου θυμίζει το καθένα από αυτά το ταξίδι της ζωής σου στην Αίγυπτο;

Αν είχε γεύση  και μυρωδιά τούτος ο τόπος θα ήταν σίγουρα το κύμινο, ενώ αν έπρεπε μονάχα από έναν ήχο να αναγνωρίσεις την Αίγυπτο, ο ήχος σίγουρα θα ήταν μια παρατεταμένη κόρνα αυτοκινήτου. Αν μπορούσες να αγγίξεις τη χώρα, στο άγγιγμά σου θα ένιωθες σίγουρα την καυτή και λεπτόκοκκη άμμο ενώ η ματιά σου θα ήταν πάντα λουσμένη με το φως του ήλιου.

Ο Ναός Καρνάκ στο Λούξορ.

Οι πρώτοι άνθρωποι που σου έρχονται στο μυαλό από εκεί;

Είναι σίγουρα όλοι οι άνθρωποι που συνάντησα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και διαμένουν μόνιμα στη χώρα. Ξεχωρίζω όμως τον ιδιοκτήτη της φελούκας που μας έκανε βόλτα στον Νείλο στο ηλιοβασίλεμα και μοιραζόταν μαζί μας ιστορίες για τον τόπο του, και τον οδηγό που μας πήγε στο ναό της Χατσεψούτ και σε όλη τη διαδρομή μας έδινε  χρήσιμες πληροφορίες για τα μνημεία, τη χώρα και τη ζωή στην Αίγυπτο. Ήταν εκείνοι που με έκαναν να νιώσω ότι γνωριζόμασταν καιρό και μοιραζόμασταν τη στιγμή σαν φίλοι που κάνουν συζήτηση.

Ποια μέτρα θεωρείς ότι πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί η τουριστική αξιοποίηση του τόπου, αλλά με πράσινο και βιώσιμο τρόπο, ώστε να μην αλλοιώνει την φυσιογνωμία του;

Σίγουρα ο υπερτουρισμός δεν βοηθάει μια χώρα να μείνει αναλλοίωτη. Αυτό που πρέπει να γίνει, σαν πρώτο βήμα, είναι να ταξιδεύουμε συνειδητά, με σεβασμό τόσο στη χώρα και τους κανόνες της όσο και στο φυσικό περιβάλλον της.

Η καθημερινή ζωή στο Λούξορ.

Που θα δοκιμάσουμε το καλύτερο φαγητό και ποια είναι τα παραδοσιακά πιάτα που δεν πρέπει να παραλείψουμε;

Σίγουρα η Αίγυπτος δεν είναι μια χώρα εύκολη στο φαγητό. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Σαν επισκέπτης πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά το νερό, γιατί δεν είναι πόσιμο. Κατ’ επέκταση πρέπει να προσέχεις τα φαγητά του δρόμου, τα λαχανικά κ.ο.κ. Αν θέλεις να γευτείς παραδοσιακή κουζίνα, προτείνω να δοκιμάσεις  «κόσαρι». Ρύζι, μακαρόνι κοφτό, φακές, ρεβίθια, ξερό κρεμμύδι και κόκκινη σάλτσα. Έτσι, λοιπόν, προτείνω ανεπιφύλακτα το Abu Tarek στο Κάιρο. Αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τοπική κουζίνα σε μια πιο elegant εκδοχή και με θέα τις πυραμίδες, το Khufu’s Restaurant είναι αυτό που ψάχνει. Στην πόλη του Λούξορ, για τοπική πεντανόστιμη κουζίνα προτείνω το Sofra Restaurant ενώ στην πόλη του Ασουάν να επισκεφθείτε το μικρό παραδοσιακό εστιατόριο Al Masry (Egyptian cuisine & grills).

Πώς και πόσο έχει αποτελέσει έμπνευση η Αίγυπτος στη δουλειά και την επαγγελματική σου ενασχόληση μετά από το ταξίδι;

Αυτό το ταξίδι μού έδωσε την ευκαιρία να ξανασυνδεθώ με τη μεγάλη μου αγάπη, την ταξιδιωτική φωτογραφία, καθώς κάθε γωνιά του τόπου αυτού, με κάποιο μαγικό τρόπο αποτελούσε έμπνευση  για εμένα. Και φυσικά, με έκανε να αλλάξω τον τρόπο που ταξίδευα μέχρι τώρα. Πλέον, προσπαθώ να μένω παραπάνω διάστημα σε έναν τόπο ώστε να μου δίνεται η ευκαιρία να «ζω» για λίγο κάτι από την καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί.

Η ζωή στο Νουβικό χωριό.

Που πηγαίνεις για να καθαρίσεις το μυαλό σου στην Αίγυπτο;

Η Αίγυπτος είναι μια ζωντανή χώρα. Οι πόλεις της είναι πολύβουες και η ησυχία δεν είναι σίγουρα κάτι το οποίο μπορείς να πεις ότι θα απολαύσεις καθισμένος σε ένα café, κάνοντας βόλτα στους δρόμους ή απλά πίνοντας τον καφέ σου σε ένα μπαλκόνι. Αν θέλεις όμως πραγματικά να νιώσεις την απόλυτη ηρεμία, πηγαίνεις στο Nubian Village. Τελείως διαφορετικοί ρυθμοί από τις υπόλοιπες πόλεις της Αιγύπτου, φιλικοί άνθρωποι, δρόμοι από άμμο, καμήλες, και μετά το μεσημέρι που φεύγουν και οι τελευταίοι τουρίστες, οι απόλυτη ηρεμία.

Με ποια τοπικά προϊόντα γεμίζουμε τις αποσκευές μας;

Τι καλύτερο από το να επιστρέφει κάποιος από την Αίγυπτο έχοντας στις αποσκευές του μπαχάρια που υπάρχουν άφθονα σε κάθε αγορά και φυσικά κύμινο!

Ο Ναός του Αμπού Σίμπελ.

Ποιο είναι το «σουβενίρ» που θα διάλεγες από την Αίγυπτο, για να προσφέρεις ως «δώρο» στους ανθρώπους σου;

Θα επέλεγα να προσφέρω σαν δώρο σε άλλους ανθρώπους  την ευγένεια των ντόπιων, που προσωπικά συνάντησα σε αυτό το ταξίδι.

Που σε βρίσκουμε επαγγελματικά αυτήν την περίοδο;

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω ένα Eurotrip σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό να πραγματοποιήσω ένα όνειρο που έχω, το να διασχίσω τη σήραγγα της Μάγχης με τρένο.

Λίγα λόγια για την Ειρήνη Φεγγουδάκη

[Είμαι η Ειρήνη, aka @travelscrapbook και τα τελευταία 8 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με το Travel Blogging. Στην ιστοσελίδα μου, www.travelscrapbook.gr και τα κοινωνικά μου δίκτυα θα βρεις προτάσεις και πληροφορίες τόσο για προορισμούς του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού]

* Πηγή: Διακοπές

Only in

Τρεις συμβουλές για να κάνετε καλή εντύπωση στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά

Μια προπονήτρια καριέρας που βοηθάει ανθρώπους στον κλάδο της τεχνολογίας, μοιράστηκε τρεις συμβουλές οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας σε μια συνέντευξη για δουλειά,

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024