Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εισιτήρια για Oasis – Η «κομπίνα» και η παραβίαση νομοθεσίας περί καταναλωτών

Εισιτήρια για Oasis – Η «κομπίνα» και η παραβίαση νομοθεσίας περί καταναλωτών

Οι επίδοξοι επισκέπτες της περιβόητης περιοδείας επανένωσης των Oasis δήλωσαν ότι είχαν μόνο λίγα λεπτά για να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν 355 λίρες για εισιτήρια στην Ticketmaster.

Η παράλειψη προειδοποίησης των οπαδών των Oasis για τη «δυναμική τιμολόγηση» μπορεί να συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας περί καταναλωτών, λένε οι ειδικοί.

Οι επίδοξοι επισκέπτες της περιβόητης συναυλίας επανένωσης των αδερφών από το Μάντσεστερ δήλωσαν ότι είχαν μόνο λίγα λεπτά για να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν 355 λίρες για εισιτήρια στην Ticketmaster.

Η Ticketmaster μπορεί να παραβίασε τη νομοθεσία για τους καταναλωτές, καθώς δεν προειδοποίησε τους οπαδούς των Oasis ότι η τιμή των εισιτηρίων μπορεί να ανέβαινε στα ύψη ενώ «βρίσκονταν σε αναμονή», δήλωσαν ειδικοί, καθώς προέκυψε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει ευρύτερα τη «δυναμική τιμολόγηση».

Τι στο καλό είναι η «δυναμική τιμολόγηση»;

Ο ενθουσιασμός για την πολυαναμενόμενη περιοδεία επανένωσης του συγκροτήματος μετατράπηκε σε απογοήτευση και οργή το Σαββατοκύριακο, αφού οι οπαδοί παραπονέθηκαν ότι τα εισιτήρια για 17 συναυλίες το 2025, που αναμένεται να αποφέρουν εκατομμύρια στους αδελφούς Γκάλαχερ, αυξήθηκαν χωρίς προειδοποίηση.

Η δυναμική τιμολόγηση, η οποία είναι συνηθισμένη στις ΗΠΑ αλλά σχετικά ασυνήθιστη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, σήμαινε ότι ορισμένοι οπαδοί «περίμεναν στην ουρά» όλη την ημέρα μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι τα εισιτήρια των 135 λιρών (160 ευρώ) για όρθιους είχαν αυξηθεί σε 355 λίρες (421 ευρώ) όταν ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσουν την αγορά τους.

«Πολλοί καταναλωτές δεν θα έμπαιναν στην ουρά αν γνώριζαν ότι η τιμή θα είχε αυξηθεί μέχρι να μπορέσουν να αγοράσουν, ενώ πολλοί οπαδοί δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την αυξημένη τιμή»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oasis (@oasis)

Κάτι παρέλειψαν να πουν, ωστόσο

Οι οπαδοί δήλωσαν ότι είχαν την επιλογή να χάσουν τα εισιτήρια ή να πληρώσουν περισσότερα από όσα αισθάνονταν ότι μπορούσαν να πληρώσουν και ότι είχαν μόνο λίγα λεπτά για να το αποφασίσουν αυτό.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θα συμπεριλάμβανε τη δυναμική τιμολόγηση σε μια επανεξέταση της έκδοσης εισιτηρίων, η οποία επρόκειτο να επικεντρωθεί στα σχέδια των Εργατικών για την απαγόρευση των ιστοσελίδων μεταπώλησης εισιτηρίων και της προώθησης εισιτηρίων σε αλλόκοτα υψηλές τιμές.

Τη Δευτέρα, όμως, ειδικοί σε θέματα καταναλωτικού δικαίου δήλωσαν ότι, ενώ η δυναμική τιμολόγηση δεν είναι παράνομη, ο τρόπος με τον οποίο την εφάρμοσε η Ticketmaster μπορεί να παραβίασε τους κανονισμούς για τους καταναλωτές, εάν δεν γίνει σαφές στους οπαδούς ότι η τιμή των βασικών εισιτηρίων για όρθιους μπορεί να αυξηθεί.

Η παραπλάνηση των καταναλωτών

Η Sylvia Rook, επικεφαλής αξιωματούχος για τις δίκαιες συναλλαγές στο Chartered Trading Standards Institute (CTSI), δήλωσε: «Η δυναμική ή ρευστή τιμολόγηση δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών- το σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται από την αναγραφόμενη τιμή.

»Αποτελεί παραβίαση των κανονισμών για την προστασία των καταναλωτών από τις αθέμιτες συναλλαγές (2008) εάν ένας έμπορος παραπλανά τους καταναλωτές όσον αφορά την τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών, εάν αυτό αναγκάζει τον μέσο καταναλωτή να λάβει διαφορετική “απόφαση συναλλαγής”».

«Σε αυτή την περίπτωση, πολλοί καταναλωτές δεν θα έμπαιναν στην ουρά αν γνώριζαν ότι η τιμή θα είχε αυξηθεί μέχρι να μπορέσουν να αγοράσουν, ενώ πολλοί οπαδοί δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την αυξημένη τιμή».

«Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό οι εταιρείες να είναι διαφανείς σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιήσουν τη δυναμική τιμολόγηση, ώστε οι καταναλωτές να μην υποστούν ένα δυσάρεστο σοκ στο ταμείο»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oasis (@oasis)

Οκέι, αρκεί να υπάρξει σχετική ενημέρωση

Ο Guardian προσέγγισε την Ticketmaster την Κυριακή για να ρωτήσει αν οι καταναλωτές είχαν προειδοποιηθεί για το μοντέλο δυναμικής τιμολόγησης και αν η πώληση των εισιτηρίων για τους Oasis ήταν σύμφωνη με τους κανονισμούς για τους καταναλωτές. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Τη Δευτέρα, η ομάδα καταναλωτών Which? κάλεσε την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), να διευκρινίσει αν η χρήση της δυναμικής τιμολόγησης από την Ticketmaster για την περιοδεία των Oasis ήταν «νόμιμη σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες».

«Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό οι εταιρείες να είναι διαφανείς σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιήσουν τη δυναμική τιμολόγηση, ώστε οι καταναλωτές να μην υποστούν ένα δυσάρεστο σοκ στο ταμείο» απάντησε η Which?

Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο

Η Ticketmaster δήλωσε ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη στρατηγική τιμολόγησης ανήκε στους Oasis και τον μάνατζερ του συγκροτήματος.

Η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε κατακλυστεί από περισσότερες από 450 καταγγελίες για «παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την τιμολόγηση».

Παρά τις αντιδράσεις, τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Live Nation Entertainment, στην οποία ανήκει η Ticketmaster, έδειξαν ότι οι οπαδοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ευρώπη περιμένουν ότι η δυναμική τιμολόγηση θα γίνει πολύ πιο συνηθισμένη.

Μιλώντας τον Φεβρουάριο, όταν η Live Nation παρουσίασε αύξηση 36% των ετήσιων εσόδων της στα 22,7 δισ. δολάρια, ο διευθύνων σύμβουλός της, Michael Rapino, δήλωσε: «Εκτός των ΗΠΑ, βρισκόμαστε στην πρώτη φάση… Απλώς αναπτύσσουμε τη δυναμική τιμολόγηση σε όλο τον κόσμο. Έτσι, αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης, προφανώς.

»Την εφαρμόζαμε στην Ευρώπη, αλλά είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο».

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Τους χάλασε η διάθεση

Οι οπαδοί των Oasis που μίλησαν στον Guardian δήλωσαν ότι δεν είχαν δει καμία προειδοποίηση ότι η αρχική τιμή μπορεί να αυξηθεί σχεδόν στο τριπλάσιο.

«Ήμασταν εκεί, στην ουρά, για ώρες και μόνο ένας από τους 15 κατάφερε και πήρε τέσσερα εισιτήρια. Σε όλους τους άλλους έλεγαν ότι τα μόνα εισιτήρια που είχαν απομείνει ήταν 350 λίρες (415 ευρώ). Ήταν λίγο αηδιαστικό.

«Το όλο πράγμα μοιάζει λίγο βρώμικο. Τόσοι πολλοί άνθρωποι ένιωθαν χαρά για την επανένωση μετά από χρόνια όχι και τόσο θετικών εξελίξεων. Οι άνθρωποι ήταν πραγματικά αισιόδοξοι και αυτό το αμαύρωσε».

«Έξω από το λεωφορείο»

Ο Simpson, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός μουσικού χώρου με την ονομασία Hyde Park Book Club, ήταν ένας από τους οπαδούς που δήλωσαν στον Guardian ότι δεν είδαν καμία προειδοποίηση κατά τη διαδικασία αγοράς εισιτηρίων ότι οι τιμές μπορεί να εκτοξευθούν μέχρι τη στιγμή που έφτασαν να επιβεβαιώσουν την αγορά τους.

Στην Ιρλανδία, ο tánaiste, ή αναπληρωτής πρωθυπουργός, Mícheál Martin, περιέγραψε τη διαμάχη για την τιμολόγηση ως «αρκετά σοκαριστική» και δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει περίπτωση να εξετάσει ο οργανισμός καταναλωτών της χώρας τη δυναμική τιμολόγηση.

Η Mary Lou McDonald, πρόεδρος του Sinn Féin, δήλωσε ότι οι οπαδοί της εργατικής τάξης των Oasis «πετάγονται έξω από το λεωφορείο» σύμφωνα με αυτό το σύστημα τιμολόγησης.

*Με στοιχεία από theguardian.com | Αρχική Φωτό: INSTAGRAM / Oasis

Only in

Πατέρα τα άκουσες τα νέα…. το ΕΣΥ στην εντατική, η Θεσσαλία ένα χρόνο μετά αιμορραγεί και η κεντροαριστερά δεν είναι πουθενά

Πενήντα χρόνια μετά την 3η Σεπτέμβρη η Αλλαγή έχει βγει στη σύνταξη με αναπηρική, ο λαός έχει φοβηθεί και έμεινε να ψάχνει στο fb εναλλακτική

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024