Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή στα Θρανία: Συμβουλές για να ενταχθούν τα παιδιά ομαλά στο νέο σχολικό πρόγραμμα

Επιστροφή στα Θρανία: Συμβουλές για να ενταχθούν τα παιδιά ομαλά στο νέο σχολικό πρόγραμμα

Πώς οι γονείς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν δεξιότητες οργάνωσης και διαχείρησης χρόνου

Το ξεκίνημα του νέου σχολικού έτους πλησιάζει και μαζί του φέρνει την ανάγκη για οργάνωση και προσαρμογή της οικογενειακής καθημερινότητας σε μία νέα ρουτίνα. Η επιστροφή στο σχολείο είναι μία περίοδος που επιφυλάσσει προκλήσεις, όχι μόνο για τους μικρούς μαθητές που αποχαιρετούν την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και τη σχολική αίθουσα, αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στο νέο τους πρόγραμμα, σε μία δραστήρια καθημερινότητα μελέτης, παιχνιδιού και εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα αναπτύξουν ωφέλιμες συνήθειες, θα μάθουν πώς να οργανώνουν το πρόγραμμά τους προς όφελός τους, πώς να βάζουν προτεραιότητες και να διαχειρίζονται τον χρόνο τους αποτελεσματικά, ώστε να αισθάνονται ευέλικτα, άνετα και ξεκούραστα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Και οι γονείς είναι εκείνοι που με έξυπνες κινήσεις και δημιουργική σκέψη, μπορούν να κάνουν τη επιστροφή στην… πραγματικότητα και τα θρανία πολύ πιο εύκολη και διασκεδαστική για τα παιδιά.

Ορίζουμε μία ρουτίνα που εξυπηρετεί όλη την οικογένεια

Η επανάληψη είναι θεμέλιο για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα. Φτιάχνοντας μία πολύπλευρη και playful ρουτίνα, η οποία συμβαδίζει με το πρόγραμμα των γονιών, ενώ περιλαμβάνει χρόνο για διάβασμα, παιχνίδι, φαγητό, ξεκούραση και ύπνο, τα παιδιά θα νιώθουν πιο ήρεμα. Θα γνωρίζουν τι να περιμένουν από την κάθε ημέρα, ανυπομονώντας για εκείνες που περιλαμβάνουν χόμπι και δραστηριότητες, συναντήσεις με φίλους που τα γεμίζουν χαρά. Για να γίνει ακόμη πιο διασκεδαστική η διαδικασία, μπορούν τα παιδιά να σχεδιάσουν την ημέρας τους χρησιμοποιώντας χρωματιστούς μαρκαδόρους, φτιάχνοντας μαζί με τους γονείς ένα πολύχρωμο πρόγραμμα, το οποίο θα βρίσκεται στην τοίχο της κουζίνας.

Κάνουμε την οργάνωση διασκεδαστική και αποτελεσματική

Ένας πολύχρωμος πίνακας δραστηριοτήτων ή ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα στον τοίχο μπορεί να μετατρέψει τη ρουτίνα σε μια διασκεδαστική και διαδραστική εμπειρία για τα παιδιά. Οι πίνακες δραστηριοτήτων λειτουργούν ως ένας οπτικός χάρτης για την ημέρα ή την εβδομάδα του παιδιού. Μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού, όπως η κουζίνα ή το παιδικό δωμάτιο, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμοι και ορατοί από όλα τα μέλη της οικογένειας. Το να βλέπουν τα παιδιά το πρόγραμμά τους, τα βοηθά να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν, τι χρειάζονται για να οργανωθούν, πότε πρέπει να το κάνουν, αλλά και πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσουν σε κάθε δραστηριότητα.

Δημιουργούμε έναν χώρο μελέτης που βοηθά στη συγκέντρωση

Ένας ειδικός χώρος για την καθημερινή μελέτη των παιδιών είναι απαραίτητος για να μετατραπεί το διάβασμα στο σπίτι σε ένα «ταξίδι» στον μαγικό κόσμο της γνώσης. Κι όμως, ένας τακτοποιημένος χώρος, μακριά από περισπασμούς όπως η τηλεόραση, οι ηλεκτρονικές συσκευές ή οι παιχνιδοκονσόλες, μπορεί να κάνει θαύματα για τη συγκέντρωση και την απόδοση των παιδιών. Μάλιστα, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να διακοσμήσουν τον χώρο τους με τα αγαπημένα τους χρώματα, αντικείμενα ή αξεσουάρ, θα τους ανοίξουμε την… όρεξη για μελέτη!

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι εμείς οι γονείς είμαστε οι πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών. Διαμορφώνοντας μία καθημερινότητα που δίνει το παράδειγμα στα παιδιά στο πώς θα οργανώσουν τον χρόνο τους και δείχνοντάς τους πώς να θέτουν προτεραιότητες, θα καλλιεργήσουν δεξιότητες που θα τους φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στο μέλλον. Όταν τα παιδιά μας βλέπουν να κάνουμε λίστες, να χρησιμοποιούμε ημερολόγιο ή να αφιερώνουμε χρόνο στην προετοιμασία της δικής μας ημέρας, είναι πιο πιθανό να θέλουν και εκείνα να κάνουν το ίδιο.

Only in

Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη έχει τη σφραγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου

Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Ένα κείμενο-τομή που φέρει την υπογραφή του ιδρυτή και ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024