Διώχνουμε το στρες πριν τον ύπνο
Όταν οι σκέψεις δεν ησυχάζουν ούτε το βράδυ και το στρες υπονομεύει την ξεκούρασή μας, δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Ρόμπι Γουίλιαμς: Στην Ελλάδα για συναυλία υπερπαραγωγή & άκυρος για Όσκαρ
Σε όλους μας συμβαίνει. Να στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι ξανά και ξανά ψάχνοντας τρόπους να απαλλαγούμε από το στρες και την ένταση της ημέρας και επιτέλους να κλείσουμε τα μάτια μας.
Υπάρχουν τόσα όμως στο μυαλό μας, αλλά ακόμα κι αν δεν σκεφτόμαστε κάτι σημαντικό, το άγχος μπορεί να υπάρχει τη νύχτα και να μην είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το γιατί. Πώς το απαλύνουμε;
Λιγότερο στρες- Καλύτερος ύπνος
Διατηρούμε ένα υγιές περιβάλλον ξεκούρασης
Το περιβάλλον του ύπνου μας έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι ενδεχομένως φανταζόμαστε. Είναι λιγότερο πιθανό να κοιμόμαστε ήσυχοι σε έναν ακατάστατο χώρο. Επιπλέον, το σκοτάδι και οι ήπιες θερμοκρασίες προάγουν τον καλό ύπνο. Η χαλαρωτική μουσική επίσης βοηθά.
Δοκιμάζουμε ασκήσεις αναπνοής
Η εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες και στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Οι ασκήσεις αυτές υποστηρίζεται πως είναι αποτελεσματικές επειδή χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα και ελέγχουν τις ακούσιες λειτουργίες του σώματός μας. Επιπλέον, η ελεγχόμενη αναπνοή μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση όπως και τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο αίμα.
Κινούμαστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας
Ένα από τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης είναι η ανακούφιση του στρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι στη μέση της νύχτας για να κάνουμε γυμναστική. Θα πρέπει να αποφεύγουμε την άσκηση τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν τον ύπνο και να κάνουμε το πρωί ή το απόγευμα.
Πίνουμε νερό
Το να πίνουμε ένα ποτήρι νερό μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τον ύπνο μας καθώς, σύμφωνα με έρευνες, περιέχει φυσικές ηρεμιστικές ιδιότητες. Φροντίστε όμως να μην το παρακάνετε για να μην διακόπτετε τον ύπνο σας για να πάτε τουαλέτα.
Αφήνουμε το κινητό στην άκρη
Τα τηλέφωνα και άλλα gadget εκπέμπουν μπλε φως που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Αν ψάχνετε να κάνετε κάτι για να σας ηρεμήσει, προτιμήστε ένα βιβλίο. Διαβάστε μερικές σελίδες και μετά προσπαθήστε να επιστρέψετε για ύπνο.
Journaling
Ένα ημερολόγιο είναι σύμμαχός μας σε περιόδους άγχους. Καταγράψτε τις σκέψεις σας για να νιώσετε πιο ήρεμοι και πιο ισορροπημένοι.
Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
Άλλη μια αποτελεσματική τεχνική που προάγει τον ύπνο. Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ακολουθεί την απλή πρακτική σύσφιξης και χαλάρωσης μιας μυϊκής ομάδας του σώματος κάθε φορά για πιο ξεκούραστο ύπνο.
Σε κανέναν δεν αρέσει το άγχος
Εξάλλου, συνδέεται με σοβαρά θέματα υγείας, σωματικής και ψυχικής. Μερικές φορές όμως, μπορεί να μην υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε για να το ελέγξουμε, ειδικά αν υπάρχει ένα συναισθηματικό έναυσμα από πίσω. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε πάντα να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια εφόσον νιώθουμε πως το έχουμε ανάγκη.
Πηγή: VITA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις