Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Είναι τα σύκα το φρούτο που έλειπε από τη διατροφή μας;

Είναι τα σύκα το φρούτο που έλειπε από τη διατροφή μας;

Τα σύκα δεν είναι μόνο πεντανόστιμα, αλλά και πάρα πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας.

Λίγοι μπορούν να φανταστούν Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο χωρίς σύκα. Πρόκειται για ένα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τα διατροφικά χαρακτηριστικά τους και τα οφέλη τους για την υγεία.

Τα σύκα είναι γνωστά από τα παλαιά χρόνια και αναπτύσσονται στο δέντρο Ficus.  Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και γι’ αυτό το λόγο συστήνονται συχνά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, ενώ η θρεπτική τους αξία ενισχύεται σημαντικά και από την παρουσία πολυφαινολών, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Ακόμη, αποτελούν καλή πηγή καλίου, ενός μετάλλου πουσχετίζεται με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν την κατανάλωσή τους

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τα σύκα έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σχέση με άλλα φρούτα και συνεπώς, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς ωστόσο να απαιτείται πλήρης αποφυγή τους. Τέλος, το ενεργειακό τους περιεχόμενο ανέρχεται σε 75 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο μέτρια σύκα.

Σύκα: Ποια η διαφορά φρέσκων και αποξηραμένων

Υπάρχουν βέβαια και τα αποξηραμένα. Έτσι ενώ το φρέσκο σύκο έχουμε τη δυνατότητα να το καταναλώσουμε για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τα αποξηραμένα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, αποτελώντας μια εξίσου θρεπτική επιλογή. Αναφορικά με τις διαφορές τους, τα φρέσκα σύκα διαθέτουν, όπως είναι αναμενόμενο, μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που ευνοεί την καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Αντίστοιχα, λόγω του χαμηλότερου ποσοστού υγρασίας, τα αποξηραμένα σύκα έχουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, αποδίδοντας περισσότερες θερμίδες –ανά μονάδα βάρους- σε σχέση με τα φρέσκα. Σε γενικές γραμμές, θα ήταν καλό να προτιμάτε τα φρέσκα σύκα, όταν είναι η εποχή τους, χωρίς όμως να ξεχνάτε πως και τα αποξηραμένα, αποτελούν μια εύκολη και υγιεινή επιλογή για τα ενδιάμεσα γεύματά σας.

[Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τον Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή]

* Πηγή: Vita

Only in

ΠΑΣΟΚ: Μπορεί να χτιστεί ξανά με τα καλά υλικά της πολιτικής του πορείας;

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ του σήμερα να κοιτάξει πίσω του, στην ιστορία του, και να διαλέξει τα καλύτερα στοιχεία από αυτή την 50χρονη πορεία, να τα επεξεργαστεί και να διαμορφώσει μια νέα εναλλακτική πρόταση;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024